Το «Istanbul Story» της Φωτεινής Σισκοπούλου στην ΕΡΤ2 14.01.2020

Το «Istanbul Story» της Φωτεινής Σισκοπούλου στην ΕΡΤ2 14.01.2020

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Istanbul Story»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, στις 23:00

Δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Τουρκίας 2016.

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Σισκοπούλου.

Σενάριο: Φωτεινή Σισκοπούλου, Cem Akcali.

Σύμβουλος δραματουργίας: Πέτρος Μάρκαρης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Κλωτσοτήρας.

Μοντάζ: Γιάννης Κατσάμπουλας.

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς.

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση-κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου.

Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης, Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Παραγωγός: Φωτεινή Σισκοπούλου.

Συμπαραγωγοί: Emre Oskay, Adnan M. Sapci, Sadik Ekinci.

Εκτελεστής παραγωγός: Νάνσυ Κοκολάκη.

Παραγωγή: One Way Productions, Istanbul Film Productions (IFP), ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε.

Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Kerem Can, Esin Alpogan, Osman Alkas, Deniz Turkali, Σοφία Σεϊρλή, Κώστας Γαλανάκης, Rahman Gorede, Mert Yavuzcan, και ο μικρός Efe Ulas Karabey.

Διάρκεια: 136΄

Υπόθεση: Η Κάτια (Μυρτώ Αλικάκη) επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη,  από την οποία είχε εκδιωχθεί παιδί μαζί με τη μητέρα της το 1965 με τις βίαιες απελάσεις των Ελλήνων. Σκοπός της Κάτιας είναι η διεκδίκηση του εξοχικού της μητέρας της, Δόμνας. Μέσα σ’ αυτό θα ανακαλύψει κρυμμένα γράμματα της μητέρας της αφιερωμένα σ’ έναν παράνομο έρωτα για έναν Τούρκο αξιωματικό. Ταυτόχρονα ο γάμος της δύει, ενώ η συνάντηση με τον Τούρκο δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπόθεση της κληρονομιάς, τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις επιθυμίες της.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Αν η μνήμη είναι το βλέμμα πίσω στο παρελθόν και το παρελθόν μια ξένη χώρα, τότε η επιστροφή της Κάτιας στη γενέθλια Πόλη, μεταμορφώνεται σ’ ένα ταξίδι μη-επιστροφής, κυνήγι και περιπέτεια, σημείο συνάντησης με την ιστορία της και τον εαυτό της στη σημερινή Κωνσταντινούπολη, μια σύγχρονη και αντιφατική μητρόπολη, χώρα φαντασμάτων, εκπλήξεων και θαυμάτων.

Μπορεί ωστόσο να την καλωσορίσει και να συμφιλιωθεί μαζί της, ξαναβρίσκοντας την εμπιστοσύνη και την ελπίδα για ό,τι χάνεται κι ό,τι μπορεί να ξαναγεννηθεί;

Αυτή, ένα μικρό προσφυγόπουλο τότε, με μια βαλίτσα στο χέρι της μάνας της, μονάχες οι δυο τους για τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους χιλιάδες Πολίτες των βίαιων απελάσεων του 1964-65 που άδειασαν την Πόλη, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους και έναν τρόπο ζωής.

Τι ειρωνεία, στο τελευταίο γύρισμα στην αρχαία Ασσό, σταθμός του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, μόλις οκτώ μίλια από τη Λέσβο, μια ταυτότητα στα Αραβικά κολυμπούσε μόνη της στο Αιγαίο μπροστά στα μάτια μας.

Το παρελθόν δεν είναι καν παρελθόν… To «Istanbul Story» δεν είναι μόνο μια ιστορία για την Πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνοτουρκική συμπαραγωγή με μικτό καστ-συντελεστές, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Τουρκία – Κωνσταντινούπολη, Νήσο Πρίγκηπο και Ιόνια Παράλια (Τροία και αρχαία Ασσό).

Οι διάλογοι είναι στην αγγλική και δευτερευόντως στην ελληνική και τουρκική γλώσσα.