«Η περίπτωση του Οιδίποδα» – Ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό δράμα στην ΕΡΤ2 ...

«Η περίπτωση του Οιδίποδα» – Ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό δράμα στην ΕΡΤ2 27.10.2019

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Η περίπτωση του Οιδίποδα»
(Der Fall Ö. / Der Fall Ödipus)
 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στις 23:00

Αντιπολεμικό, αλληγορικό δράμα, συμπαραγωγής Γερμανίας-Ελλάδας 1991.

Σκηνoθεσία: Ράινερ Σίμον.

Σενάριο: Ούλριχ Πλέντσντορφ (από το μυθιστόρημα του Φραντς Φέμαν).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ρόλαντ Ντρέσελ.

Μουσική: Φρίντριχ Σένκερ.

Παραγωγή: DEFA-Studios, TORO-Film, MaxCapita International, ZDF, Filmové Studio Barrandov.

Παίζουν: Ματίας Χάμπιχ, Τατιάνα Λύγαρη, Σεμπάστιαν Χάρτμαν, Γιαν Γιόζεφ Λίφερς, Χρήστος Τσάγκας, Κλάους Φένιτς, Χέρμπερτ Σαντ, Γιώργος Μοσχίδης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Πέτερ Τσίμερμαν, Κυριάκος Σαράντης, Χρήστος Νικηταΐδης, Ανδρέας Μαριανός, Βασίλης Λαδάς.

Διάρκεια: 96΄

Υπόθεση: Ελλάδα 1944. Σ’ ένα ορεινό γερμανικό στρατόπεδο κοντά στους Δελφούς, ο διοικητής του (Ματίας Χάμπιχ), καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας πριν από τον πόλεμο, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τους άνδρες του για να γυρίσει μια ταινία 16 χιλιοστών, με θέμα την ιστορία του Οιδίποδα.

Ένας νεαρός Γερμανός στρατιώτης (Σεμπάστιαν Χάρτμαν), αγρότης πριν από τον πόλεμο, θα επιλεγεί για το ρόλο του Οιδίποδα και μία όμορφη Ελληνίδα ηθοποιός (Τατιάνα Λύγαρη) θα παίξει την Ιοκάστη (στη συνέχεια, η κοπέλα θα γίνει ερωμένη του διοικητή, προκαλώντας τη ζήλια του στρατιώτη)..

Όλοι παθιάζονται τόσο με το εγχείρημα, που Γερμανοί και Έλληνες γίνονται φίλοι, προκαλώντας την οργή του πολεμοχαρούς υποδιοικητή (Κλάους Φένιτς).

Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται και, ενώ η ομάδα βρίσκεται για γύρισμα στους Δελφούς, αντάρτες επιτίθενται στο γερμανικό στρατόπεδο. Οι Γερμανοί ξεκινούν για την πόλη και, θεωρώντας τους Έλληνες ηθοποιούς «εχθρούς», τους τοποθετούν στην αρχή της φάλαγγας. Τη νύχτα, όταν οι αντάρτες τους επιτίθενται και πάλι, ο Οιδίποδας σκοτώνει την Ιοκάστη, ο διοικητής αυτοκτονεί και όλοι οι άνδρες του σκοτώνονται στη μάχη.

Αντιπολεμικό, αλληγορικό δράμα, αναστοχασμός πάνω στον πόλεμο, το ναζιστικό καθεστώς, την ενοχή και την ευθύνη, την εποχή που η Ευρώπη βιώνει μια ριζική αλλαγή.

Η αντιπολεμική αυτή ταινία, ήταν η πρώτη (και τελευταία) συμπαραγωγή της ανατολικογερμανικής DEFA-Studios, της δυτικογερμανικής TORO-Film και του Έλληνα παραγωγού Μαξ Ρόμαν (Μηνάς Τσοχατζόπουλος).

Ο Ράινερ Σίμον είναι ο μόνος σκηνοθέτης από την πρώην Λ.Δ. της Γερμανίας που έχει τιμηθεί με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου («Η γυναίκα και ο ξένος» 1985), ενώ ο Σεμπάστιαν Χάρτμαν είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες θεάτρου της Γερμανίας.

Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2016.