Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 02.06.2019

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στα «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2 02.06.2019

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους. Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 2 Ιουνίου 2019, στις 10:30
«Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Μία φλόγα της Ορθοδοξίας
που δεν έσβησε ποτέ» 

Αλεξάνδρεια: η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, μετά το Κάιρο. Απλώνεται στο βορειοδυτικό άκρο του δέλτα, του ποταμού Νείλου. Ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Κατά την αρχαιότητα, αποτέλεσε το σπουδαιότερο λιμάνι της Μεσογείου και πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος θεωρείται η κοιτίδα του μοναχισμού. Η εμφάνιση και η ανάπτυξή του, είτε στην αναχωρητική, είτε στην κοινοβιακή του μορφή, συνέβαλε, μέσω της άσκησης, στην εδραίωση της χριστιανικής πίστης.

Ιδρυτής και πρώτος Επίσκοπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, θεωρείται ο Απόστολος Μάρκος. Εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια, περίπου το 43 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της χριστιανικής εποχής, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του χριστιανισμού.

Από τα τέλη του 1971, το κτίριο της Τοσιτσαίας Σχολής, αποτελεί τη μόνιμη έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Πρόκειται για έναν χώρο πνεύματος και Ιστορίας.

Στα χνάρια της λαμπρής ιστορίας της πόλης του Αλεξάνδρου, μπορεί να βαδίσει κανείς επισκεπτόμενος το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Μουσείο αυτό μοιάζει να αναδύεται από τα έγκατα της αλεξανδρινής γης. Είναι ένας μοναδικός χώρος, όπου εκτίθενται κυρίως, φαραωνικοί θησαυροί, καθώς και σπάνια ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στους χώρους του φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές Βιβλιοθήκες του κόσμου. Περιέχει πάνω από 40.000 βιβλία. Μεταξύ αυτών, 3.000 παλαιότυπα. Λειτουργεί ακόμη, κωδικοφυλακείο με 530 χειρόγραφους κώδικες.

Στο χώρο πάνω από τη Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναπτύσσεται το Πατριαρχικό Σκευοφυλάκιο, όπου φυλάσσεται πλήθος παλαιών εικόνων, πολύτιμων αρχιερατικών αμφίων και εκκλησιαστικών σκευών.

Στη δημοσιογράφο και σεναριογράφο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια», Ελένη Μπιλιάλη, μιλά για την ιστορική πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και για το σημαντικό ιεραποστολικό έργο που επιτελεί, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄.

Η περιήγηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στο χρόνο και στην Ιστορία.

Το δεύτερο στη σειρά Πατριαρχείο, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κων/πόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, είναι μία φλόγα της Ορθοδοξίας, που δεν έσβησε ποτέ!

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη.

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.