«Φράνκο Τζεφιρέλι: Δημιουργώντας εκ του φυσικού» – Η ζωή του µεγάλου δηµιουργού...

«Φράνκο Τζεφιρέλι: Δημιουργώντας εκ του φυσικού» – Η ζωή του µεγάλου δηµιουργού στο «DOC ON ΕΡΤ» της ΕΡΤ2 14.06.2019

DOC ON ΕΡΤ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Φράνκο Τζεφιρέλι: Δημιουργώντας εκ του φυσικού»

(Franco Zeffirelli – Directing from life)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, στις 00:45

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2018.

Σκηνοθεσία: Κρις Χαντ.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό οι τηλεθεατές θα απολαύσουν τη ζωή του μεγάλου σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι που έκλεισε τα 94 του χρόνια.

Στη βιογραφία του θα δούμε πώς η αίσθηση της δραματουργίας γεννήθηκε από την ίδια του την εμπειρία και πώς η ζωή του ενέπνευσε το έργο του.

Η παιδική του ηλικία ήταν τόσο δραματική που θα μπορούσε να εμπνεύσει ολόκληρη πλοκή όπερας.

Οι καβγάδες ανάμεσα στους γονείς του ήταν τόσο βίαιοι που η μητέρα του μαχαίρωσε τον πατέρα του. Η επιχείρησή της (ήταν σχεδιάστρια ρούχων) έκλεισε υπό το βάρος του σκανδάλου και πέθανε, όταν ο Φράνκο που τη λάτρευε ήταν μόλις έξι χρόνων.

Μαρία Κάλλας, Φράνκο Τζεφιρέλι

Η στενή φιλία του και η συνεργασία του με τη Μαρία Κάλλας αποτυπώνεται στην «Τόσκα». Πάλι η ιστορία των γονιών του φαίνεται στις όπερες που επέλεξε να σκηνοθετήσει: την «Τραβιάτα», όπου η ηρωίδα ντροπιασμένη, σαν τη μητέρα του, πεθαίνει νέα από φυματίωση, όπως και η Μιμί στην «Μποέμ» ή η «Κάρμεν» και οι «Παλιάτσοι», όπου ο πρωταγωνιστής σκοτώνει τη γυναίκα του.

Στον πόλεμο πολέμησε, ήταν παρτιζάνος και τον έστησαν δύο φορές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, εμπειρία που αποτυπώνεται στη σκηνή της σταύρωσης του Χριστού στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ».

«Αδελφός Ήλιος, Αδελφή Σελήνη» του Φράνκο Τζεφιρέλι

Ο Τζεφιρέλι είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης όπερας και οι ταινίες του είναι πλέον κλασικές. «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», «Άμλετ», «Αδελφός Ήλιος, Αδελφή Σελήνη», μας δείχνουν την ένταση του συναισθήματός του για τον Σαίξπηρ αλλά και τη βαθιά θρησκευτικότητά του.

Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο και η Τερέζα Στράτας στην κινηματογραφική μεταφορά από τον Φράνκο Τζεφιρέλι της πασίγνωστης όπερας του Τζουζέπε Βέρντι, «Λα Τραβιάτα»

Υπέροχος στις διηγήσεις του, μας ταξιδεύει στην τέχνη του που ξεπήδησε από το δράμα της δικής του ζωής, ενώ μιλά και για τη συνεργασία του με μυθικούς καλλιτέχνες, όπως η Κάλλας, ο Ντομίνγκο, ο Βισκόντι.

Φράνκο Τζεφιρέλι

Για τον ίδιο τον μεγάλο δημιουργό μιλούν επίσης, σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως οι σκηνοθέτες Πίτερ Σέλαρς και Ατόμ Εγκογιάν, οι λυρικοί τραγουδιστές Πλάθιντο Ντομίνγκο, Χοσέ Καρέρας και Τζόαν Σάδερλαντ, οι ηθοποιοί Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ και πολλοί άλλοι.

Φράνκο Τζεφιρέλι