«Μεγάλες αποδράσεις» – Τα δύο τελευταία επεισόδια της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ στην...

«Μεγάλες αποδράσεις» – Τα δύο τελευταία επεισόδια της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 29.02 & 01.03.2020

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Μεγάλες αποδράσεις»

(Great Escapes

Τα δύο τελευταία επεισόδια της νέας εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μεγάλες αποδράσεις» (Great Escapes), έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020  και την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020στις 18:00

Σειρά ντοκιμαντέρ οκτώ ημίωρων εκπομπών, που παρουσιάζουν δύο σχεδιαστές διεθνούς φήμης, ο Κόλιν Μακάλιστερ και ο Τζάστιν Ράιαν.

Σε κάθε επεισόδιο, εξερευνούν την άγρια φύση της Βόρειας Αμερικής για να ανακαλύψουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να δημιουργήσει το τέλειο ησυχαστήριο.

Ειδικοί σχεδιαστές και ιστορικοί εξετάζουν διεξοδικά κατοικίες κάθε είδους, από τα μικρά ξυλόσπιτα, τα καταλύματα που είναι φτιαγμένα με κορμούς δέντρων μέχρι τα οικολογικά σπίτια.

Η σειρά εξετάζει διάφορα κτίσματα που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:00
Eπεισόδιο 7ο: «Πάθος για το ξύλο»

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους οι αρχιτέκτονες επιλέγουν το ξύλο ως κατασκευαστικό υλικό. Το πρώτο οίκημα υιοθετεί την ιαπωνική πρακτική της «βουτιάς στο δάσος», έχοντας εξωτερικές επιφάνειες από πεύκο που δένουν αρμονικά με το δάσος που το περιβάλλει.

Το επόμενο, αποτέλεσε μια νοσταλγική, παρορμητική αγορά για την ιδιοκτήτριά του, η οποία αφιέρωσε πολλά χρόνια για να το ανακατασκευάσει, αποκαθιστώντας την πρότερη ξύλινη αίγλη του.

Η τελευταία κατοικία είναι ένα εξοχικό φωλιασμένο στο δάσος και επενδυμένο με ξύλο, αν και ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από ανακτημένο χάλυβα παλαιών αεροπλάνων.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 1η Μαρτίου 2020, στις 18:00
Eπεισόδιο 8ο (τελευταίο): «Σπίτια στην άγρια φύση»

Ο Κόλιν και ο Τζάστιν εξετάζουν τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της πραγματικής ενσωμάτωσης ενός κτηρίου στο φυσικό περιβάλλον του.

Το πρώτο οίκημα είναι μία έπαυλη με εμβαδόν 1.486 τ.μ. που βρίσκεται σ’ ένα ιδιωτικό νησί. Κατασκευάστηκε πριν από 107 χρόνια, ενώ οι κήποι και το τοπίο που το περιβάλλουν είναι προγενέστερα και δημιουργούν ένα μαγικό καταφύγιο.

Η επόμενη κατοικία που χτίστηκε πριν από 20 έτη και βρίσκεται στη νήσο Χάου, έχει σύγχρονο σχεδιασμό που άντεξε στη φθορά του χρόνου χάρη στην προσεκτικά μελετημένη επιλογή της τοποθεσίας του.

Το τελευταίο οίκημα μοιάζει με σύγχρονο αχυρώνα, που παρέχει όμως θέα στη λίμνη. Χτίζοντάς το πάνω σε πασσάλους, ώστε να μη διαταράσσεται η ζωή της άγριας πανίδας της λίμνης, οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν ένα σπίτι γενναιόδωρο απέναντι σε όλους τους γείτονές του.