ΕΡΤ2 – «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» με τον Διονύση Σαββόπουλο 05 &...

ΕΡΤ2 – «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» με τον Διονύση Σαββόπουλο 05 & 06.05.2020

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Ζήτω το ελληνικό τραγούδι»
Με τον Διονύση Σαββόπουλο
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, στις 23:00

Τη μουσική εκπομπή «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» με τον Διονύση Σαββόπουλο,  που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και κάθε Τρίτη και Τετάρτη, στις 23:00.

Το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», παραγωγής 1986, κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (και όχι μόνο), πραγματοποιώντας απρόβλεπτες συμπράξεις και ξεχωριστές ζωντανές ηχογραφήσεις.

Βασικοί συνεργάτες του Διονύση Σαββόπουλου ήταν ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Σωτήρης Κακίσης, η Αντζελίνα Καλογεροπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής.

Μέσα από την εκπομπή, ο Διονύσης Σαββόπουλος σχολίαζε τα θέματα της μουσικής και της ευρύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής και επικαιρότητας.

Επίσης, αναφερόταν σε διάφορα είδη και εποχές του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από αφιερώματα σε πρόσωπα και γεγονότα.

Η εκπομπή επιχειρούσε να συγκεράσει την ελληνικότητα, το λαϊκό στοιχείο και τη μοντέρνα ροκ αισθητική.

Ακόμη, πάντρευε ροκ και λαϊκή παράδοση: αστικό, ελαφρό, δημοτικά, σκωπτικά.

Συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος ευνοϊκού προς το λεγόμενο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Η εκπομπή, μεταξύ άλλων, έδωσε τόπο έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, όπως οι Φατμέ, ο Βασίλης Καζούλης, ο Γιάννης Γιοκαρίνης κ.ά.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1987 κυκλοφόρησε κι ένας διπλός δίσκος με πολλούς από τους καλλιτέχνες που πέρασαν από τις εκπομπές…

Ειδικότερα:

Την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και ώρα 23:00, θα μεταδοθεί η πρώτη εκπομπή με συνεντεύξεις των Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Ρασούλη.

Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 και ώρα 23:00, θα μεταδοθεί η δεύτερη εκπομπή, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο.

Μαθαίνουμε, έτσι, για την προσωπική της ιστορία, τη γνωριμία της με τον Μίμη Τραϊφόρο και τη συμμετοχή της -με τον δικό της τρόπο- στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.

Προβάλλεται το τραγούδι από τη συνεργασία του Γιώργου Χατζηνάσιου με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Επίσης, προβάλλονται συνεντεύξεις με τον Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύσταση Επιτροπής Φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διανοούμενων, τον τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Δημήτρη Ζάχο και, τέλος, τους αδελφούς Κατσιμίχα.

Παράλληλα, παρουσιάζονται ένα τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου, αλλά και οι νέοι δίσκοι, ενώ ανακοινώνεται λίστα με τους δέκα πρώτους σε πωλήσεις.

Τέλος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο ζωγράφος Άγγελος Ραζής, ο Γιώργος Τσάφας και ο Χρήστος Τσιαμούλης, εισβάλλουν στο στούντιο και όλοι μαζί κλείνουν μουσικά την εκπομπή.

Παρουσίαση: Διονύσης Σαββόπουλος.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαζάνης.