«Οι κατάσκοποι του Χόλιγουντ» – Μια άγνωστη κι ανείπωτη ιστορία στην ΕΡΤ2...

«Οι κατάσκοποι του Χόλιγουντ» – Μια άγνωστη κι ανείπωτη ιστορία στην ΕΡΤ2 07.05.2020

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Οι κατάσκοποι του Χόλιγουντ»
(Hollywood Spies)
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, στις 00:30

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Γαλλίας 2017.
Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αντισημιτισμός ήταν ανεξέλεγκτος, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Αμερική.
Υπήρχε μια γερμανο-αμερικανική πολιτική οργάνωση και φιλοναζιστικές συγκεντρώσεις γέμιζαν ακόμη και το πάρκο της Μάντισον Σκουέρ, στη Νέα Υόρκη. Και οι ΗΠΑ ήθελαν αυτή την απομόνωση.
Μέχρι που, στο Περλ Χάρμπορ, όλα άλλαξαν.

Οι αρχικατάσκοποι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα σε περιόδους συγκρούσεων, θεώρησαν πλεονέκτημα να προσλάβουν διασημότητες, οι οποίοι είχαν υψηλού επιπέδου και ισχυρούς «θαυμαστές» σε διάφορες βιομηχανίες, με εύκολη πρόσβαση σε πολιτικούς και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το Χόλιγουντ, όπως γνωρίζουμε από τα έγγραφα του Εθνικού Αρχείου, συνέβαλε στην κινητοποίηση του πολέμου, χρησιμοποιώντας πολλούς εργαζόμενους ως κατασκόπους, μαχητές, προπαγανδιστές, εμψυχωτές, συγκεντρώνοντας ακόμα και χρήματα.

Εκατοντάδες διάσημοι αστέρες ανταποκρίθηκαν με πατριωτισμό στο «κάλεσμα στα όπλα» και προσέφεραν τα ταλέντα τους στις μυστικές υπηρεσίες, στα στρατιωτικά και πολεμικά γραφεία πληροφοριών.
Στον απόηχο του Περλ Χάρμπορ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ίδρυσε τον Ιούνιο του 1942, το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), τον πρόδρομο της σημερινής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Στα Εθνικά Αρχεία, ανακαλύπτουμε ότι διάσημα αστέρια του Χόλιγουντ, όπως ο Κάρι Γκραντ, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Ζοζεφίν Μπέικερ, ο Τζον Φορντ και πολλά άλλα, ήταν κατάσκοποι για τους Συμμάχους και άλλαξαν την πορεία του πολέμου.
Υπό την κάλυψη της διεθνούς φήμης τους, έκαναν εκπληκτικά και επικίνδυνα πράγματα.
Μια άγνωστη κι ανείπωτη ιστορία, αλλά επίκαιρη ακόμα και σήμερα.

Σκηνοθεσία: Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ.