«Στρογγυλός πλανήτης» – Νέα συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 04-08.03.2019

«Στρογγυλός πλανήτης» – Νέα συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 04-08.03.2019

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  Α΄  ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Στρογγυλός πλανήτης»

(Round Planet)

Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στις 10:30, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– τη νέα συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ «Στρογγυλός πλανήτης» (Round Planet), παραγωγής Aγγλίας (BBC) 2015.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 1ο: «Aρκτική – Ένας χρόνος στην παγωμένη ερημιά»

(The Arctic – A Year in the Frozen Wilderness)

Αυτόν τον πλανήτη, που είναι το σπίτι μας, τον μοιραζόμαστε και με πολλές άλλες μορφές ζωής. Ένας από τους πιο αφιλόξενους τόπους στη Γη, η Αρκτική είναι βυθισμένη στο σκοτάδι τέσσερις μήνες το χρόνο και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -40 Κελσίου.

Τα ζώα που ζουν λοιπόν εκεί, είναι σκληρά καρύδια, όπως η πολική αρκούδα και η αρκτική αλεπού. Γι’ αυτά τα ζώα το ψύχος είναι αυτό που τα κάνει να επιβιώνουν και ο εχθρός τους είναι η ζέστη, η επαπειλούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Θα γνωρίσουμε και άλλα παράξενα ζώα με πολύ ιδιαίτερες συνήθειες, όπως μια «μάλλινη αρκουδένια κάμπια» που μαζεύει φαγητό και κοιμάται μέχρι και 14 χρόνια!

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 2ο: «Γέλοουστοουν – Η άγρια φύση στη Βόρειο Αμερική» (YellowstoneA Great North American Wilderness)

To Eθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν είναι ένα φαντασμαγορικό μέρος. Ένας βιότοπος που φιλοξενεί πάρα πολλά άγρια ζώα. Κρύβει όμως κι ένα σκοτεινό μυστικό: κάθεται πάνω σε ένα τεράστιο ηφαίστειο που θα μπορούσε να «εκραγεί» ανά πάσα στιγμή.

Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ θα δούμε τους κατοίκους του πάρκου, βίσωνες, κάστορες, τάρανδους σε μια γη που ζει παγωμένους χειμώνες αλλά και κύματα καύσωνα. Μαζί με αστείες ιστορίες από τον οδηγό μας σ’ αυτό το ταξίδι Άρμστρονγκ Γουέτζγουντ, θα περιηγηθούμε στο μαγευτικό Γέλοουστοουν, καθώς σκεπάζεται από το χιόνι και τα ζωάκια θυμίζουν ταινία του Ντίσνεϊ.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 3ο: «Oι κυνηγοί των ωκεανών»

(Oceans, Ocean Hunters)

Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ από όσα έχουμε δει έως τώρα για τα πλάσματα που ζουν στα βάθη των ωκεανών: ούτε τρομακτικοί καρχαρίες, ούτε χαριτωμένα δελφίνια, αλλά οι άσχημοι και άσημοι δολοφόνοι, οι παρασκηνιακοί. Είναι τα πλάσματα που παίζουν τους ρόλους τους σχεδόν αθέατα, είναι όμως ζωτικής σημασίας για την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος των ωκεανών.

Καθώς πέφτει η νύχτα, ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνιά, πίσω από κάθε κοράλλι. Ο τεράστιος αστερίας «Ηλιοτρόπιο» καταβροχθίζει τα πάντα, τεντώνοντας απλώς το στομάχι του, ένα Γαστρόποδο στέλνει το ψάρι σε κώμα πριν το φάει ζωντανό, ένας αγώνας μέχρι θανάτου για το γεύμα και μια ορδή από Βασιλικά Καβούρια, που αλλάζουν τα κελύφη τους για καινούργια.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 4ο: «Γκνου – Το μεγαλύτερο ταξίδι στη Γη»

(Wildebeest The Greatest Journey on Earth)

Στο επεισόδιο αυτό θα δούμε την ετήσια μετανάστευση που κάνουν οι γαλάζιες αντιλόπες  (έτσι λέγονται, παρόλο που είναι εμφανώς καφέ!) της Νότιας Αφρικής, αλλιώς γνωστές ως γκνου, όπου διανύουν πάνω από 1.000 χλμ γύρω από το Σερενγκέτι, που βρίσκεται στην Τανζανία.

Θα δούμε αυτό το τεράστιο κοπάδι από τέσσερα εκατομμύρια ζώα να προσαρμόζεται στις κλιματικές αλλαγές, να σώζεται από τα άγρια θηρία και να αναπαράγεται σ’ αυτό το ταξίδι που διαρκεί έξι μήνες. Καθώς έρχεται η εποχή της ξηρασίας, άνθρωποι και ζώα παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Τα γκνου ζευγαρώνουν στο δρόμο του ταξιδιού, διασχίζουν τον ποταμό Μαρά, που είναι γεμάτος κροκόδειλους, για να επιστρέψουν στις πράσινες πεδιάδες και να φέρουν τη νέα γενιά γκνου στον κόσμο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στις 10:30

Επεισόδιο 5ο: «Μαδαγασκάρη – Το νησί των θαυμάτων»

(MadagascarIsland of Wonder)

To παλαιότερο νησί του κόσμου: η Μαδαγασκάρη. Στο μέγεθος είναι μεγαλύτερη από τη Γαλλία, ή σαν έξι Πορτογαλίες μαζί! Έπειτα από 80 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης χωρίς επαφή με άλλα μέρη, τα πιο πολλά είδη που βρίσκονται σ’ αυτό το νησί είναι μοναδικά στη Γη.

Ο οδηγός μας σ’ αυτό το μαγικό ταξίδι, ο ιστορικός της φύσης Άρμστρονγκ Γουέτζγουντ δημιούργησε σ’ αυτό το νησί «οικολογικό θέρετρο» το 1999 και θα μοιραστεί μαζί μας τις περιπέτειές του, προσπαθώντας να εφαρμόσει στην πράξη το χαρακτηριστικό των κατοίκων του νησιού: προσαρμοστικότητα.