Τα μοναστήρια της Κρήτης στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 14.04.2019

Τα μοναστήρια της Κρήτης στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 14.04.2019

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους. Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 14 Απριλίου 2019, στις 10:30
«Τα μοναστήρια της Κρήτης» (Β΄ μέρος)

Η Κρήτη, από τους πρώτους αιώνες της εξάπλωσης του Χριστιανισμού, αποτέλεσε ιδανικό τόπο για τον ασκητισμό και το μοναχισμό.

Μοναστήρια, ερημητήρια, ναοί σε φαράγγια και σπήλαια, αποτέλεσαν τους χώρους σκληρής άσκησης.

Μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να μεταφέρουν μ’ έναν τρόπο μυστικό και συνάμα μυστηριακό, τη μακραίωνη συμβολή του Χριστιανισμού στην ιστορική πορεία του τόπου.

Στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων Ορέων, στο Όρος της Σιωπής, βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας. Είναι χτισμένο, σε οχυρή θέση, στη νοτιοδυτική πλευρά της οροσειράς των Αστερουσίων.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης. Αποτέλεσε ιστορικό αλλά και καλλιτεχνικό κέντρο, μεγάλης ακτινοβολίας. Στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα της Κρητικής ζωγραφικής του 15ου αιώνα, όπως π.χ. του ζωγράφου Αγγέλου (Άγγελος Ακοτάντος).

Τα Αστερούσια Όρη, αποτέλεσαν τη σημαντικότερη κοιτίδα του ασκητισμού στην Κρήτη, με κέντρα το Αγιοφάραγγο και το Μάρτσαλο.

Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται νότια της Μονής Οδηγήτριας και δημιουργήθηκε από τις κοίτες δύο ρεμάτων. Στη μεγαλύτερη διαδρομή του φαραγγιού υψώνονται τεράστιοι κάθετοι βράχοι, με πολλές σπηλιές. Σ’ αυτές τις σπηλιές έζησαν ασκητές και ερημίτες.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» ακολουθεί την πορεία προς το Αγιοφάραγγο και επισκέπτεται τον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Κυριακής αλλά και το ναό του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος αποτέλεσε το κέντρο του ασκητισμού της περιοχής.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Χρυσοπηγής. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία, τη Ζωοδόχο Πηγή. Η Μονή χτίστηκε το 1580, την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη. Την πρώτη περίοδο της ίδρυσής της συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό βιβλίων και έγινε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Πολλοί μοναχοί απ’ όλη την Κρήτη μόνασαν σ’ αυτήν. Για τρεις και περισσότερους αιώνες αποτέλεσε πηγή πνευματικής ζωής, προσευχής και κοινωνικής δράσης. Τον 19ο αιώνα το μοναστήρι αναστηλώθηκε και επανδρώθηκε. Κατά τη διάρκεια όμως του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους Γερμανούς κατακτητές της Κρήτης.

Η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και στο φυσικό τοπίο, ανέλαβε την αναστήλωση του παλαιού μετοχιού της Αγίας Κυριακής. Η περιοχή του μετοχιού είναι προστατευόμενος βιότοπος με πυκνή βλάστηση και πολλά σπηλαιώδη παρεκκλήσια, στα οποία οδηγούν κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια.

Η βιολογική γεωργία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Μονής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθώντας τη μακραίωνη μοναστική ιστορία και παράδοση του τόπου, στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής βιώνεται μέχρι και σήμερα το μυστήριο της μοναχικής ζωής μέσα από τη λατρεία και την άσκηση.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν -με σειρά εμφάνισης- οι: ιερομόναχος Παρθένιος (ηγούμενος Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας), μοναχός Μακάριος (Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας), γερόντισσα Θεοξένη (ηγουμένη Ι. Μονής Χρυσοπηγής) και μοναχή Θεοσέμνη (Ι. Μονή Χρυσοπηγής).

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς

Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη

Εικονολήπτες: Μανώλης Δημελλάς, Πέτρος Κιοσές

Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς

Χειριστής Drone: Πέτρος Κιοσές

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ψωμάς, Μιχάλης Μπούρης

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.