«Στον κόσμο του σύμπαντος» – Νέα μοναδική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 ...

«Στον κόσμο του σύμπαντος» – Νέα μοναδική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 04-15.11.2019

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Στον κόσμο του σύμπαντος»

(Cosmic Front)

Από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 (εκτός Σαββατοκύριακου) και ώρα 12:00, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ «Στον κόσμο του σύμπαντος» (Cosmic Front), παραγωγής Ιαπωνίας (NHK) 2011- 2018.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα έχει επιτύχει μοναδικές ανακαλύψεις μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα της παρατήρησης του Διαστήματος, που μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα το σύμπαν και να αναθεωρήσουμε αρκετές από τις παλαιότερες πεποιθήσεις γι’ αυτό.

Η σειρά των 26 αυτοτελών επεισοδίων, μας ταξιδεύει σε διάφορα διαστημικά παρατηρητήρια ανά τον κόσμο, όπου λαμβάνει χώρα πρωτοποριακή διαστημική έρευνα.

Μέσα από μοναδικό φωτογραφικό υλικό, πρωτοποριακές ψηφιακές αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις με τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά, η σειρά παρουσιάζει λεπτομερώς τις πιο σύγχρονες προσπάθειες της ανθρωπότητας να ανακαλύψει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Σκοτεινή ΎληΑποκαλύπτοντας το μυστήριο»
(Dark Matter – Racing to Unlock Its Mysteries)

Το υλικό που ονομάζεται «Σκοτεινή Ύλη» θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για να καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν.

Αν και η σύνθεσή του είναι παντελώς άγνωστη, πιστεύεται ότι η μάζα της Σκοτεινής Ύλης είναι πενταπλάσια απ’ αυτή ήδη γνωστών στοιχείων, όπως το υδρογόνο και το οξυγόνο.

Με τη χρήση εξειδικευμένων συσκευών παρατήρησης, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να είναι οι πρώτοι που θα αποκαλύψουν το μυστικό της Σκοτεινής Ύλης.

Πώς οδηγούνται σε υποθέσεις αυτοί οι επιστήμονες και με ποιον τρόπο προσπαθούν να τις επικυρώσουν; Θα ανακαλύψουν, άραγε, περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Η κάμερα της εκπομπής εστιάζει σ’ αυτόν τον συναρπαστικό ανταγωνισμό κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Η τελική πρόκληση του Απόλλων»
(The Lunar Rover – Apollo’s Final Challenge)

Το καλοκαίρι του 1969, η διαστημική πτήση Απόλλων 11 ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που προσεληνώθηκε.
Η επόμενη πρόκληση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, ήταν η δημιουργία ενός σεληνιακού οχήματος που θα έδινε τη δυνατότητα στους αστροναύτες να εξερευνήσουν την αχανή επιφάνεια της Σελήνης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε να επιλύσει πλήθος προβλημάτων.

Πώς μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα σεληνιακό όχημα που θα χωρούσε στον ελάχιστο χώρο του διαστημοπλοίου; Πώς μπορούσαν να σχεδιάσουν ελαστικά τα οποία έπρεπε να είναι ελαφρά και ανθεκτικά ταυτόχρονα;

Η ομάδα των μηχανικών είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της, μόλις ενάμιση χρόνο, για να κατασκευάσει το πρώτο όχημα.

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την κατασκευή του πρώτου σεληνιακού οχήματος αποκαλύπτεται με τη χρήση πολύτιμου αρχειακού υλικού.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Ψάχνοντας για ορατές αποδείξεις – Η επιστήμη των μαύρων τρυπών»
(Knowing Without Seeing – The Science of Black Holes)

Με απίστευτα ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις, οι μαύρες τρύπες ρουφούν οτιδήποτε πλησιάζει κοντά τους: ούτε καν το φως δεν καταφέρνει να ξεφύγει.

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά, όχι με άμεση παρατήρηση, αλλά μέσω της δύναμης της λογικής ανάλυσης του ανθρώπινου νου.

Ωστόσο, η ίδια η ύπαρξη τους αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων για περίπου μισό αιώνα.

Με την κάμερα της εκπομπής θα παρακολουθήσουμε την τελευταία έρευνα για τα περίεργα φυσικά φαινόμενα που προκαλούνται από τις μαύρες τρύπες, καθώς και μια πειραματική μέθοδο για την απευθείας θέαση αυτών των αόρατων ουράνιων σωμάτων.

Πρόκειται για μια ιστορία αφοσιωμένων επιστημόνων και της προσπάθειάς τους να δούμε το «αόρατο».

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Πρόσκρουση! Προσέχοντας τους αστεροειδείς»
(Impact! Looking Out for Asteroids)

Ένα αστρικό σώμα που συγκρούεται με τη Γη, δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), περίπου 20.000 μικρά αστρικά σώματα θα μπορούσαν να συντριβούν στη Γη.

Οποιαδήποτε απ’ αυτές τις προσκρούσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον πολιτισμό.

Αστεροσκοπεία σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για την προστασία του πλανήτη μας. Σαρώνουν το σύμπαν για να εντοπίσουν, όσο το δυνατόν νωρίτερα, δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς.

Επίσης, η NASA αναζητεί τρόπους να αλλάξει την πορεία των αστεροειδών για να αποτραπεί η πρόσκρουσή τους στη Γη.

Με την κάμερα της εκπομπής θα παρακολουθήσουμε την πρώτη έρευνα που διεξάγεται για την καλύτερη κατανόηση του ελάχιστα γνωστού φαινομένου της αστρικής σύγκρουσης, καθώς και την πρόληψη μια ενδεχομένως καταστροφικής πρόσκρουσης στη Γη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
 «Τα Πρώτα Αστέρια – Και εγένετο φως!»
(First Stars – Let There Be Light!)

Αμέτρητα αστέρια φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Μόνο στο γαλαξία μας, υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια αστέρια.

Πιστεύεται ότι, αμέσως μετά τη δημιουργία του σύμπαντος δεν υπήρχε ούτε ένα αστέρι. Υπήρχε μόνο σκοτάδι.
Τα «Πρώτα Αστέρια» που έλαμψαν στον ουρανό σήμαναν τη λήξη της Σκοτεινής Περιόδου.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι αυτά τα αστέρια άλλαξαν δραματικά τη φύση του σύμπαντος.

Το σύμπαν, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, με τους γαλαξίες, τους πλανήτες και τα ζώα δημιουργήθηκε απ’ αυτά τα μεγάλα αστέρια. Ετοιμαστείτε για νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα Πρώτα Αστέρια.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Το μυστήριο της ΣελήνηςΠαράξενες εκλάμψεις»
(Lunar Mystery – Unveiling the Secret of Strange Lights)

Μυστηριώδη φώτα εντοπίστηκαν στη Σελήνη! Πλήθος αναφορών για μυστήρια φώτα υπάρχουν καταγεγραμμένες από τον 18ο αιώνα, όταν κατά τη διάρκεια ολικών εκλείψεων της Σελήνης, παρατηρήθηκε ένα άγνωστο κόκκινο φως στο σκοτεινό φεγγάρι.

Το παράξενο φως στην επιφάνεια της Σελήνης παρατηρήθηκε, επίσης, από τους αστροναύτες του διαστημοπλοίου Απόλλων 11, που προσεληνώθηκε για πρώτη φορά με ανθρώπινο πλήρωμα. Τι είναι αυτά τα φώτα;

Πλέον, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει μια σειρά απροσδόκητων μυστικών της Σελήνης που σχετίζονται μ’ αυτά τα φώτα. Πρόκειται για δεδομένα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, τα οποία θα ανατρέψουν την προηγούμενη εικόνα που είχαμε για τη Σελήνη.

Θα ανακαλύψουμε την «άλλη πλευρά του φεγγαριού» που ποτέ δεν είχαμε γνωρίσει.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Ο Δίσκος της Νέμπρα – Μυστηριώδες αστρονομικό αντικείμενο»
(The Nebra Sky Disc – Mysterious Astronomical Device)

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ένας μυστηριώδης χάλκινος δίσκος με αστρονομικά σημάδια ανακαλύφθηκε στη Γερμανία. Έχει διάμετρο 30 εκατοστά και πάχος 5 εκατοστά και είναι διακοσμημένος με ένθετα χρυσά σύμβολα που ερμηνεύονται ως απεικόνιση του ήλιου ή της πανσελήνου, ενός μισοφέγγαρου και άστρων. Ονομάστηκε Δίσκος της Νέμπρα, λόγω της περιοχής που βρέθηκε και είναι εκπληκτικά παλιός.

Μελέτες δείχνουν ότι κατασκευάστηκε πριν από 3.600 χρόνια.

Επιπλέον, οι τελευταίες επιστημονικές αναλύσεις των σχεδίων που φέρει, αποκαλύπτουν τις εκπληκτικές γνώσεις Αστρονομίας των ανθρώπων κατά την αρχαιότητα.

Τα κρυμμένα μυστήρια της αρχαιότερης γνωστής αστρονομικής συσκευής του κόσμου έρχονται στο φως.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Ο Γκρίζος Άρης – Σε αναζήτηση ενός κατοικήσιμου περιβάλλοντος»
(The Grey Mars – Roving Mars in Search of a Habitable Environment)

Άραγε, ο Άρης θα μπορούσε να κατοικηθεί; Χάρη στο τελευταίο διαστημικό όχημα της NASA με τη χαρακτηριστική επωνυμία «Curiosity» (Περιέργεια), οι επιστήμονες αναζητούν στοιχεία, προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα που προέκυψε, όταν το διαστημόπλοιο άγγιξε την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, τον Αύγουστο του 2012.

Για πρώτη φορά, το διαστημικό όχημα έφτασε μέχρι τις βραχώδεις περιοχές του Άρη και ερεύνησε λεπτομερώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους του.

Αποδείχθηκε ότι, κάτω από την έντονα οξειδωμένη κόκκινη επιφάνεια, εντοπίστηκε o «Γκρίζος Άρης», υλικό που εν δυνάμει θα μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής.

Με την κάμερα της εκπομπής, θα παρακολουθήσουμε το πρώτο έτος της περιπέτειας του διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«Γιγαντιαίες μαύρες τρύπες – Τα αόρατα χέρια του σύμπαντος»
(Monster Black Holes – The Invisible Hands of the Universe)

Οι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες περιέχουν αρκετά εκατομμύρια, έως δέκα δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας.

Έχουν ανακαλυφθεί στο κέντρο πολλών γαλαξιών, όπου ο καθένας έχει τις δικές του εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι η μάζα που έχουν οι γιγάντιες μαύρες τρύπες είναι ανάλογη με τη μάζα των γαλαξιών τους.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι αυτές οι γιγαντιαίες μαύρες τρύπες αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκαν οι γαλαξίες και αναπτύχθηκαν στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια του σύμπαντός μας.

Οι τελευταίες αστρονομικές παρατηρήσεις, που συνοδεύονται από τη χρήση εξαιρετικών γραφικών, περικλείουν την ουσία τους.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στις 12:00
«ΒετελγόζηςΟ θάνατος ενός υπεργίγαντα»
(Betelgense – Death of a Super Star)

O Βετελγόζης είναι ένα αστέρι πρώτου μεγέθους στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Αυτό το τεράστιο αστέρι, που το μέγεθός του είναι 1.000 φορές αυτό του Ήλιου, γερνάει και αντιμετωπίζει τον επικείμενο θάνατο.

Από τις τελευταίες παρατηρήσεις, είναι εμφανές ένα τεράστιο πλήγμα στη μια πλευρά του αστεριού, καθώς και γιγαντιαία πετάλια αερίου, που εκτοξεύονται με σφοδρότητα.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι σύντομα θα φτάσει το τέλος του Βετελγόζη, με μια τεράστια έκρηξη. Υποστηρίζουν ότι, από τη Γη, τρεις ώρες μετά την έκρηξη, ο υπερκαινοφανής αστέρας θα εμφανιστεί σχεδόν 100 φορές φωτεινότερος από την πανσέληνο και θα είναι ορατός και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς, λοιπόν, πλησιάζει το τέλος της ζωής του, αυτό το κόκκινο υπερφυσικό αστέρι προσελκύει την προσοχή επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.