Στην Τήνο, το νησί της «Κυρίας των Αγγέλων», ταξιδεύουν τα «Φωτεινά μονοπάτια»...

Στην Τήνο, το νησί της «Κυρίας των Αγγέλων», ταξιδεύουν τα «Φωτεινά μονοπάτια» της ΕΡΤ2 11.08.2019

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 11 Αυγούστου 2019, στις 10:30
«Τήνος: Το νησί της Κυρίας των Αγγέλων» 

Η Παναγία της Τήνου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο, που έρχονται για να συναντήσουν την «Κυρία των Αγγέλων», τη Μητέρα του Θεανθρώπου. Το ιερό νησί της Τήνου, αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο του ορθόδοξου αλλά ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

Το «θαύμα» και το «τάμα», δύο έννοιες, οι οποίες συγκινούν και συγκλονίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, έχουν λάβει στον ιερό αυτό χώρο, την καταξίωση και την πληρότητά τους.

Σ’ αυτό το επεισόδιο, τα «Φωτεινά μονοπάτια» αφήνουν τον τηλεθεατή να γνωρίσει την ιστορία εύρεσης της εικόνας της Παναγίας, να περιηγηθεί στους χώρους του ιερού ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου αλλά και να γνωρίσει το νησί.

Στο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2016, μιλούν -με σειρά εμφάνισης: ο μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος Β΄, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου πατήρ Γεώργιος Φανερός, ο δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός, η ηγουμένη της γυναικείας Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της «Κυρίας των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι της Τήνου μοναχή Ιουλιανή, ο κάτοικος της Τήνου Τάσος Αναστασιάδης, η υπεύθυνη του Μουσείου Τηνίων Καλλιτεχνών Ελευθερία Αφεντάκη, η υπεύθυνη του Μουσείου Εικόνων Κυριακή Περιβολαράκη, ο διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εθνολόγος-λαογράφος Αλέκος Φλωράκης, ο διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς και ο μαρμαρογλύπτης Λάμπρος Διαμαντόπουλος.

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας.

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς.

Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης, Κώστας Σοροβός.

Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης.

Ηχολήπτης: Κώστας Ψωμάς.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Μοντάζ: Κώστας Ψωμάς.

Γραμματειακή υποστήριξη: Ζωή Μπιλιάλη.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2016.

Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.