«Η ζωή εν τάφω» κάθε Τετάρτη στην ΕΡΤ2 08 &...

«Η ζωή εν τάφω» κάθε Τετάρτη στην ΕΡΤ2 08 & 15.05.2019

ΣΕΙΡΑ

«Η ζωή εν τάφω»

Το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη
στην ΕΡΤ2

Το 12ο και το 13ο επεισόδιο της νέας σειράς «Η ζωή εν τάφω», που βασίζεται στο ομότιτλο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Τετάρτη 8 και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, στις 20:30.

Η δραματική σειρά εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, θα ολοκληρωθεί σε 16 ωριαία επεισόδια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Έπειτα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη, ευαίσθητη ερωτική ιστορία, που μεγαλώνει όπως «μια παπαρούνα» στα ζοφερά χαρακώματα.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.

Το casting συνθέτουν μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ήμελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Αντιπολεμική δραματική σειρά 16 επεισοδίων, παραγωγής 2018-2019.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος.

Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγκος.

Ενδυματολογία: Ιουλία Σταυρίδου.

Ηχοληψία: Νίκος Μπουγιούκος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.

Εκτέλεση παραγωγής: ViewMaster Films.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, ώρα 20:30

Eπεισόδιο 12ο. Στη Βελούζινα, ο Αντώνης, για να προφυλαχτεί από την υγρασία, έμενε σ’ ένα δωμάτιο σπιτιού που επέταξε ο στρατός. Το σπίτι ήταν της Άντσως, μιας ντόπιας αεικίνητης γυναίκας που ζούσε μαζί με τους ηλικιωμένους γονείς της και την κόρη της Γκιβέζω.

Η Άντσω είχε κι άλλα δύο αγόρια που πήραν με το ζόρι στον πόλεμο οι Βούλγαροι. Κύρια ασχολία της, εκτός από τις αγροτικές δουλειές, ήταν να υφαίνει στον αργαλειό της ό,τι υφαντά χρειαζόταν για το σπίτι.

Σιγά-σιγά, ο Αντώνης άρχισε να καταλαβαίνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια που του έδειχνε η Γκιβέζω.

Εκείνο, όμως, που σημάδεψε την παραμονή της Αιγαιοπελαγίτικης Μεραρχίας στη Βελούζινα ήταν ένα έκτακτο Στρατοδικείο στο οποίο οδήγησαν τρεις στρατιώτες για εγκατάλειψη θέσης. Μολονότι η δίκη γινόταν κεκλεισμένων των θυρών, ο Αντώνης και ο Κίμων κατάφεραν και τρύπωσαν μέσα στην αυτοσχέδια αίθουσα.

Το Στρατοδικείο ήταν πολύ αυστηρό και με συνοπτικές διαδικασίες καταδίκασε τους κατηγορούμενους στην «εσχάτη» των ποινών. Ωστόσο, ο Αντώνης διατηρούσε μια ελάχιστη ελπίδα ότι στο τέλος κάτι θα γινόταν και θα έπαιρναν χάρη…

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παίζουν οι: Δημήτρης Μοθωναίος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Στέλιος Καλαϊτζής, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Πασσάς, Έκτορας Λιάτσος, Νικόλας Πανταζής, Κατερίνα Αθανασιάδη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Αχχιλέας Σκεύης, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Χάρης Πεχλιβανίδης, Αλέξανδρος Μούκανος, Ιωάννης Μυστακίδης, Κωνσταντίνος Αρνόπουλος, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Σαββίδης.

       Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, ώρα 20:30

Eπεισόδιο 13ο. Μετά την αυστηρή απόφαση του Στρατοδικείου, οι λιποταξίες στη Μεραρχία του Αιγαίου κόπηκαν οριστικά. Ο μόνος που απουσίασε ήταν ο μόνιμος λοχίας Ζαφειρίου, για τον οποίο η μοίρα επιφύλαξε ένα απροσδόκητο τέλος.

Αντίθετα, ο Αντώνης, μακριά από την υγρασία του αντίσκηνου στο σπίτι της Άντσως, είδε να υποχωρούν οι πόνοι από το παλιό του τραύμα που είχε κληρονομήσει από την εποχή του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου. Ωστόσο, ο χρόνος ανάπαυσης και ανασύνταξης πέρασε και η μεραρχία έπρεπε να επιστρέψει στο χαράκωμα και μάλιστα, στην πρώτη γραμμή.

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση χάλασε τη διάθεση των στρατιωτών. Στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, ο Αντώνης κατάλαβε πως η κόρη της Άντσως η Γκιβέζω ήταν ερωτευμένη μαζί του. Φυσικά, δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να εξελιχθεί μια τέτοια σχέση, προς μεγάλη απογοήτευση της κοπέλας. Πριν αναχωρήσουν για το μέτωπο, ήρθαν να συναντήσουν τους στρατιώτες, προσκεκλημένοι του στρατηγού, εκπρόσωποι των εφημερίδων της Λέσβου.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παίζουν οι: Δημήτρης Μοθωναίος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γιάννης Μπέζος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Δημήτρης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Πασσάς, Έκτορας Λιάτσος, Σωτήρης Τσακομίδης, Νίκος Αλεξίου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Δημήτρης Κοτζιάς, Γιάννης Παπαγιάννης, Νικόλας Πανταζής, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιάννης Κοκιασμένος, Γιάννης Ζωγράφος, Νάντια Δαλκυριάδου, Αχιλλέας Σκεύης, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Ιωάννης Μυστακίδης, Κωνσταντίνος Αρνόπουλος, Γιώργος Σαββίδης.