«Οίκτος» – Το πολυβραβευμένο δράμα του Μπάμπη Μακρίδη στην ΕΡΤ2 ...

«Οίκτος» – Το πολυβραβευμένο δράμα του Μπάμπη Μακρίδη στην ΕΡΤ2 10.03.2020

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ    

«Οίκτος»

(Pity)

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, στις 22:00

Δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Πολωνίας 2018.

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης.

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός.

Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου.

Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς.

Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης, Kacper Habisiak, Marcin Kasińśki.

Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης.

Μουσική: Mikolaj Trzaska.

Παραγωγή: Neda Film, Madants, Beben Films.

Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση, Eurimages, ΕΡΤ Α.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions.

Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Klaudia Śmieja, Beata Rzeźniczek.

Παίζουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κοτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης.

Διάρκεια97΄

Υπόθεση: Η ιστορία ενός άνδρα που νιώθει χαρούμενος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, ενός άνδρα εθισμένου στη θλίψη, που έχει τόση ανάγκη τον οίκτο, που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να τον εκμαιεύσει από τους άλλους. Αυτή είναι η ζωή ενός άνδρα σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι’ αυτόν.

Ο «Οίκτος» είναι μια ταινία για τη σχέση των ανθρώπων απέναντι στη δυστυχία και στο κομμάτι που αυτή αναμειγνύεται με την ευτυχία. Για την ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντίθετες αυτές έννοιες, για την ισότιμη σημασία τους και για την αυθόρμητη τεχνητή ανακατασκευή τους στην καθημερινότητα όλων.

Ο άντρας της ιστορίας είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος, και είναι χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος.

Ο ήρωας δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων παρά μόνο τη δική του, ζηλεύει αφόρητα το σκοτάδι, το χαμό και τα δάκρυα όταν δεν τον αφορούν.

Η ταινία εξετάζει τα άκρα μιας τέτοιας συμπεριφοράς και περιγράφει την πορεία του άντρα που χάνει το δικαίωμα στη θλίψη και τον μοναχικό αγώνα του για την απόκτηση αυτού του δικαιώματος.

Όπως λοιπόν οι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, με τον ίδιο τρόπο, ίσως λίγο πιο έμμεσα, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία.

Η ιστορία αναπτύσσεται απλά, με καθαρή δομή και με τον τραχύ, σαφή, στερεοτυπικό τρόπο του κλασικού αφελούς μελοδράματος.

Βραβεία – Φεστιβάλ:

H ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018 στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition.

Συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κι από εκεί σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού ο «Οίκτος» έφυγε με τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ενώ στο Φεστιβάλ στο Μαυροβούνιο τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου (Γιάννης Δρακόπουλος). Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία.