«Ποτέ την Κυριακή» – Η ταινία-θρύλος στην ΕΡΤ2 06.04.2020

«Ποτέ την Κυριακή» – Η ταινία-θρύλος στην ΕΡΤ2 06.04.2020

ΤΑΙΝΙΑ
«Ποτέ την Κυριακή»

(Never on Sunday)

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, στις 23:00

Ρομαντική κομεντί, συμπαραγωγής Ελλάδας-ΗΠΑ 1960.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζυλ Ντασέν.

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.

Σκηνικά-κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη.

Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν, Γιώργος Φούντας, Τίτος Βανδής, Μήτσος Λυγίζος, Δέσπω Διαμαντίδου, Αλέκα Κατσέλη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Φαίδων Γεωργίτσης, Γιώργος Τζώρτζης, Νίκος Τσαχιρίδης, Γιώργος Φόρας, Νίκος Φέρμας, Γιάννης Φέρμης, Χριστόφορος Νέζερ, Θανάσης Βέγγος, Κούλα Αγαγιώτου, Δήμος Σταρένιος, Αρτέμης Μάτσας, Κώστας Δούκας, Παναγιώτης Καραβουσάνος, Αλέξης Σολομός, Τασία Κυριακίδου, Στέφανος Σκοπελίτης, Πόπη Γκίκα, Κώστας Νικολούδης, Κώστας Δούκας.

Διάρκεια: 86΄

Υπόθεση: Ένας Αμερικανός «ερασιτέχνης φιλόσοφος», γοητευμένος από τον αρχαίο πολιτισμό φτάνει στην Ελλάδα, σίγουρος ότι θα βρει την αιώνια αλήθεια.

Στην περιπλάνησή του γνωρίζει την Ίλια, μια πόρνη, που έχει την αξιοπρέπεια να διαλέγει η ίδια τους πελάτες της.

Βλέποντας στο πρόσωπό της την καθαρότητα της ομορφιάς και την κληρονομιά της τραγικής φιγούρας, την ερωτεύεται με πάθος και ως άλλος Πυγμαλίων προσπαθεί να τη διαπλάσει.

Όμως η Ίλια έχει άλλα σχέδια. Εγκαταλείπει τα μαθήματα κλασικής παιδείας που της προσφέρει ο Αμερικανός, εγκαταλείπει και τον ίδιο για να αφεθεί στον έρωτα ενός Ελληνοϊταλού λιμενεργάτη.

Η ταινία, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ το 1961, ανάμεσα στα οποία Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Μελίνα Μερκούρη), Σκηνοθεσίας και Σεναρίου (Ζυλ Ντασέν).

Το «Ποτέ την Κυριακή» είναι η ταινία που χάρισε στον Μάνο Χατζιδάκι το Όσκαρ Τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά» (για πρώτη φορά πήγαινε το Όσκαρ σε τραγούδι με ξενόγλωσσο στίχο), στη Μελίνα Μερκούρη το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών 1960 και ταξίδεψε το ελληνικό κέφι στα πέρατα του κόσμου. Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.