ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ
«Η ζωή εν τάφω»
Το αριστούργημα του Στράτη Μυριβήλη
στην ΕΡΤ1
Το έβδομο επεισόδιο της νέας σειράς «Η ζωή εν τάφω», που βασίζεται στο ομότιτλο αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, στις 22:00.
Η δραματική σειρά εποχής, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, θα ολοκληρωθεί σε 16 ωριαία επεισόδια.
Λίγα λόγια για την υπόθεση: Έπειτα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη, ευαίσθητη ερωτική ιστορία, που μεγαλώνει όπως «μια παπαρούνα» στα ζοφερά χαρακώματα.
Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και κυρίως στη Μυτιλήνη, τη Μακεδονία και την Αττική.
Αντιπολεμική δραματική σειρά 16 επεισοδίων, παραγωγής 2018-2019.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς.
Παραγωγός: Γιώργος Κυριάκος.
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος.
Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγγος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος.
Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Νίκος Μπουγιούκος.
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.
Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου.
Εκτέλεση παραγωγής: View Master Films.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μοθωναίος, Νικόλας Πανταζής, Αχιλλέας Σκεύης, Δημήτρης Μήτρου, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Γιώργος Σπάνιας, Κίμων Κανελλόπουλος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Θάλεια Σταματέλου, Νάντια Δαλκυριάδου, Άρης Μπαλής, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Πολύδωρος Βογιατζής, Έκτορας Λιάτσος, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Λιόλιος, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Πασσάς, Γιάννης Παπαγιάννης, Γιάννης Ζωγράφος, Βίκυ Κατσίκα, Λάμπρος Κτεναβός, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάρθα Μπούρχα, Μαρία Σταυράκη.
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, ώρα 22:00
Επεισόδιο 7ο. Δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή των στρατιωτών στη ζωή των χαρακωμάτων. Η στενότητα των χώρων, οι δύστροποι αξιωματικοί, οι ξαφνικοί βομβαρδισμοί αλλά και το συνεχές σκάψιμο τη νύχτα και η τοποθέτηση αγκαθωτών συρμάτων, δουλειά επίπονη και πολλές φορές επικίνδυνη, τους απογοήτευσαν, κάποιοι μετάνιωσαν που κατατάχτηκαν, και άλλοι πάλι δεν πειθαρχούσαν και δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας. Μια ομάδα νεότερων εθελοντών ήρθαν σε αντίθεση με την αυταρχική συμπεριφορά των Γάλλων, που στην ουσία είχαν την πραγματική διοίκηση των χαρακωμάτων του Μοναστηρίου και σταμάτησαν να σκάβουν και να δουλεύουν.
Δεν άκουσαν ούτε τις παραινέσεις του Λεωνίδα Γεράκη, του Έλληνα λοχαγού που τους εξηγούσε ωμά πως όσοι δεν σκάβουν για να βαθύνουν το χαράκωμα στην πραγματικότητα σκάβουν τον τάφο τους γιατί είναι εκτεθειμένοι στα πυρά του εχθρού.
Έπειτα από έναν έντονο καβγά των νεαρών εθελοντών με τους Γάλλους, που κατέληξε σε μια ομαδική συμπλοκή, τράβηξε το ενδιαφέρον των εχθρών και χτύπησαν το χαράκωμα. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι Έλληνες και οι Γάλλοι που πήραν μέρος στη συμπλοκή. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, ήρθε αμέσως στο χαράκωμα ο Έλληνας Μέραρχος για να εμψυχώσει τους στρατιώτες. Μάλιστα επειδή ήταν οι πρώτοι νεκροί, αποφάσισε να στείλει τις σορούς τους στη Μυτιλήνη να ταφούν με επισημότητα. Θα τους συνόδευε και η μπάντα της Μεραρχίας.
Όταν άρχισε να διαδίδεται το γεγονός, η Μυρσίνη στην αρχή ανησύχησε και έτρεξε στον κεντρικό δρόμο που θα περνούσε η πομπή, αλλά όταν έμαθε από πού κατάγονταν οι νεκροί συνέχισε τη δουλειά της στο παρθεναγωγείο. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Μιχαήλος. Τραγική ειρωνεία, την ίδια στιγμή έφτανε στην Κοντυλένια, την αγαπημένη του, το τελευταίο γράμμα του που της εξηγούσε πως δεν κινδύνευε πια, μια και τον πήρε υπηρέτη του ο Λοχαγός ταμίας και γλίτωσε την πρώτη γραμμή.
Σύντομα, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς και η προπαγάνδα των φιλοβασιλικών οργανώσεων δεν άργησαν να οδηγήσουν πολλούς στρατιώτες στη λιποταξία. Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και από το λόχο του Αντώνη Κωστούλα προς μεγάλη απογοήτευση του λοχαγού…