Το ορατόριο «Ιπποκράτειος Όρκος» του Θωμά Μπακαλάκου στην ΕΡΤ2 28.04.2018

Το ορατόριο «Ιπποκράτειος Όρκος» του Θωμά Μπακαλάκου στην ΕΡΤ2 28.04.2018

ΟΡΑΤΟΡΙΟ

«Ιπποκράτειος Όρκος» του Θωμά Μπακαλάκου

Από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού 
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 17:00

IPPOKRATIOS ORKOS

Το ορατόριο «Ιπποκράτειος Όρκος» του Θωμά Μπακαλάκου μεταδίδει η ΕΡΤ2 το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρα 17:00.

Το έργο παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στο Ηρώδειο στις 8/8/2001 υπό την αιγίδα του «Ομίλου Φίλων του Ιπποκρατείου Όρκου» και μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ.

Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο ιδεολόγος καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σακελλάρης Καρπάθιος, που είχε την ιδέα της μελοποίησης του όρκου, συσπείρωσε γύρω του σαράντα διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι οποίοι συνέστησαν τον “Όμιλο Φίλων του Ιπποκρατείου Όρκου” και μου παρήγγειλαν το έργο.

Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος
Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος

Σκοπός τους ήταν και παραμένει, να παίζεται το ορατόριο μία φορά το χρόνο σε τακτή ημερομηνία στην Επίδαυρο, όπου είναι και ο φυσικός χώρος του Ιπποκρατείου Όρκου για να ακουστεί. Εκτιμούν ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο τουριστικού προορισμού των απανταχού φίλων του Ιπποκρατείου Όρκου και θα έρθουν χιλιάδες απόφοιτοι ιατρικών σχολών από όλο τον κόσμο, για να ακούσουν και να επαναλάβουν, μαζί με τους άλλους φιλόμουσους ακροατές, τον όρκο του Ιπποκράτη, καθώς τα μηνύματα επαγγελματικής συνείδησης του όρκου αφορούν όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τον κάθε άνθρωπο. “Αγνώς δε και οσίως διατηρήσω βίον τον εμόν και τέχνην την εμήν”, είναι ο σχετικός στίχος, ο οποίος στο ορατόριο είναι ο μόνος που αποδίδεται και στη νεοελληνική: “Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω την τέχνη μου και τη ζωή μου”. Το έργο μελοποίησα στην ιονική διάλεκτο, όπως ακριβώς μας το παρέδωσε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. Και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που έχει μελοποιηθεί».

Το έργο, που γράφτηκε για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, σε μορφή ορατόριου, αποτελείται από την ουβερτούρα και πέντε παραγράφους-μέρη.

Eρμηνεύουν η «Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Σόφιας» και η Χορωδία Animato της Σόφιας.

Σολίστ: Μάρθα Αράπη (σοπράνο), Λυδία Αγγελοπούλου (μεσόφωνος), Σταμάτης Μπερής (τενόρος) και Παντελής Ψύχας (βαρύτονος).

Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.

Παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης.

Μοντάζ: Φιλιώ Λαϊνά.

Διεύθυνση παραγωγής για την τηλεόραση: Σοφία Φερμάνογλου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Το ορατόριο μεταδίδεται με υπότιτλους στα Νέα Ελληνικά.

Θωμάς Μπακαλάκος (2)