Το εξαιρετικό κοινωνικό δράμα «Συνοικία το όνειρο» στην ΕΡΤ2 06.01.2018

Το εξαιρετικό κοινωνικό δράμα «Συνοικία το όνειρο» στην ΕΡΤ2 06.01.2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Συνοικία το όνειρο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, στις 21:00

Συνοικία το όνειρο
Βραβευμένο κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1961.

Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης.

Σενάριο: Τάσος Λειβαδίτης, Κώστας Κοτζιάς.

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου.

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.

Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Αλέκος Πέτσος, Μάνος Κατράκης, Αλέκα Παΐζη, Σαπφώ Νοταρά, Ηλέκτρα Καλαμίδου, Σπύρος Μουσούρης.

Διάρκεια: 94΄

Συνοικία το όνειρο (1)

Υπόθεση: Μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, ο Ασύρματος, είναι το κέντρο του κόσμου για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια. Ο Ρίκος, που μόλις αποφυλακίστηκε, προσπαθεί να βγάλει χρήματα, την ίδια στιγμή που η αγαπημένη του βλέπει άλλους άνδρες και ο αδερφός της προσπαθεί να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας.

Συνοικία το όνειρο (7)

Ο Ρίκος θα σκαρφιστεί μια δουλειά, αλλά θα ξοδέψει τα συγκεντρωμένα χρήματα. Ένας από τους «συνεταίρους» του θα αυτοκτονήσει. Ο Ρίκος, η αγαπημένη του και ο αδερφός της, ηττημένοι και απογοητευμένοι εξαιτίας των προσδοκιών που δεν ευοδώθηκαν ποτέ, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με την ωμή πραγματικότητα.

Πρόκειται για μια ταινία γυρισμένη πάνω στα νεορεαλιστικά πρότυπα, μ’ ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών, η οποία εντυπωσίασε λόγω της ευαίσθητης σκηνοθετικής ματιάς του Αλέκου Αλεξανδράκη και των δυνατών κοινωνικών μηνυμάτων της.

Συνοικία το όνειρο (5)

Διακρίσεις:

Η ταινία κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961: Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Μάνος Κατράκης) και Βραβείο Φωτογραφίας (Δήμος Σακελλαρίου).

Συνοικία το όνειρο (3)