«Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη στην ΕΡΤ2 20.04.2019

«Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη στην ΕΡΤ2 20.04.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Πρόσωπο με πρόσωπο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Απριλίου 2019, στις 22:00

Δράμα, παραγωγής 1966.

Σκηνοθεσία – παραγωγή: Ροβήρος Μανθούλης.

Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς, Ροβήρος Μανθούλης.

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης.

Τραγούδι: Ρίτα Χριστοπούλου, Μαριάνα Δημοτάκη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Τρύπος.

Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος.

Σκηνογραφία: Γιάννης Μιγάδης.

Εταιρεία παραγωγής: Alter Ego Productions.

Παίζουν: Κώστας Μεσσάρης, Ελένη Σταυροπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου, Λάμπρος Κοτσίρης, Αλέξης Γεωργίου, Μαίρη Γκότση, Simon Hinkly, Ευτυχία Παρθενιάδου, Ζωζώ Παπαδημητρίου, Πάρις Πάππης, Μιχάλης Μάστορης.

Διάρκεια: 81΄

Υπόθεση: Η ταινία έχει ως βασική ιστορία τον πρόσκαιρο δεσμό ενός καθηγητή Αγγλικών (Κώστας Μεσσάρης) με την κόρη μιας οικογένειας πλουσίων, στην οποία κάνει φροντιστήριο για να παντρευτεί έναν Άγγλο επιχειρηματία. Η μικροαστική πικρία του ήρωα και τα χαμένα του όνειρα τον κάνουν να θεωρεί σχεδόν υπεύθυνους τους εργοδότες του για τις προσωπικές του απογοητεύσεις, αλλά η ανάγκη προσαρμογής τον κάνει να δέχεται τις προσφορές τους. Στον ύπνο του τους ταυτίζει με τους Γερμανούς της Κατοχής. Εκτός από το ειδύλλιο με την κόρη Βαρβάρα (Ελένη Σταυροπούλου), που θα μείνει στη μέση λόγω της εμφάνισης του Άγγλου επιχειρηματία, ο καθηγητής θα υποκύψει και στον έρωτα της μάνας (Θεανώ Ιωαννίδου). Ο ήρωας βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με τον εαυτό του και αυτό επιτείνεται όσο είναι αναγκασμένος να υποχωρεί στους εργοδότες του.

Η συντριβή των ονείρων της νιότης, ο συμβιβασμός, η υποκρισία του μεγαλοαστικού περιβάλλοντος, το αδιέξοδο μιας γενιάς με φόντο το ταραγμένο πολιτικό κλίμα της Αθήνας του 1966, δίνονται μέσα από μια προσωπική και μοντέρνα κινηματογραφική γραφή, που θυμίζει νουβέλα. Μια πολιτική και προσωπική ταινία, που καυτηριάζει τη «νέα τάξη» πραγμάτων, την οποία επιχειρεί να επιβάλει ένα αυταρχικό καθεστώς της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ολιγαρχίας.

Ροβήρος Μανθούλης

Η τέταρτη και ίσως πιο σημαντική δημιουργία του Ροβήρου Μανθούλη. Προφητική, «άνοιξε» το Φεστιβάλ της γαλλικής πόλης Ιέρ, στις 21 Απριλίου 1967…

Βραβεία – διακρίσεις

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1966
  • Βραβείο Κοινού για τη σκηνοθεσία στο φεστιβάλ που οργάνωσε η εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» το 1966
  • Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Λοκάρνο 1967
  • Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ, Iέρ, Μόσχας, Πέζαρο, Ουτρέχτης, Λοζάνης.