«Λόρενς για πάντα» – Η ταινία του Ξαβιέ Ντολάν στην ΕΡΤ2 ...

«Λόρενς για πάντα» – Η ταινία του Ξαβιέ Ντολάν στην ΕΡΤ2 27.06.2020

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Λόρενς για πάντα»
(Laurence Anyways)
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Ιουνίου 2020, στις 00:30

Δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Καναδά 2012.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ξαβιέ Ντολάν.

Πρωταγωνιστούν: Μελβίλ Πουπό, Σουζάν Κλεμάν, Ναταλί Μπέι, Μόνια Τσόκρι.

Διάρκεια: 156΄

Υπόθεση: Το τρομερό παιδί του παγκόσμιου σινεμά, ο 23χρονος Ξαβιέ Ντολάν επιστρέφει με την τρίτη και πιο φιλόδοξη ταινία της καριέρας του, η οποία περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να ζήσει απόλυτα ελεύθερος, μακριά από τις κοινωνικές συμβάσεις που του επιβάλλει κάθε θεσμός εξουσίας.

Καναδάς 1989. Ο Λόρενς είναι ένας φιλόλογος που ζει μια φυσιολογική ζωή, έχοντας μάλιστα μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη Φρεντ.

Μια μέρα, ο νεαρός καθηγητής θα αποφασίσει να μοιραστεί ένα μεγάλο μυστικό με τη γυναίκα της ζωής του: ο Λόρενς θέλει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χωρίσει με τη Φρεντ.

Όταν πλέον κάνει το μεγάλο βήμα στη ζωή του, συνειδητοποιεί ότι η επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή του ζωή βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου αγώνα.

Επαναστατημένη αλληγορία ή avant-garde πρόκληση; Ο Ξαβιέ Ντολάν, με μοναδική κινηματογραφική βιρτουοζιτέ και σεναριακή θεματική που διαλύει κάθε ταμπού στην οθόνη, μιλά με τρόπο αιρετικό για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ατομική ελευθερία.

Ένα από τα καλύτερα soundtrack της σεζόν με χιτ από τα 80s, κλασική μουσική αλλά και πιο μοντέρνες μελωδίες από Moderat και Fever Ray.

Βραβεία:

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών 2012.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο 2012.