«Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» – Μια ιστορία έρωτα και αντίστασης...

«Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» – Μια ιστορία έρωτα και αντίστασης στην ΕΡΤ2 28.10.2019

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

«Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, στις 24:00

Petros Koulmasis2c Nelly Andrikopoulou 1943

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Ελλάδας-Γερμανίας 2016.

Με φόντο τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα, του πατέρα του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Πέτρου Κουλμάση, τότε βοηθού καθηγητή στο Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Αθήνας (μετέπειτα συγγραφέα και δημοσιογράφου με σημαντική συμμετοχή στη δράση εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών) και της νεαρής φοιτήτριας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Νέλλης Ανδρικοπούλου (αργότερα σημαντικής γλύπτριας και ζωγράφου, μέλους του θρυλικού «Ματαρόα», μεταφράστριας του Βάλτερ Μπένγιαμιν και συζύγου του Νίκου Εγγονόπουλου), με οδηγό τα γράμματα του Πέτρου Κουλμάση και την πρόσφατη αφήγηση της 90άχρονης Νέλλης Ανδρικοπούλου στον σκηνοθέτη, από το διαμέρισμά της στην οδό Ομήρου στην Αθήνα.

Οι πάνω από χίλιες σελίδες, γραμμένες σχεδόν καθημερινά από το 1938 έως το 1944, δεν διηγούνται μόνο την ερωτική τους ιστορία. Αποκαλύπτουν κι ένα πανόραμα της καθημερινής ζωής των δύο νέων στην Αθήνα της Κατοχής, αλλά και τη λειτουργία του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ως καταφυγίου αντιστασιακών φοιτητών.

Rudolf Fahrner

Ταυτόχρονα, σκιαγραφούν και τη μυστηριώδη μορφή του φίλου τους Rudolf Fahrner, ιδρυτή του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου της Αθήνας, έναν από τους ελάχιστους συντρόφους των αδερφών Stauffenberg στη δολοφονική απόπειρα κατά του Χίτλερ (20 Ιουλίου 1944) που επέζησαν μετά την αποτυχία του εγχειρήματος.

Ο γιος του Πέτρου Κουλμάση, Τίμων Κουλμάσης, γεννημένος όπως και ο πατέρας του στη Γερμανία, έζησε εκεί από κοντά την αντίσταση της οικογένειάς του κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, όπως και τα ανήσυχα χρόνια της δεκαετίας του 1970 στη Γερμανία. Ζει και εργάζεται σήμερα στο Παρίσι και στην Αθήνα με «έδρα» του τη μνήμη και το σινεμά. Αθεράπευτα αισιόδοξος και ο ίδιος, κινηματογραφεί με πόνο και πίστη στην ποίηση της ζωής τα γράμματα του πατέρα του προς την αγαπημένη ζωγράφο και γλύπτρια Νέλλη Ανδρικοπούλου (1921-2014). Ποντάρει ξανά και ξανά, όπως κι ο πατέρας του, ενάντια στη βαρβαρότητα. Ποντάρει στον κινηματογράφο και στην αξιοπρέπεια στη ζωή.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Τίμων Κουλμάσης.

Φωτογραφία: Οδυσσέας Παυλόπουλος, Ηρώ Σιαφλιάκη, Τίμων Κουλμάσης.

Μοντάζ-sound design: Aurique Delannoy.

Συνθέτης: Eric Demarsan.

Παραγωγoί: Carl-Ludwig Rettinger, Τίμων Κουλμάσης.

Παραγωγή: Lichtblick Film, Aia Films, WDR, EΡT, Film- und Medienstiftung NRW, CNC, Goethe-Institut Athen, Ίδρυμα  Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Διάρκεια: 88΄
affisa