«Ζήτω η ελευθερία» – Μια απολαυστική πολιτική κωμωδία στην ΕΡΤ2 ...

«Ζήτω η ελευθερία» – Μια απολαυστική πολιτική κωμωδία στην ΕΡΤ2 06.07.2019

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

 «Ζήτω η ελευθερία»

(Viva la libertà / Long Live Freedom)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, στις 22:30

Πολιτική δραματική κομεντί, παραγωγής Ιταλίας 2013.

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Αντό.

Σενάριο: Ρομπέρτο Αντό, Άντζελο Πασκουίνι.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαουρίτσιο Καλβέζι.

Μουσική: Μάρκο Μπέτα.

Μοντάζ: Κλέλιο Μπενεβέντο.

Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Βαλέριο Μαστραντρέα, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μικέλα Σεσόν, Τζιανρίκο Τεντέσκι, Έρικ Νγκουγέν, Αντρέα Ρέντσι.

Διάρκεια: 94΄

Υπόθεση: Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενρίκο Ολιβιέρι (Τόνι Σερβίλο), καλείται να αντιμετωπίσει τον έντονο ρυθμό της προεκλογικής περιόδου σε μία Ιταλία σε κρίση. Όλα είναι εναντίον του. Η κοινή γνώμη, οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου που όλο και λιγοστεύουν για το κόμμα του, τον πιέζουν καθημερινά.

Μια νύχτα λοιπόν, αποφασίζει να… εξαφανιστεί, βρίσκοντας καταφύγιο στο σπίτι μιας παλιάς του φίλης στο Παρίσι!

Στο λακωνικό σημείωμα που άφησε δεν έδινε εξηγήσεις κι ενώ οι φήμες και τα αβάσιμα συμπεράσματα άρχισαν να οργιάζουν μεταξύ των κομματικών στελεχών αλλά και στον Τύπο, η σύζυγός του Άννα και ο έμπιστος βοηθός του βρίσκουν μία… ανορθόδοξη, πλην όμως με πολλές πιθανότητες επιτυχίας λύση!

Ο Ενρίκο έχει έναν δίδυμο αδερφό, τον Τζιοβάνι, έναν ευφυή, ιδεαλιστή φιλόσοφο, που όμως έπασχε από ένα είδος κατάθλιψης και γι’ αυτό νοσηλευόταν για αρκετό καιρό σε κάποιο ίδρυμα.

Εδώ και λίγο καιρό έχει γυρίσει σπίτι του και γνωρίζοντας το ρίσκο, του ζητούν να βοηθήσει αντικαθιστώντας τον αδερφό του.

Έτσι, ο κόσμος και το κόμμα πιστεύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας ξαναβρίσκεται στη θέση του και στο τιμόνι της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Ο Τζιοβάνι παίζει με ζήλο το ρόλο του, παρεκκλίνοντας από την τακτική του αδερφού του. Προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας την ανθρωπιά που της έλειπε και ξαφνικά, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν χαμόγελα. Οι κάμερες τον αγαπούν και συναντά πρωτοφανείς εκδηλώσεις θαυμασμού σε κάθε του δημόσια και ιδιωτική παρουσία από τους ψηφοφόρους.

Μήπως τελικά ο Τζιοβάνι έχει το προφίλ του ιδανικού ηγέτη;

Απολαυστική, έξυπνη και σαρκαστική πολιτική κωμωδία, βραβευμένη με δύο βραβεία David di Donatello (καλύτερου σεναρίου και Β΄ ανδρικού ρόλου) κι έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Τόνι Σερβίλο σε διπλό ρόλο.

Η ταινία, που μας κάνει να πιστεύουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αντό «Ο άδειος θρόνος», που εκδόθηκε το 2012 και απέσπασε δύο από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές διακρίσεις στην Ιταλία.