Τα ιερά προσκυνήματα της Κύπρου στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 ...

Τα ιερά προσκυνήματα της Κύπρου στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 01.12.2019

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ 
ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό τους.

Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019, στις 10:30
«Τα ιερά προσκυνήματα της Κύπρου:
Μονή Μαχαιρά – Ναός Αγίου Λαζάρου»

Στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους και σε υψόμετρο 870 μέτρων, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Είναι ένα, από τα πέντε Σταυροπηγιακά Μοναστήρια της Εκκλησίας της Κύπρου. Μετρά οκτώ αιώνες ζωής και προσφοράς στο νησί της Κύπρου. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με μια προφορική παράδοση, κατά τον καιρό της Εικονομαχίας (716-843 μ.Χ.), ένας ασκητής έφερε στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη την εικόνα της Παναγίας της Αγιοσορίτισσας και εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι. Αυτή η εικόνα, θεωρείται μία από τις 70 εικόνες που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Μαχαιρά, λειτουργεί κατά τα παραδοσιακά μοναστηριακά πρότυπα των αρχαίων κοινοβίων, τα οποία διασώθηκαν διά μέσου των αιώνων, στο Άγιον Όρος. Η μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο ως πνευματική και εθνική εστία.

Το μοναστήρι συνδέθηκε με τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59, εναντίον της Αγγλικής Κατοχής, εξαιτίας του οπλαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Στους χώρους της μονής έβρισκε συχνά καταφύγιο.

Η προσφορά της μονής συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μέσα από μία αξιέπαινη προσπάθεια. Την ίδρυση της θεραπευτικής κοινότητας «Αγία Σκέπη». Πρόκειται για μία κοινότητα που προσφέρει βοήθεια σε άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά.

Ένα ακόμη μεγάλο προσκύνημα της Κύπρου κι ένας από τους αρχαιότερους ναούς του νησιού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου, στην πόλη της Λάρνακας.

Η πόλη της Λάρνακας ονομάστηκε έτσι, γιατί από την αρχαία χριστιανική εποχή, φιλοξενεί τη λάρνακα, δηλαδή τον τάφο του Αγίου Λαζάρου.

Ο Άγιος Λάζαρος, κατά την παράδοση της Εκκλησίας, ήταν 30 ετών, όταν ο Χριστός τον ανέστησε. Έζησε άλλα 30 χρόνια στο Κίτιο της Κύπρου και πέθανε σε ηλικία εξήντα ετών.

Ο Ναός του Αγίου Λαζάρου, μέχρι και τα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, αποτελούσε απαραίτητο σταθμό στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορθόδοξα προσκυνήματα στον κόσμο.

Στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη μιλούν -με σειρά εμφάνισης- ο Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος (ηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά), ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (διοικητικός λειτουργός Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη»), ο πατήρ Σπυρίδων Σταυρή (πρωτοπρεσβύτερος Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου).

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας – Ελένη Μπιλιάλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Επιστημονική σύμβουλος:  Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Εικονολήπτες:  Πέτρος Βήττας, Ιωάννης Μανούσος.

Ηχολήπτης:  Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Μοντάζ: Μπέττυ Γκουντάνη, Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.