Τα μοναστήρια της Εύβοιας στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 05.01.2020

Τα μοναστήρια της Εύβοιας στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 05.01.2020

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ 
ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό τους.

Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, στις 10:30
«Τα μοναστήρια της Εύβοιας»

Σε απόσταση περίπου δύο ωρών από τη Χαλκίδα, πολύ κοντά στις Ροβιές Ευβοίας, βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος.

Κτίσθηκε γύρω στο 1535 από τον Όσιο Δαβίδ. Στο πέρασμα του χρόνου, το μοναστήρι πέρασε αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες από πειρατές, ληστές και όλους τους κατακτητές, που πάτησαν αυτόν τον τόπο.

Στα χρόνια του Βυζαντίου, η μονή είχε τιμηθεί με αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της, το 1824 από τους Τούρκους, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή των μοναχών της, στον ξεσηκωμό του 1821.

Ο επισκέπτης – προσκυνητής της μονής, μπορεί να προσκυνήσει την κάρα του Οσίου Δαβίδ, αλλά και να δει το κελάκι του Αγίου Ιακώβου, του γέροντα που έζησε στη μονή περίπου 40 χρόνια, ακολουθώντας τους ασκητικούς αγώνες του Οσίου Δαβίδ.

Ένα ακόμη σημαντικό προσκύνημα της Ορθοδοξίας βρίσκεται στο Προκόπι της Εύβοιας.

Είναι ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Στο ναό αυτό, φυλάσσεται σε λάρνακα το ολόσωμο και άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη. Το ιερό λείψανο, φυλασσόταν στο ναό του Αγίου Βασιλείου στο Προκόπι της Καππαδοκίας.

Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών, Ελλάδας – Τουρκίας το 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους το σκήνωμα και το μετέφεραν στο Νέο Προκόπι στην Εύβοια, όπου έμελλε να γίνει η νέα τους πατρίδα.

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ, αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, μιλάει στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη

Στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη μιλούν -με σειρά εμφάνισης- ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (ηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ), ο πατήρ Ευκλείδης Τζέλλος (Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων), ο πατήρ Νικόλαος Βερνέζος (προϊστάμενος Ι.Ν. Οσίου Ιωάννου του Ρώσου).

Ασκητήριο Οσίου Δαβίδ (Εύβοια)

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας – Ελένη Μπιλιάλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Επιστημονική σύμβουλος:  Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Εικονολήπτες:  Πέτρος Βήττας, Κώστας Βάγιας.

Ηχολήπτης:  Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Μοντάζ: Μπέττυ Γκουντάνη, Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.