«Μόντρεαλ, η ιστορία μιας πόλης» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2...

«Μόντρεαλ, η ιστορία μιας πόλης» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 05-11.03.2020

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Μόντρεαλ, η ιστορία μιας πόλης»
(Montreal, mon amour, mon histoire) 

Τα πέντε επεισόδια της νέας εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μόντρεαλ, η ιστορία μιας πόλης» (Montreal, mon amour, mon histoire), έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 έως και την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 5 ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 2016.

Το 1642 ιδρύθηκε στον Καναδά η πρώτη γαλλική αποικία. Βρισκόταν σ’ ένα εξαιρετικό σημείο της γης, που έμελλε να γίνει μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές πόλεις του κόσμου και σήμερα ονομάζεται Μόντρεαλ!

Η πλούσια και συναρπαστική ιστορία αυτής της πόλης διερευνάται σε πέντε ωριαία επεισόδια. Θα γνωρίσουμε τις ρίζες των ιθαγενών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, μέσα από περίπου χίλιες φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και χάρτες από μεγάλα δημόσια αρχεία και ιδιωτικές συλλογές.

Για πρώτη φορά,  αρχιτέκτονες, τεχνίτες και ιστορικοί του Μόντρεαλ συναντώνται για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πανοραμικό πορτρέτο της πρώτης μητρόπολης του Καναδά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, στις 13:00
Επεισόδιο 1ο: «Ο ποταμός και το νησί του»

Τον Μάιο του 1642, ο Γάλλος αξιωματικός Πολ Σομεντί ντε Μεζονέβ ιδρύει μαζί με τη Ζαν Μανς μία από τις πιο μεγάλες λιμενικές πόλεις της Βόρειας Αμερικής: το Μόντρεαλ.

Μετά την κατάρρευση της Νέας Γαλλίας, Βρετανοί μετανάστες έρχονται ανά κύματα και εγκαθίστανται στη μητρόπολη. Ένας από απ’ αυτούς, ο Τζον Μόλσον, γίνεται πετυχημένος ζυθοποιός και στρέφεται στην κατασκευή ατμόπλοιων.

Στο μεταξύ, το Μόντρεαλ, αφού έφτασε στο απόγειο με την εξαγωγή των δημητριακών, μπαίνει σε καθοδική τροχιά.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στις 13:00
Επεισόδιο 2ο: «Ο ήλιος ανατέλλει στην Ανατολή»

Στην αρχή του 20ού αιώνα, επιχειρηματίες στο χώρο των ακινήτων και ιδιοκτήτες εταιρειών προσελκύουν πολλές εργατικές οικογένειες, προσφέροντάς τους κατοικίες σε προσιτές τιμές και εργασία. Αυτοί οι εργάτες, κυρίως Γαλλοκαναδοί, κατασκευάζουν τρένα, αεροπλάνα, τανκ και υποβρύχια.

Οι αδελφοί Οσκάρ και Μαριούς Ντιφρέν, που πλούτισαν χάρη στην εταιρεία υποδηματοποιίας που ίδρυσαν οι γονείς τους, χτίζουν μια εντυπωσιακή κατοικία: το Κάστρο Ντιφρέν.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 3ο: «Γύρω από το βουνό»

Αγανακτισμένοι από την κοπή παλιών δέντρων στον λόφο Ρουαγιάλ, επιφανείς της πόλης ιδρύουν ένα πάρκο που σχεδιάζει ο δημιουργός του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη, ο Φρέντερικ Λόου Όλμστεντ.

Οι αγγλόφωνες και γαλλόφωνες κοινότητες χτίζουν, γύρω από το βουνό, τα κύριά τους ιδρύματα: νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ένα επιβλητικό ορατόριο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 4ο: «Η οδός Μέιν… και οι άλλες»

Εβραίοι, Κινέζοι και Ιταλοί μετανάστες εγκαθίστανται κατά μήκος της λεωφόρου Σεν Λορέν, την κύρια οδό της πόλης, την οδό Μέιν. Αλλά δεν χαίρουν θερμής υποδοχής εκ μέρους του Καναδά.

Οι ρατσιστικές κυβερνητικές πολιτικές αποκλείουν, περιθωριοποιούν και καταδικάζουν σε φυλάκιση πολλούς απ’ αυτούς τους μετανάστες.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιο διαφωτισμένες πολιτικές επιτρέπουν την ένταξη και την ενσωμάτωση.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Κέντρο πόλης: Η εποχή του φωτός»

Το ηλεκτρικό φως και η αμερικανική κουλτούρα κατεβαίνουν στην οδό Σεντ Κατρίν, εκθέτοντάς τη στη νυχτερινή ζωή.

Οι τουρίστες τζογάρουν, επισκέπτονται οίκους ανοχής, η πορνεία είναι παρούσα παντού, η αστυνομία εθελοτυφλεί. Αλλά διεξάγεται δημόσια έρευνα για τον υπόκοσμο, γεγονός που θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Ο εισαγγελέας είναι ο νεαρός δικηγόρος Ζαν Ντραπό. Όταν εκλέγεται δήμαρχος, ο Ντραπό οδηγεί τη μητρόπολη σ’ ένα τεράστιο έργο εκσυγχρονισμού.