«Νίκος Μαμαγκάκης – Λόγος τελευταίος» – Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 ...

«Νίκος Μαμαγκάκης – Λόγος τελευταίος» – Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 24.07.2019

24 Ιουλίου 2013: Θάνατος Νίκου Μαμαγκάκη – Αφιέρωμα 
«Νίκος Μαμαγκάκης – Λόγος τελευταίος»
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, στις 20:00

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ 2018.

Στο ντοκιμαντέρ, ο διεθνής Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά, λίγους μήνες πριν «φύγει» από τη ζωή, στις 24 Ιουλίου 2013, μετουσιώνοντας 84 χρόνια εμπειριών και πολυδιάστατου μουσικού έργου σε λόγο άμεσο, καθημερινό.

Οικείος και άγνωστος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Οξυδερκής κριτής και με αυτοκριτική διάθεση, αίσθηση του χιούμορ, εκφράζει τις σκέψεις του για τα σημαντικά της ζωής και της Τέχνης.

Παρουσιάζονται μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από τις πρόβες και την τελευταία συναυλία προς τιμήν του από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, μέρη του οποίου δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά.

Το υλικό του ντοκιμαντέρ αντλήθηκε από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα αρχεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, από συλλέκτες, καθώς και από δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου.

Τέλος, η πλούσια προσφορά του Μαμαγκάκη στον κινηματογράφο, εγχώριο και διεθνή, μεταφέρεται μέσα από αποσπάσματα ταινιών που οι δημιουργοί τους είχαν την ευγένεια να παραχωρήσουν για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Κουνενάκη, Τάσος Τσιαμπάς, Περικλής Ε. Παπαδημητρίου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς.

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά.

Ήχος: Δημήτρης Φουκαράκης, Στράτος Αξιώτης, Χρήστος Κυριακίδης, Μιχάλης Συγλέτος, Δημήτρης Καβακόπουλος.

Τελική μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης.

Παραγωγή: ΕΡΤ 2018.