Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 20.01.2019

Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 20.01.2019

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους. Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30
(Γ΄ Κύκλος) – «Τα μοναστήρια των Ιωαννίνων»

Τα Ιωάννινα είναι κτισμένα στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Η πόλη των Ιωαννίνων χτίστηκε πάνω στην Εγνατία Οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Ένας από τους αρχαιότερους δρόμους του κόσμου. Τα ίχνη της Ιστορίας, από τη Λίθινη Εποχή, τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά δεσποτάτα μέχρι τους Οθωμανούς πασάδες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είναι αποτυπωμένα πάνω σ’ αυτήν την πόλη.

Η λίμνη των Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα, αποτελεί τη δεύτερη αρχαιότερη λίμνη σε όλη την Ευρώπη, μετά τη λίμνη της Αχρίδας. Το νησί των Ιωαννίνων, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα. Το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών. Ο οικισμός του νησιού είναι χτισμένος με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Το νησάκι των Ιωαννίνων, ήδη από τη βυζαντινή εποχή, αλλά και κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, αποτέλεσε ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο. Σήμερα φιλοξενεί επτά μονές.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» επισκέπτεται το νησί των Ιωαννίνων, τη Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου ή Ντίλιου, καθώς και τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Αναδεικνύει την ιστορία αλλά και τις σπουδαίες τοιχογραφίες τους. Το οδοιπορικό της σειράς συνεχίζεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Ντουραχάνης ή Δουραχάνης.

Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, χτίστηκε το 1434 από τον Ντουραχάν πασά ως πράξη ευγνωμοσύνης, καθώς θεώρησε ότι ο ίδιος και το στράτευμά του σώθηκαν χάρη στη θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στην πόλη των Ιωαννίνων, με το Μοναστήρι της Καστρίτσας. Είναι χτισμένο τον 11ο ή τον 12ο αιώνα στο λόφο της Καστρίτσας, που αποτελεί σημαντική αρχαιολογική θέση.

Η περιήγηση στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, αφήνει την αίσθηση ενός ταξιδιού στο χρόνο.

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.