ΕΡΤ2 – ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Why are we fat?» 11-13.12.2017

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Why are we fat?» 11-13.12.2017

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Why are we fat?»

Ημερομηνία μετάδοσης:  Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017,

έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στις 10:00

WHY WE ARE FAT

Σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Νέας Ζηλανδίας 2016.

Είναι πλέον επίσημο, υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι παρά αδύνατοι. Η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή υγείας στον πλανήτη και, για πρώτη φορά στην Ιστορία, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να ζήσουν πιο σύντομες ζωές από τους γονείς τους.

Μέσα σε μια γενιά, οι δείκτες παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία αύξηση προβλημάτων στην καρδιά, στην πίεση, στα νεφρά και στο διαβήτη τύπου 2.

Σ’ αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει ο υπέρβαρος και διαβητικός σεφ Σάιμον Γκολτ, θα επανεξετάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα για το θέμα. Ο ίδιος θα δεχτεί να γίνει πειραματόζωο στην προσπάθεια να προστατεύσει κατ’ αρχήν τη δική του υγεία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στις 10:00

Επεισόδιο 1ο. Ο Σάιμον πάει στο γιατρό και μαθαίνει τα κακά νέα: όπως οι περισσότεροι, είναι παχύσαρκος και έχει και διαβήτη τύπου 2. Δεν είναι βέβαια ο μόνος. Μόνο ο διαβήτης αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 900% τα τελευταία 50 χρόνια. Συναντά ειδικούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- του μιλούν για την υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης που υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα -ακόμα και στα διαιτητικά. Μαθαίνουμε πώς δαιμονοποιήθηκε το λίπος και πώς, στη δεκαετία του ’90, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αθωώθηκαν, ενώ μετατρέπονται σε γλυκόζη που δηλητηριάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο για τον Σάιμον, του δίνουν 3 μήνες περιθώριο να αλλάξει την κάκιστη κατάσταση της υγείας του.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 10:00

Επεισόδιο 2ο. Ο Σάιμον Γκολτ ανεβαίνει στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Δύσκολα τα πράγματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του δείχνουν και ελαττωματικά γονίδια, που συμβάλλουν στην παχυσαρκία και στο διαβήτη, μπορούν όμως να ρυθμιστούν με σωστή διατροφή και άσκηση.

Σοκάρεται όταν επισκέπτεται πτέρυγα με διαβητικούς στο νοσοκομείο και αρχίζει τη δίαιτα και την άσκηση. Κάποιες εθνικότητες γονιδιακά έχουν τάση για παχυσαρκία περισσότερο από άλλες, όπως και οι φτωχοί σε σχέση με τους πλούσιους. Σε μια φτωχογειτονιά της πόλης απαγόρευσαν τα αναψυκτικά και τα παιδιά, όχι μόνο αδυνάτισαν θεαματικά, αλλά βελτιώθηκε και η συμπεριφορά τους!

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, στις 10:00

Eπεισόδιο 3ο (τελευταίο). Ο Σάιμον Γκολτ επισκέπτεται μια νυχτερινή αγορά και ρωτά όλους τι τρώνε. Είναι νόστιμα και φτηνά, αλλά όχι υγιεινά. Η σύγχρονη ζωή φαίνεται ρυθμισμένη να μας παχαίνει. Ο Σάιμον δυσκολεύεται με τη γυμναστική και, προς έκπληξή του, μαθαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την αϋπνία του, αν θέλει να αδυνατίσει. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, μαθαίνουμε ένα σωρό μυστικά αδυνατίσματος και ελέγχου της πείνας από ειδικούς.

Πώς μπορούμε λοιπόν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων; Απαντούν ερευνητές και ειδικοί με πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα και φτάνει η στιγμή που ο Σάιμον επαναλαμβάνει τις εξετάσεις του για να διαπιστώσει τι κατάφερε τους τρεις μήνες που πέρασαν.

WHY WE ARE FAT (1)