Η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη στην ΕΡΤ2 15.12.2018

Η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη στην ΕΡΤ2 15.12.2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Στέλλα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στις 21:00

Αισθηματικό-κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1955.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης.

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης («Λαϊκά Μοτίβα»).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Θεοδωρίδης.

Σκηνογραφία: Γιάννης Τσαρούχης, Βλάσης Κάνιαρης.

Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη.

Μοντάζ: Γιώργος Τσαούλης.

Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση), Γιώργος Φούντας, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Βούλα Ζουμπουλάκη, Σοφία Βέμπο, Κώστας Κακκαβάς (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση), Τασσώ Καββαδία, Χριστίνα Καλογερίκου, Νίκος Φέρμας, Νίτσα Παππά, Χρυσούλα Πατεράκη, Γ. Πομώνης.

Διάρκεια: 90΄

Υπόθεση: Η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη) τραγουδάει στο κέντρο «Παράδεισος» και ζει μια απελευθερωμένη, θυελλώδη ζωή, γεμάτη έρωτες και δυναμισμό. Όταν γνωρίζει τον Μίλτο (Γιώργος Φούντας), έναν γνωστό ποδοσφαιριστή, θα εγκαταλείψει τον Αλέκο (Αλέκος Αλεξανδράκης), γιο ευκατάστατης οικογένειας. Στην πρόταση γάμου του Μίλτου θα απαντήσει θετικά, αλλά στη συνέχεια θα αλλάξει γνώμη. Θέλει να διατηρήσει την ελευθερία της.

Την ημέρα του γάμου θα τον αφήσει να περιμένει μάταια στην εκκλησία και θα περάσει την ώρα της παρέα με έναν νεαρό (Κώστα Κακκαβά) που γνώρισε τυχαία στο δρόμο. Όταν το ξημέρωμα θα γυρίσει στο σπίτι της, θα βρει τον Μίλτο να την περιμένει, για να λογαριαστούν, κραδαίνοντας ένα μαχαίρι.

Η συγκλονιστική ερμηνεία και παρουσία της Μελίνας Μερκούρη την καθιέρωσε ως ηθοποιό και εμβληματική προσωπικότητα, ενώ η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη δίνει διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας και καθιστά την αξία του έργου του διαχρονική.

Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», ενώ είναι εμπνευσμένη δραματουργικά από το μύθο της Κάρμεν.

Βραβεία-Διακρίσεις:

Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955.

Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας του 1956 από την Ένωση Αμερικανών Κριτικών. Βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960 (Αναδρομή στην πενταετία 1955-1959).

Υποψηφιότητα για το Βραβείο Όσκαρ Ενδυματολογίας (Ντένη Βαχλιώτη) 1956.