Τα μοναστήρια της Ευρυτανίας στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 30.12.2018

Τα μοναστήρια της Ευρυτανίας στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 30.12.2018

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους. Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30
(Γ΄ Κύκλος) – «Τα μοναστήρια της Ευρυτανίας»

Το Καρπενήσι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, ανέγγιχτα από το χρόνο, είναι κρυμμένα μέσα στο πανέμορφο, φυσικό τοπίο της Ευρυτανίας. Τριάντα έξι χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, διασχίζοντας κανείς μια διαδρομή, απαράμιλλης ομορφιάς, συναντά το ιστορικό Μοναστήρι της Κυράς της Ρούμελης, το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της μονής τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, από το 829 έως το 842 μ.Χ. Η ιστορία της μονής συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση της ιερής εικόνας της Παναγίας, από την Προύσα της Μικράς Ασίας, σε σπήλαιο της Ευρυτανίας. Το καταφύγιο της εικόνας αποτελεί τη σημερινή τοποθεσία, όπου χτίστηκε η μονή, μέσα σ’ ένα επιβλητικό και άγριο τοπίο. Ένα σημείο, το οποίο ταυτίζεται άμεσα με το προσκύνημα, είναι ο τόπος, όπου δημιουργήθηκε το «τύπωμα της Παναγίας». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, από αυτό το σημείο πέρασε η Παναγία με το εικόνισμα, πριν φτάσει στο σπήλαιο, όπου βρίσκεται σήμερα η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Πάνω στους βράχους υπάρχουν εμφανή αποτυπώματα, που μοιάζουν με ανθρώπινο πέλμα.

Εξήντα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, περνώντας κανείς μέσα από το μαγευτικό τοπίο των Ευρυτανικών Αγράφων, συναντά την Ιερά Μονή Τατάρνας. Το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας, στην Ευρυτανία, βρίσκεται κοντά στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση του μοναστηριού στις αρχές του 12ου αιώνα.

Το πρώτο μοναστήρι χτίστηκε το 1111. Η μονή, κατά την Τουρκοκρατία, έπαθε μεγάλες καταστροφές και σχεδόν ξαναχτίστηκε το 1841. Το 1955, το μοναστήρι καταστράφηκε από πυρκαγιά και το 1963, από κατολίσθηση. Επανιδρύθηκε το 1969, συνεχίζοντας την πορεία του στο χρόνο. Είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της πατρίδας μας.

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη.
Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς.
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.