Ο βραβευμένος «Καυτός ήλιος» του Ντάλιμπορ Μάτανιτς στην ΕΡΤ2 05.01.2018

Ο βραβευμένος «Καυτός ήλιος» του Ντάλιμπορ Μάτανιτς στην ΕΡΤ2 05.01.2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Καυτός ήλιος»

(Zvizdan / The High Sun)

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, στις 23:50

The High Sun - Zvizdan (4)

Σπονδυλωτό αισθηματικό δράμα, συμπαραγωγής Κροατίας-Σερβίας-Σλοβενίας 2015.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ντάλιμπορ Μάτανιτς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάρκο Μπρνταρ.

Μοντάζ: Τόμισλαβ Πάβλιτς.

Μουσική: Άλεν και Νέναντ Σινκάουζ.

Παίζουν: Τιχάνα Λάζοβιτς, Γκόραν Μάρκοβιτς, Νίβες Ιβάνκοβιτς, Ντάντο Τσόσιτς, Στίπε Ράντοτζα, Τρίπιμιρ Τζούρκιτς, Μίρα Μπάνιατς, Σλάβκο Σόμπιν.

Διάρκεια: 123΄

The High Sun - Zvizdan (5)

Υπόθεση: Ο ταλαντούχος Κροάτης σκηνοθέτης Ντάλιμπορ Μάτανιτς δίνει μια άλλη διάσταση στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο με τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σ’ έναν Κροάτη και μία Σέρβα, ενταγμένες σε τρεις διαδοχικές δεκαετίες (1991-2001-2011), με δύο ηθοποιούς (Τιχάνα Λάζοβιτς, Γκόραν Μάρκοβιτς) να υποδύονται και τα τρία ζευγάρια της ταινίας.

Μια ταινία για τους κινδύνους -αλλά και την παντοτινή δύναμη- του απαγορευμένου έρωτα.

The High Sun - Zvizdan (1)Στην πρώτη ιστορία, που τοποθετείται το 1991, μια ιστορία αγάπης υπονομεύεται από την τρέλα, τη σύγχυση και το φόβο που κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα πριν από τον πόλεμο, θυμίζοντας και λίγο Ρωμαίο και Ιουλιέτα.

Στη δεύτερη ιστορία, που τοποθετείται το 2001, ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά δύο ερωτευμένοι αδυνατούν να κάνουν τη σχέση τους κανονική: τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμη φρέσκα και δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα.

Στην τρίτη ιστορία, που τοποθετείται το 2011, περίοδος κατά την οποία μια ερωτική σχέση μπορεί πια να ριζώσει, όλα βρίσκονται στα χέρια δύο ερωτευμένων νέων, αν μπορούν να απελευθερωθούν από το παρελθόν τους, χωρίς να τους κυριαρχούν η καχυποψία και το κακό που δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την ατμόσφαιρα.

The High Sun - Zvizdan (2)

Η ταινία κέρδισε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2015, αποσπώντας το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Έχοντας τραβήξει την προσοχή σε όσα βαλκανικά φεστιβάλ προβλήθηκε, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διοργανώσεις, κερδίζοντας 15 βραβεία. Στην Ελλάδα, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».

Ο «Καυτός ήλιος» αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Κροατίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.
The High Sun - Zvizdan

The High Sun - Zvizdan (3)