Νέα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2 07-11.10.2019

Νέα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2 07-11.10.2019

Νέα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ

σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση

Νέα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από τη Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στις 10:00.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, στις 10:00
«Εραστές του πάρκου»
(Zoo lovers / Un amour de zoo)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2017.

Τα μυστήρια του φλερτ, οι καλές σχέσεις ή η ρήξη ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, ξαφνικές, απρόσμενες πολλές φορές συναντήσεις ανάμεσα σε ζώα του ίδιου είδους: Μόνο η προσεκτική παρατήρηση μπορεί να ρίξει φως σε αυτά τα ζητήματα.

Αυτό το ντοκιμαντέρ εξερευνά τον μοναδικό κόσμο του Ζωολογικού Κήπου του Παρισιού, όπου κάθε χώρος είναι και σκηνή περίπλοκων σχέσεων που ξαφνιάζουν – τι φέρνει τα ζώα κοντά το ένα στο άλλο.

Θα δούμε τα μοναδικά για κάθε είδος μοτίβα συμπεριφορών που φέρνουν κοντά όλα τα ζώα – για τα οποία το ζευγάρωμα είναι συχνά ζωτικής σημασίας.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα είδη, άλλες οικογένειες μένουν μαζί, κάποια ζευγάρια μένουν πιστά για μια ολόκληρη ζωή… μπορεί όμως να συναντήσουμε και αντιζηλίες και συνευρέσεις υψηλού κινδύνου.

Θα παρακολουθήσουμε όμορφες, αστείες, συγκινητικές ιστορίες που ξετυλίγονται κάτω από τον ουρανό του Παρισιού με μια φρέσκια ματιά στις σχέσεις που διέπουν τον κόσμο των ζώων, σύντομες ή που διαρκούν μια ζωή…

Σκηνοθεσία: Pascal Cardeilhac.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, στις 10:00
«Ζώντας με τους λύκους»
(Living with wolves / Vivre avec les loups)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε στη Ρουμανία, στα άγρια βουνά των Καρπαθίων.

Εκεί, στα πυκνά δάση, ζουν πολλά ζώα και κυρίως λύκοι, είναι το βασίλειό τους. Έχουν καταμετρηθεί πάνω από 3.000 στη χώρα, ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο φόβος και ο τρόμος των βοσκών ειδικά το χειμώνα, που οι επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινές.

Για να προστατέψει το κοπάδι του ο βοσκός που θα γνωρίσουμε, έχει εφτά σκυλιά, μια ειδική ράτσα πολύ ανθεκτική. Αυτοί οι σκύλοι δεν οδηγούν το κοπάδι αλλά το παρακολουθούν και το προστατεύουν, έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτό.

Σ’ αυτό το άγριο σκηνικό των Καρπαθίων στην καρδιά του χειμώνα, θα δούμε πώς ένας λύκος που τον έδιωξε από την αγέλη ένας άλλος πιο δυνατός, τριγυρνά μοναχός στο κοπάδι, προσπαθώντας να βρει τροφή. Η πείνα τον κάνει να φερθεί ριψοκίνδυνα, οι σκύλοι όμως, ακοίμητοι φρουροί, δεν αφήνουν το κοπάδι μόνο του ούτε λεπτό.

Αυτό όμως που είναι υπέροχο, είναι ο σεβασμός στο λύκο που δεν τον σκοτώνουν – μια ιστορία συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια φύση.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Guillaume Maidatchevsky.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στις 10:00
«Το ζωικό βασίλειο κοιμάται»
(SLeeping in nature  / Le sommeil des animaux)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2017.

Κοιμούνται για να ανακτήσουν δυνάμεις, κοιμούνται ασφαλή χωρίς τον κίνδυνο επιθέσεων, κοιμούνται προστατεύοντας τα μικρά τους, κοιμούνται σε απόλυτη γαλήνη… Γεγονός είναι ότι όλα τα ζώα έχουν ανάγκη από ύπνο.

Πρόκειται για λειτουργία εξίσου ζωτικής σημασίας με την αναπνοή και την ανάγκη για νερό και τροφή. Παρακολουθώντας συμπεριφορές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αλλά και απρόσμενες δεκάδων ειδών που ζουν στην καρδιά του τροπικού δάσους της Σουμάτρα στην Ινδονησία, ανακαλύπτουμε εκπληκτικές ιστορίες ζώων που κοιμούνται όχι όπως όλα τα άλλα.

Ουρακοτάγκοι, πύθωνες, νυχτερίδες, ελέφαντες, καρχαρίες ή ακόμα και σκαρίδες, το καθένα απ’ αυτά έχει τον τρόπο του να παίρνει έναν υπνάκο χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

Σκηνοθεσία: Pascal Cardeilhac.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 10:00
«Μια φάρμα στην άγρια Δύση»
(Farm in the wilderness / Une ferme sauvage)

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Γαλλίας-Ελβετίας 2015.

Βρισκόμαστε στην Ελβετία, σε μια φάρμα με αγελάδες, πρόβατα, χοίρους, κότες, γάτες κι έναν σκύλο. Αυτή, όμως, δεν είναι μια φάρμα σαν όλες τις άλλες.

Στη φάρμα του, ο Νικολά Μπαρθ, ο ιδιοκτήτης, διευκόλυνε μέσα στο πέρασμα των χρόνων, κάνοντας απλά πράγματα, την επιστροφή στη άγρια ζωή.

Μέσα από τις περιπέτειες μιας νεαρής αλεπούς θα ανακαλύψουμε αυτό το μοναδικό μέρος, που όλοι θέλουν να επισκεφτούν. Η πείνα, σε συνδυασμό με την περιέργεια, θα κάνουν το αλεπουδάκι να αφήσει την ασφάλεια της περιοχής του και να αναζητήσει την περιπέτεια σε μια περιοχή άγνωστη, όπου κατοικούν άνθρωποι.

Θα παρακολουθήσουμε μια σειρά από απρόσμενες συναντήσεις, όπου τα οικόσιτα ζώα διασταυρώνονται με τα άγρια ζώα, αναμετρώνται κι ανακαλύπτουν ο ένας τον τρόπο ζωής του άλλου.

Σκηνοθεσία: Guillaume Maidatchevsky.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στις 10:00
«Αθώα… άγρια ζώα»
(In from the wild / Pas si sauvage)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2018.

Τα ζώα της Μαρί Νοέλ εμφανίζονται συνήθως σε ταινίες. Αυτή η εκπληκτική γυναίκα τα έχει αναθρέψει από μωρά. Η φήμη της ξεπερνά τα όρια της Γαλλίας. Ακόμα και το BBC έχει αναφερθεί στις εκπληκτικές ικανότητές της.

Διαθέτει μια θαυμαστή ικανότητα να ανατρέφει άγρια ζώα με απόλυτο σεβασμό στα ένστικτα και στις φυσικές ανάγκες τους.

Η Μαρί Νοέλ έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο καταφύγιο κοντά στην Αβινιόν, στη Νότια Γαλλία, όπου φιλοξενεί περισσότερα από 130 ζώα διαφόρων ειδών, που έχουν βρει καταφύγιο εκεί από όλη την Ευρώπη, είτε γιατί έχουν βρεθεί τραυματισμένα στην άκρη κάποιου δρόμου, είτε προέρχονται από πάρκα όπου δεν μπορούν να τα φροντίσουν πλέον. Πολλά απ’ αυτά είναι ορφανά.

Για πρώτη φορά, η Μαρί Νοέλ επιτρέπει σε τηλεοπτικό συνεργείο να περάσει το κατώφλι της και να ανακαλύψει τα μυστικά αυτού του μαγικού κόσμου, όπου έχει αναπτυχθεί ένας πολύ ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Κάποια από τα ζώα, τα έχει αναθρέψει από τη στιγμή που γεννήθηκαν, αναλαμβάνοντας το ρόλο παρένθετης μητέρας, όπως υποστήριξε ο ζωολόγος, ηθολόγος και ορνιθολόγος Κόνραντ Λόρεντς.

Ένας πολύ ισχυρός δεσμός έχει δημιουργηθεί μ’ αυτά τα ζώα σε σημείο να μπορούν να επικοινωνούν σε μια δική τους γλώσσα. Μεγαλώνουν και μοιράζονται τον ίδιο χώρο.

Με την κάμερα της εκπομπής παρακολουθούμε την ανάπτυξη δύο νεαρών ασβών και μιας αλεπούς που μεγαλώνουν μαζί.

Καθώς διαμορφώνονται οι προσωπικότητές τους και οδεύουν προς την ενηλικίωση, επιλέγουν τα ίδια με ποιον θα μοιραστούν την τρυφερότητα που νιώθουν, όπως, για παράδειγμα, ο σκύλος της οικογένειας, ο οποίος είναι πάντα πολύ προστατευτικός με τα μικρότερα ζώα.

Διερευνώντας τα όρια ανάμεσα στην άγρια φύση και την οικογενειακή ζωή, παρακολουθούμε εκπληκτικές σκηνές, πολλές φορές αστείες και απρόβλεπτες για τον τρόπο που λειτουργούν αυτά τα ζώα.

Σκηνοθεσία: Jackie Bastide.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.