«Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ» – Μια υπέροχη ταινία στο Θερινό Σινεμά της...

«Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ» – Μια υπέροχη ταινία στο Θερινό Σινεμά της ΕΡΤ2 29.08.2019

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
«Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ»
(Birdman of Alcatraz)
 Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στις 23:00

Βιογραφικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 1962.

Σκηνοθεσία: Τζον Φρανκενχάιμερ.

Σενάριο: Γκάι Τρόσπερ (βασισμένο στο βιβλίο του Τόμας Γκάντις «Birdman Of Alcatraz»).

Μουσική: Έλμερ Μπέρνσταϊν.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μπαρνέτ Γκάφεϊ.

Παίζουν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Καρλ Μάλντεν, Θέλμα Ρίτερ, Τέλι Σαβάλας, Νέβιλ Μπραντ, Μπέτι Φιλντ.

Διάρκεια143΄

Υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Στράουντ, από τη στιγμή της έγκλησής του στη φυλακή μπλέκει σε καβγάδες με φύλακες και άλλους κρατούμενους. Σ’ έναν τέτοιο καβγά, σκοτώνει έναν φύλακα, γεγονός που θα σταθεί αφορμή να καταδικαστεί σε θάνατο. Η σπαρακτική έκκληση της μητέρας του θα αποτρέψει την εκτέλεση της ποινής, όπως πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε αυστηρή απομόνωση.

Ο Στράουντ βυθίζεται στην απελπισία, όμως απ’ αυτήν την κατάσταση θα τον βγάλει ένα τραυματισμένο πουλί που έρχεται στο κελί του. Ο βαρυποινίτης, όχι μόνο θα φροντίσει το πουλί, αλλά θα αρχίσει να ασχολείται με την επιστήμη της Ορνιθολογίας, έναν τομέα όπου θα διαπρέψει, παρά το γεγονός ότι σύντομα θα τον μεταφέρουν στη διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ.

Η ιστορία του θα γίνει γνωστή στον έξω κόσμο χάρη στις προσπάθειες ενός αποφασισμένου και επίμονου ρεπόρτερ.

Θαυμάσια ταινία, που βασίζεται στη βιογραφία του Ρόμπερτ Στράουντ με τίτλο «Birdman of Alcatraz», την οποία έγραψε o Τόμας Γκάντις.

Το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων της ταινίας εκτυλίσσεται στις φυλακές Λίβενγουορθ, παρά τον τίτλο. Ο Στράουντ μετακινήθηκε στο Αλκατράζ προς το τέλος της ποινής του και δεν του επετράπη να έχει μαζί του πτηνά.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τέσσερα Βραβεία Όσκαρ: Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Μπαρτ Λάνκαστερ), Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Θέλμα Ρίτερ), Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Τέλι Σαβάλας), Φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ταινία (Μπαρνέτ Γκάφεϊ).

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.