«Η άλλη Μποβαρί» στην ΕΡΤ2 23.03.2019

«Η άλλη Μποβαρί» στην ΕΡΤ2 23.03.2019

 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

 «Η άλλη Μποβαρί»

(Gemma Bovery)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, στις 23:40

Ρομαντική δραματική κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας-Αγγλίας 2014.

Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν.

Σενάριο: Πασκάλ Μπονιτζέρ, Αν Φοντέν.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κριστόφ Μποκάρν.

Μοντάζ: Ανέτ Ντιτέρτρ.

Μουσική: Μπρουνό Κουλέ.

Παίζουν: Τζέμα Άρτερτον, Φαμπρίς Λουκινί, Τζέισον Φλέμινγκ, Νιλς Σνάιντερ, Μελ Ρέντιο.

Διάρκεια: 96΄

Υπόθεση: Η Τζέμα είναι η πανέμορφη δεύτερη σύζυγος του Τσάρλι Μποβαρί. Είναι και μητριά των παιδιών του, χωρίς πολλή διάθεση, αλλά και το αντικείμενο εμμονικής αντιπάθειας της πρώην συζύγου του. Η ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς και η απότομη απέχθεια της Τζέμα για το Λονδίνο, αναγκάζουν τον Τσάρλι να την πάρει και να μετακομίσουν στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στη Νορμανδία, όπου όμως ο αρχικός ενθουσιασμός τους για τη μαγεία της γαλλικής επαρχίας εξανεμίζεται πολύ γρήγορα.

Άραγε, είναι τυχαίο που η Τζέμα Μποβαρί έχει όνομα και επώνυμο, σε αντίθεση με την περιβόητη ηρωίδα του Φλομπέρ; Άραγε, είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Τζέμα, όπως και η μαντάμ Μποβαρί, βαριέται συνεχώς, αποζητεί την ερωτική αμαρτία και καταντά αφόρητα ασύμφορη; Άραγε, μήπως είναι καταραμένη και καταδικασμένη για πάντα;

Η ιστορία αποτελεί μια διαφορετική ανάγνωση, μια εναλλακτική προσέγγιση της «Μαντάμ Μποβαρί» του Γκιστάβ Φλομπέρ και ξεδιπλώνεται απεικονίζοντας μια κωμική και συνάμα, τραγική εκδοχή των τελευταίων μηνών της ζωής του ομώνυμου χαρακτήρα.

Η γοητευτική Τζέμα Άρτερτον («Χάνσελ και Γκρέτελ»), ενσαρκώνει για δεύτερη φορά μια ηρωίδα βγαλμένη από το κόμικ της Πόσι Σίμοντς (Ταμάρα Ντριου), που αργότερα έγινε και βιβλίο, έχοντας δίπλα της τον ταλαντούχο Φαμπρίς Λουκινί («Αστερίξ και Οβελίξ»).