Ο Κωνσταντίνος Στάικος στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 06.12.2017

Ο Κωνσταντίνος Στάικος στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 06.12.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

«Κωνσταντίνος Στάικος» (αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου)

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00

STAIKOS

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα».

Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Η επίδραση του αρχιτέκτονα πατέρα του ήταν καθοριστική διότι από μικρή ηλικία ήταν μαζί του, «καθημερινός βοηθός του στα γιαπιά και στα σχέδια», όπως λέει ο ίδιος. Ωστόσο, δεν ακολούθησε την Αρχιτεκτονική του πατέρα του αλλά προσανατόλισε τα ενδιαφέροντά του στην εσωτερική Αρχιτεκτονική. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών, Διακοσμητική – Σκηνογραφία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι .

Με δάσκαλο τον Γιάννη τον Τσαρούχη ακολούθησε μια ιδιότυπη εκπαιδευτική διαδρομή. Δηλαδή κατέγραψε στοιχεία που αφορούν στη Διακοσμητική, μέσα από μουσειακές συλλογές και από Βιβλιοθήκες.

Από τα πιο σημαντικά έργα που του ανατέθηκαν ήταν ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών σε δύο από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες του χριστιανικού κόσμου: της Βιβλιοθήκης της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης του ήταν να του αναθέσουν και την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Άλλα έργα του είναι η αποκατάσταση, ανάπλαση, διαμόρφωση και ο εξοπλισμός μνημειακών χώρων, όπως: το Δημαρχείο Αθηνών, η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη κ.ά.

STAIKOS2

Η συστηματική ενασχόλησή του με την ιστορία της Ελληνικής Τυπογραφίας και το βιβλίο γενικότερα, χρονολογείται από τότε που γύριζε τα διάφορα σοκάκια στην Πάτμο και έμενε επί αρκετό χρονικό διάστημα στο μοναστήρι, προσπαθώντας να ταξινομήσει τη Βιβλιοθήκη. Στο διάστημα αυτό είχε το χρόνο και να περιηγηθεί τα διάφορα ελληνικά βιβλία που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και μετά και να διαπιστώσει ότι τέτοιου τύπου εργαλεία που να μας αναδεικνύουν την ενασχόληση του Γένους με το βιβλίο και την τυπογραφία δεν έχουμε αρκετά. Αυτό τον ώθησε να μελετήσει την εποχή εκείνη -και κυρίως την Αναγέννηση- και να συνεργαστεί επί επτά χρόνια, με τον τυπογράφο τον Μανουσαρίδη, ο οποίος διατηρούσε ένα τυπογραφείο μονοτυπίας, δηλαδή βασισμένο στον τρόπο εκτύπωσης με κινητά μεταλλικά στοιχεία από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Έτσι εκδόθηκε η «Χάρτα της Ελληνικής Τυπογραφίας».

Η «Ιστορία των Βιβλιοθηκών» ξεκίνησε από το 2000 περίπου και είναι πεντάτομη -ένας τόμος για κάθε περίοδο και πολιτισμό: τον Αρχαίο Πολιτισμό, τον Ρωμαϊκό Πολιτισμό, τον Βυζαντινό Πολιτισμό, τον Δυτικό Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Και έγινε σε συνεργασία με έναν αμερικανικό οίκο που είχε αναλάβει εδώ και είκοσι χρόνια την έκδοση των βιβλίων του και την κυκλοφορία τους σε όλες τις περιοχές της Δύσης και της Ανατολής (ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Ισπανία, Ιαπωνία κ.ά.).

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Κιμ Ντίμον.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

MONOGRAMMA1 (5)