«Μπραζιλέρο» στο Θερινό Σινεμά της ΕΡΤ2 11.08.2019

«Μπραζιλέρο» στο Θερινό Σινεμά της ΕΡΤ2 11.08.2019

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

«Μπραζιλέρο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, στις 22:00

Κοινωνική σάτιρα, παραγωγής 2001.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Σωτήρης Γκορίτσας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος.

Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου.

Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος.

Σκηνικά-κοστούμια: Αναστασία Αρσένη.

Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου.

Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος.

Παραγωγή: Σωτήρης Γκορίτσας, SoGo Films.

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Άννα Μάσχα, Ιβάνο Μαρεσκότι (Ivano Marescotti), Μαρία Πρωτόπαππα, Ρούφους Μπεκ (Rufus Beck), Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Κούρος, Πάνος Σαπουνάκης, Νίκος Γεωργάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Ντάσκας, Αναστάσης Κολοβός, Στέργιος Ιωάννου, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεμιστοκλής Πάνου, Φώτης Σπύρος, Θανάσης Βισκαδουράκης, Δημήτρης Πρωτογεράκης, Νατάσα Μαρματάκη, Παναγιώτης Πορτοκαλάκης.

Διάρκεια: 95΄

Υπόθεση: Σε μια επαρχιακή πόλη ζει ο Βασίλης Αρβανιτάκης, ένας μεσήλικας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της τοπικής κοινωνίας. Ο κος Αρβανιτάκης (γνωστός ως Μπραζιλέρο λόγω του ποδοσφαιρικού του παρελθόντος), δέκα χρόνια πριν, είχε λάβει ένα κοινοτικό δάνειο για την ανέγερση ενός «Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου». Εκείνος όμως ξοδεύει τα χρήματα για να εξασφαλίσει μια πιο άνετη ζωή στην οικογένειά του, ενώ προβαίνει και στην αγορά ενός Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή που θα σώσει την τοπική ομάδα από τον υποβιβασμό.

Η παρανομία του κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, όταν απρόσμενα καταφθάνουν στην πόλη δύο Ευρωπαίοι οικονομικοί ελεγκτές, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία του έργου και τη συνετή διαχείριση των χρημάτων που δόθηκαν. Ο Αρβανιτάκης θα βρεθεί σε δεινή θέση και θα εξαντλήσει το οπλοστάσιο με το οποίο τον έχει προικίσει η ελληνική πονηριά και κοινωνία.

Σε όλο αυτόν τον κυκεώνα θα εμπλακούν η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, ο βουλευτής του τόπου, ένας διεφθαρμένος αστυνομικός και τα τοπικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να προκληθούν απίθανες καταστάσεις.

Μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της εικοσαετίας 1990-2010. Ρεαλιστικότατη καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας, καλογραμμένο σενάριο, έξυπνο χιούμορ, εξαιρετικοί πρωταγωνιστές, καταπληκτική μουσική επένδυση.

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2001.