«Κιέριον» – Η βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου στην ΕΡΤ2 ...

«Κιέριον» – Η βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου στην ΕΡΤ2 12.01.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Κιέριον»  
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στις 00:45

Αστυνομικό-πολιτικό θρίλερ, παραγωγής 1968 / 1974.

Σκηνοθεσία: Δήμος Θέος.

Σενάριο: Δήμος Θέος, Κώστας Σφήκας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πανουσόπουλος, Συράκος Δανάλης.

Μοντάζ: Βαγγέλης Σερντάρης, Δήμος Θέος.

Ηχοληψία: Τάσος Μεταλληνός.

Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Βασιλειάδης.

Μουσική εκτέλεση: Βαγγέλης Μανιάτης («Scaccia Pensieri»).

Μηχανικός ήχου: Θανάσης Γεωργιάδης.

Βοηθός διευθυντή παραγωγής / φροντιστής: Διαμαντής Λεβεντάκος, Γιάννης Φαφούτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Σταύρος Τσιώλης.

Παραγωγός: Δήμος Θέος, Γιώργος Παπαλιός.

Παίζουν: Ανέστης Βλάχος, Κυριάκος Κατσουράκης, Ελένη Θεοφίλου, Σταύρος Τορνές, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Κώστας Σφήκας, Γρηγόρης Μασσαλάς, Έλλη Ξανθάκη, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Δήμος Σταρένιος, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Παντελής Βούλγαρης, Σούλης Σπανός, Γιάννης Φαφούτης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Κατακουζηνός, Σταύρος Κωνστανταράκος, Ρίτσα Μπαρκιά, Ιάσων Γιαννουλάκης, Gianni Detone, Βαγγέλης Μανιάτης, Χρήστος Παληγιαννόπουλος, Δημήτρης Χατζόπουλος, Κώστας Κουτσομύτης, Αλίντα Δημητρίου.

Διάρκεια: 96΄

Υπόθεση: Ελλάδα, 1948. Ένας αριστερός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία ενός Αμερικανού δημοσιογράφου. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος.

Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ η αστυνομία κατασκευάζει έναν άλλο δολοφόνο, τον Εβραίο φοιτητή Ζαδίκ, ο οποίος ακολούθως αυτοκτονεί στο κρατητήριο.

Ο Βαγενάς προσπαθεί να πείσει κάποιους από τους μάρτυρες να καταθέσουν στον ανακριτή, αλλά η βασική μάρτυρας βρίσκεται επίσης δολοφονημένη, ενώ τα ερωτήματα γύρω από το έγκλημα μένουν αναπάντητα.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1974-1975 και αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ», τη σχετική με τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και κατά μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε δολοφονημένος.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το χειμώνα του 1966, όμως με τον ερχομό της χούντας το 1967 σταμάτησαν προσωρινά. Η ταινία μπήκε στην παρανομία και τα γυρίσματα συνεχίζονταν χωρίς άδεια, σε κάθε ευκαιρία, είτε με χρήματα που προσέφεραν φίλοι, είτε με εθελοντική προσφορά εργασίας των συνεργατών της. Τον Ιούλιο του 1968 η ταινία ολοκληρώθηκε και μία κόπια της «φυγαδεύτηκε» στο εξωτερικό και παίχτηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας.

Στη Μεταπολίτευση έγιναν οι συμπληρωματικές λήψεις και η ταινία πήρε την τελική της μορφή, έτσι όπως προβλήθηκε στο πρώτο φεστιβάλ της Μεταπολίτευσης, το φθινόπωρο του 1974.

Βραβεία-Διακρίσεις:

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1974, ενώ στον Ανέστη Βλάχο, απενεμήθη τιμητική διάκριση για το σύνολο της εργασίας του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Επίσης, το «Κιέριον» απέσπασε τιμητική μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 1968.