Η «Fedora» του Μπίλι Γουάιλντερ στην ΕΡΤ2 08.07.2020

Η «Fedora» του Μπίλι Γουάιλντερ στην ΕΡΤ2 08.07.2020

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Fedora»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, στις 00:15

Ρομαντικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Δυτικής Γερμανίας 1978.

Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ.

Σενάριο: Μπίλι Γουάιλντερ, Τομ Τράιον, Ι.Α.Λ. Ντάιμοντ.

Παίζουν: Ουίλιαμ Χόλντεν, Μάρτα Κέλερ, Χοσέ Φερέρ, Μάριο Άντορφ, Στίβεν Κόλινς, Χένρι Φόντα, Μάικλ Γιορκ, Χίλντεγκαρντ Κνεφ, Πάνος Παπαδόπουλος.

Διάρκεια: 114΄

Υπόθεση: Η άλλοτε επιτυχημένη και διάσημη ηθοποιός Fedora αυτοκτονεί, πέφτοντας στις γραμμές του τρένου. Συντετριμμένος ο πασίγνωστος παραγωγός του Χόλιγουντ Μπάρι Ντέτβαϊλερ θα παραβρεθεί στην κηδεία της στο Παρίσι, όπου και αναρωτιέται αν -και κατά πόσο- φέρει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για το θάνατό της.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε ταξιδέψει σ’ ένα νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, όπου η Fedora είχε επιλέξει να απομονωθεί σε μία πολυτελή βίλα. Μαζί της ζούσαν, η ιδιοκτήτρια του νησιού, κόμισσα Σομπριάνκσι, μια νοσοκόμα και ένας πλαστικός χειρουργός, ο Δρ. Βάντο, ο οποίος τη διατηρούσε νέα, εφαρμόζοντας τις χειρουργικές επεμβάσεις του.

Ο Μπάρι είχε στα χέρια του μία κινηματογραφική διασκευή της «Άννα Καρένινα», μεταφέροντάς της ότι κάποιοι σημαντικοί χρηματοδότες είχαν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ταινία μόνο αν δεχτεί να υποδυθεί το ρόλο η Fedora.

Παρότι η διάσημη ηθοποιός έδειχνε πρόθυμη και ικανή να πάρει το ρόλο και να τον φέρει εις πέρας, τα σχέδια του παραγωγού προσέκρουσαν πάνω στη διάγνωση του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Fedora πάσχει από παράνοια και είναι αδύνατον να παίξει…

Στο ρόλο της Fedora η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Μάρτα Κέλερ και στο ρόλο του Μπάρι Ντέτβαϊλερ ο βραβευμένος με Όσκαρ Ουίλιαμ Χόλντεν.