ΕΡΤ1 – Πρόγραμμα 27.08 – 02.09.2016

ΕΡΤ1 – Πρόγραμμα 27.08 – 02.09.2016

ΣΑΒΒΑΤΟ, 27/8/2016

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W

Ενημερωτική εκπομπή  με  την Μάριον Μιχελιδάκη  και τον Φάνη Παπαθανασίου

 

10:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)           

«Η επιστήμη του χειμώνα»   {SCIENCE OF WINTER }

Ωριαίο ντοκιμαντέρ,  παραγωγής Ολλανδίας  2007.

Ακραία καιρικά φαινόμενα καθορίζουν το σκηνικό της εποχής του χειμώνα. Είναι η περίοδος με τις απολαυστικές λευκές και ατελείωτες νύχτες αλλά συνάμα με τις χιονοθύελλες και τους δυνατούς ανέμους. Είτε τον αγαπάμε είτε όχι, ο χειμώνας έρχεται κάθε χρόνο.

Το ντοκιμαντέρ ερευνά την πιο ακραία εποχή του πλανήτη για να εξηγήσει μυστήρια, να διαλύσει παρανοήσεις και να αποκαλύψει συναρπαστικά στοιχεία  που κάνουν το χειμώνα μια μοναδική εποχή. Μπορεί να αποτελεί το μυστικό για το μέλλον της μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων;

Ο καλός, ο κακός … ο παγωμένος… «Η επιστήμη του Χειμώνα».

 

11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)           

«Λησμονημένες φωνές»{THE FORGOTTEN VOICES}

ειρά ντοκιμαντέρ πέντε (5) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας  2013.

Σκηνοθεσία: Πατρίκ Μπερνάρ

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ο σκηνοθέτης Πατρίκ Μπερνάρ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει κοινότητες ιθαγενών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Μοιράστηκε μαζί τους  την καθημερινή τους ζωή, έμαθε τα έθιμά τους και δημιούργησε ισχυρές δεσμούς.

Μέσα από τη σειρά αυτή ο Πατρίκ Μπερνάρ μας μαθαίνει τις παραδόσεις και την κουλτούρα των τελευταίων αυτοχθόνων λαών του πλανήτη. Μια σειρά φτιαγμένη με  ειλικρίνεια και χωρίς τεχνάσματα που μας δείχνει  την αμετάβλητη πραγματικότητα του τρόπου ζωής των φυλών. Επεισόδιο 4ο

 

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ W 

 

12:30    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ  (Ε)    GR

Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.

Επεισόδιο 5ο : «Αρχαγγελίτισσα – Ρόδος»

Tο ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στο μουσικοχορευτικό γίγνεσθαι και στα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας, αυτή τη φορά καταλήγει στην Αρχάγγελο της Ρόδου. Για να αναδείξει ένα χωριό με μεγάλες και έντονες διαστάσεις στην πολιτισμική του έκφραση.

Στην Αρχάγγελο παρατηρούμε ένα τραγουδιστικό γυναικείο φαινόμενο, μια τραγουδιστική γυναικεία έκφραση με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Οι Αρχαγγελίτισσες γυναίκες κατέκτησαν μία πρωτιά που αφορά στην οικογενειακή και στην κοινωνική τους καταξίωση, η οποία καθρεφτίζεται ολοκληρωμένα στα στοιχεία έκφρασής τους και κυρίως στο τραγούδι τους.

Είναι πανελλαδικά γνωστός ο στίχος «για μιαν Αρχαγγελίτισσα στον Αίθωνα ξενύχτισα…». Πρόκειται για ένα τραγούδι που έχει γράψει την δική του ιστορία, το οποίο υμνεί και αποθεώνει την πανέμορφη Αρχαγγελίτισσα γυναίκα και τα ξεχωριστά της χαρίσματα. Το τραγούδι αυτό φέρεται να δημιουργήθηκε και να τραγουδήθηκε από τους άντρες, οι οποίοι «κολάκευαν» την Αρχαγγελίτισσα την ώρα της αδιάκοπης δουλειάς της στον παραγωγικό κάμπο του Αίθωνα.

Η μεγάλη «ανατροπή» ήρθε όμως από την γυναικεία δυναμικότητα της Αρχαγγελίτισσας. Στην πορεία των χρόνων, χάρη σε μία ομάδα γυναικών που βγήκε αποφασιστικά να τραγουδήσει δημόσια, στην Αρχάγγελο αλλά και στην Αθήνα, -κάτι απαγορευμένο μέχρι τότε από τις δομές της τοπικής κοινωνίας-, οι γυναίκες κατέκτησαν την πρώτη θέση στην τραγουδιστική έκφραση της Αρχαγγέλου. Και το κυριότερο, ανέδειξαν τραγουδιστικές γυναικείες φωνές και τραγούδια τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Τα τραγούδια αυτά εξακολουθούν να υμνούν την «Αρχαγγελίτισσα» και μαζί, όλες εκείνες τις φωνές που κατά την περίοδο του μεσοπόλεμου καταγράφηκαν από τον σπουδαίο μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy και παραμένουν έως σήμερα αξεπέραστα.

Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε μοναδικές ερμηνείες από τις γυναικείες φωνές της Αρχαγγέλου μαζί με αφηγήσεις από τους κατοίκους του χωριού για την δημιουργία, την διαμόρφωση και την εξέλιξη αυτού του «γυναικείου φαινομένου».

Οι κάτοικοι της Αρχαγγέλου μας ξεναγούν στο χώρο και στο χρόνο όπου διαμορφώθηκε αυτή η πολιτισμική έκφραση, συνδυαστικά με εικόνες σπάνιας ομορφιάς από το νησί της Ρόδου που και αυτές υμνούνται στην τραγουδιστική και στην χορευτική έκφραση της Αρχαγγέλου.

 

13:00    ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)  W            

 «Αφιέρωμα στο σαντούρι και τη μουσική παράδοση της Λέσβου»

Το σημερινό «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο στην πλούσια μουσική παράδοση της Λέσβου.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται ο Παναγιώτης Βέργος, δεξιοτέχνης της νεότερης γενιάς στο σαντούρι. Δάσκαλος του οργάνου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, μιλάει για την παράδοση του σαντουριού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο και δίνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις τεχνικές παιξίματος και το ρεπερτόριό του.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η παρέα μεγαλώνει με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τα χωριά Μεσότοπος και Πολυχνίτος της Λέσβου. Ένα δυναμικό γλέντι με μυτιληνιό  ούζο, παραδοσιακά φαγητά και τραγούδια και χορούς που διασώζουν την κληρονομιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, συρτά και χασάπικα, τραγούδια και αμανέδες, πατινάδες και λαϊκές καντάδες, μας ταξιδεύουν από τα παράλια της Ιωνίας στο Αιγαίο.

Οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο με τα τουμπελέκια τους χορεύουν τους μιμητικούς χορούς του «Αράπη» και τα «Κουκιά», με τους κουδουνάτους να εισβάλουν στο αποκριάτικο γλέντι. Στην παρέα και ο Σόλωνας Λέκκας, εξαιρετικός «αμανετζής» με το ύφος και το ήθος του παραδοσιακού αμανέ που σπανίζει πλέον στις μέρες μας.

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου

Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

 

 15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W     

 

16:00    ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Ε)  W

 «Θαλασσινά σταυροδρόμια»

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Επαγγέλματα της θάλασσας» αναδεικνύει τους αιώνιους δεσμούς και τη βαθιά σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα και συμβάλει στη μελέτη και τεκμηρίωση της ναυτικής μας ιστορίας, τη διάσωση και προβολή των ναυτικών μας παραδόσεων και της ναυτικής μας κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Θαλασσινά σταυροδρόμια» μας ξεναγεί στις Οινούσσες, στο σύμπλεγμα βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, που ανήκουν στο Νομό Χίου και βρίσκονται σε γεωγραφική εγγύτητα με τα παράλια της μικρασιατικής χερσονήσου. Η μακραίωνη ιστορία και η πλούσια ναυτική παράδοση του νησιού από το οποίο κατάγονται πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, φαίνεται σε κάθε βήμα του νησιού.

17:00    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (Ε)     W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.   

 «Νίκος Παπάζογλου»

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του  Νίκου Παπάζογλου και παρουσιάζει τον ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης που «παράτησε» τον Ντύλαν για το μπαγλαμαδάκι. Η εκπομπή συναντά τους φίλους των εφηβικών του χρόνων που διηγούνται πως δημιούργησαν τα πρώτα ροκ γκρουπ τη δεκαετία του 60 και την αξιοσημείωτη επιτυχία που είχαν στα νεανικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Τότε που ο νεαρός Παπάζογλου βρέθηκε να τραγουδά στους «Olympians», όταν αναπλήρωσε τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, που πήγε φαντάρος. Αργότερα δημιουργεί ένα από τα πιο επιτυχημένα  συγκροτήματα με την ονομασία «Μακεδονομάχοι» και επιχείρησε να κάνει διεθνή καριέρα ηχογραφώντας με τους «Ζηλωτές» τον πρώτο του δίσκο στην Γερμανία.

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τον άγνωστο Παπάζογλου, που οι φίλοι του αποκαλούσαν «πους-πουλ» και «κατσαβιδάκια» από την επιμονή του να συναρμολογεί ενισχυτές και ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ο πολυτεχνίτης μουσικός δημιούργησε το «Αγροτικόν», το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη. Τότε ο Διονύσης Σαββόπουλος, παιδικός φίλος από την γειτονιά, του δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία και τον παίρνει μαζί του στην παράσταση «Αχαρνής».

Εκεί γνωρίζει τον Μανώλη Ρασούλη και λίγο καιρό αργότερα το Νίκο Ξυδάκη. Η παρέα με παραγωγό τον Σαββόπουλο και την συμμετοχή  λαϊκών μουσικών όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ηχογραφεί την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Τον δίσκο που απαγόρευσε η λογοκρισία από το ραδιόφωνο και λάτρεψαν οι φοιτητές. Η συναυλία στο αμφιθέατρο της Νομικής Θεσσαλονίκης θεωρείται σταθμός για την διάδοση των τραγουδιών.

Η ιστορία των τραγουδιών

Μέσα από τον δίσκο ξεχώρισε αμέσως το «Τρελή και Αδέσποτη». Ο Νίκος Ξυδάκης μας αποκαλύπτει ότι το λαϊκό τραγούδι δεν γράφτηκε απευθείας σε μπουζούκι και για να μας το αποδείξει έπαιξε στο πιάνο τις νότες που εμπνεύστηκε.

Το  «Ραγίζει απόψε η καρδιά» του Τάκη Σιμώτα  γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο, μπήκε στο συρτάρι και ξαναβγήκε για να του το κάνει δώρο ο Παπάζογλου στο γάμο του.

Ο τραγουδιστής με το κόκκινο φουλάρι, βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες που πίστευε ότι είχαν μέλλον στην μουσική. Δυο από αυτούς ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ορφέας Περίδης, που μιλούν στην εκπομπή για την συνεργασία τους με τον Νίκο Παπάζογλου.

Η μεγάλη αγάπη του τραγουδιστή για την θάλασσα, αποτυπώνεται μέσα από αφηγήσεις που μιλούν για την ηρεμία αλλά και την έμπνευση που αντλούσε μέσα από τη ενασχόληση του με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος.

Ως πηγαίος καλλιτέχνης πολλές φορές τα τραγούδια που έγραφε ήταν βιωματικά, όπως το τραγούδι «Αύγουστος» που έχει μια τρυφερή ιστορία.

 

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W 

 

18:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)     

 «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ» { WORLD MEDICINE } – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ  είκοσι (20) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής  Γαλλίας 2013 – 2014.

Μια παγκόσμια περιοδεία στις αρχαίες ιατρικές πρακτικές και σε μαγευτικά τοπία.

Ο Bernard Fontanille, γιατρός έκτακτης ανάγκης που συνηθίζει να κάνει επεμβάσεις κάτω από  δύσκολες συνθήκες, ταξιδεύει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να φροντίσει και  να θεραπεύσει ανθρώπους αλλά και να απαλύνει τον πόνο τους. Καθοδηγούμενος από βαθύ αίσθημα   ανθρωπιάς αλλά και περιέργειας, συναντά  και μοιράζεται μαζί μας τις ζωές γυναικών και ανδρών που φροντίζουν για τους άλλους, σώζουν ζωές και μερικές φορές εφευρίσκει νέους τρόπους θεραπείας και ανακούφισης.

Επίσης, παρουσιάζει  παραδοσιακές μορφές ιατρικής  που είναι ακόμα βαθιά ριζωμένες στην τοπική κουλτούρα.  Μέσα από συναντήσεις και πρακτικές ιατρικής  μας αποκαλύπτει την πραγματικότητα που επικρατεί σε  κάθε χώρα αλλά και τι είναι αυτό που συνδέει παγκοσμίως έναν ασθενή με τον γιατρό του. Ανθρωπιά και εμπιστοσύνη.

«Μογγολία» – (Mongolia)

 

19:00    ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ    

 «Η ΚΛΕΦΤΡΑ» (GAMBIT)

Αστυνομική κωμωδία, παραγωγής ΗΠΑ 1966

Σκηνοθεσία: Ρόναλντ Νιμ

Πάιζουν: Μάικλ Κέιν, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Χέρμπερτ Λομ, Τζον Άμποτ

Διάρκεια:104΄

Υπόθεση: Ο Χάρι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους διαρρήκτες όλων των εποχών. Ο νέος του στόχος είναι ένα αγαλματίδιο ανεκτίμητης αξίας, το οποίο φυλάσσεται στο σπίτι του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Για να καταφέρει να το κλέψει, θα στρατολογήσει μια ευρωασιάτισσα χορεύτρια, την Σούζι Τσανγκ, για να τον βοηθήσει. Όμως, τίποτε δεν θα πάει όπως το είχε σχεδιάσει αρχικά.

 

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤιΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W

 

 22:00    ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ   GR

            «Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ»

             Δράμα, παραγωγής 1964.

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μαρία Πλυτά
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου, Βαγγέλης Καζάν, Μαρία Αλκαίου, Βύρων Πάλλης, Καίτη Παπανίκα, Βάσος Ανδρονίδης, Κούλης Στολίγκας, Νίκος Τσούκας, Γιώργος Βλαχόπουλος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Κλαίρη Δεληγιάννη, Στάθης Χατζηπαυλής, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιώργος Βλάχος

Διάρκεια: 98΄

Υπόθεση: Τρεις μαθήτριες μοιράζονται τα όνειρα τους για την μελλοντική πορεία τους μετά το σχολείο. Η Γιάννα, το ηθικό στοιχείο της ταινίας. Θέλει να δουλέψει, να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και μετά, εάν βρει τον άνθρωπο που θα μιλήσει στην καρδιά της, να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια. Η Κατερίνα θέλει απλά να παντρευτεί και να ασχολείται με τα παιδιά που θα κάνει, και η τρίτη της παρέας θέλει να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα μέσα από έναν πλούσιο γάμο. Δεν την νοιάζουν οι αγάπες και οι έρωτες, δεν θέλει παιδιά, θέλει να έχει μια ζωή γεμάτη «χρήματα» έστω κι αν πρέπει να παντρευτεί χωρίς αγάπη. Ο φακός επικεντρώνεται τελικά στην ζωή της Γιάννας που μοιάζει ανήφορος. Μένοντας σταθερή στα πιστεύω της, ψάχνει για δουλειά. Όταν μετά από ένα χρόνο καταφέρνει να την βρει στα γραφεία ενός εργοστασίου, το αφεντικό της ο κ. Γεωργίου της ρίχνεται και εκείνη τον τραυματίζει σοβαρά.

             

24:00 ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ    W            

 

00:30 CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ           

«SPUN» 

Μαύρη κωμωδία – δράμα,παραγωγής ΗΠΑ 2002

Σκηνοθεσία: Γιόνας Άκερλουντ

Παίζουν: Τζέϊσον Σβάρτσμαν, Μίκι Ρουρκ, Μπρίτανι Μέρφι, Μίνα Σουβάρι, Πίτερ Στορμάρε Τζον Λεγκουιζάμο

Διάρκεια: 91΄

Υπόθεση: Spun στην αργκό σημαίνει : “να είσαι κάτω από την επίδραση μεθαμφεταμίνης”. Ο Ρος είναι ένας εθισμένος στα σπιντάκια και στην μεθαμφετανίνη τύπος που έρχεται σε επαφή με  εναν “μάγειρα” μεθαμφεταμίνης, την στριπτιζέζ φίλη του και τον κόσμο της  μεθαμφεταμίνης. Και ξεκινάει ένα τρελό  trip, διάρκειας τριων ημερών, με όλα τα ευτράπελα του κόσμου να συμβαίνουν.

Η ταινία συνδυάζει στοιχεία μαύρης κωμωδίας και δράματος.

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

02:05    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας –  W

03:00    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ (Ε) ημέρας  –W

03:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  «WORLD MEDICINE» (E) ημέρας

04:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  «SCIENCE OF WINTER»  (E) ημέρας από τις 10:00  

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  «THE FORGOTTEN VOICES»  (E) ημέρας από τις 11:00  

06:00    ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Ε) ημέρας –  W

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 28/8/2016

 

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W                  

             Ενημερωτική εκπομπή  με  την Μάριον Μιχελιδάκη και τον Φάνη Παπαθανασίου

 

10:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)           

              «Η επιστήμη του καλοκαιριού»  { SCIENCE OF SUMMER }

Ωριαίο ντοκιμαντέρ  επιστημονικού περιεχομένου παραγωγής Ολλανδίας, 2007.

Καλοκαίρι είναι η εποχή με τις μεγάλες, ζεστές μέρες  και είναι συνυφασμένη με την  παραλία, την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Όμως υπάρχει και μια επιστημονική διάσταση πίσω από αυτό.
Στο βόρειο ημισφαίριο, όλα αρχίζουν γύρω στις 22 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το φως το ήλιου χτυπά τη γη υπό μεγαλύτερη γωνία και αμεσότερα προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι δυνατές ακτίνες του ήλιου είναι περισσότερο αισθητές το καλοκαίρι από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Το ντοκιμαντέρ ερευνά την επιστημονική εξήγηση των ηλιακών εγκαυμάτων και της πρόκλησης πονοκεφάλου όταν καταναλώνουμε παγωτό στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε.
Τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά, όμως η μάθηση δεν σταματάει. Το ντοκιμαντέρ εξηγεί γιατί εκατομμύρια άνθρωποι αποκαλούν το καλοκαίρι αγαπημένη εποχή του χρόνου.

 

11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)            

              «ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΕΣ ΦΩΝΕΣ »  (THE FORGOTTEN VOICES)

Επεισόδιο 5ο     (τελευταίο)

 

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W 

 

13:00    ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)  W            

 «Ζαγορίσιο γλέντι» με τον Γρηγόρη Καψάλη και τον Χρήστο Ζώτο

Συνάντηση κορυφής στο σημερινό «Αλάτι της Γης». H εκπομπή είναι αφιερωμένη σε δυο κορυφαίους λαϊκούς οργανοπαίκτες, στον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γρηγόρη Καψάλη και στον δεξιοτέχνη του λαγούτου Χρήστο Ζώτο.

Με μακρόχρονη θητεία στο χώρο της μουσικής μας παράδοσης (83 χρονών ο Καψάλης και 76 ο Ζώτος), παραμένουν ακμαίοι και ενεργοί, δίνοντας το παρόν στα πανηγύρια και στα λαϊκά γλέντια και διδάσκοντας τους νεότερους.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Λάμπρος Λιάβας τους υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και μιλάει  μαζί τους για τη ζωή και τη σχέση τους με τη μουσική και την παράδοση. Στην παρέα προστίθεται και ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, μαθητής του Καψάλη, εκπροσωπώντας τη νεότερη γενιά των δεξιοτεχνών στο λαϊκό κλαρίνο.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η ομάδα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια με τα παραδοσιακά φαγητά σ’ ένα δυναμικό ηπειρώτικο γλέντι, με επίκεντρο τα Ζαγοροχώρια απ’ όπου κατάγεται ο Γρηγόρης Καψάλης. Για να τον τιμήσουν, ταξίδεψαν στην Αθήνα τα μέλη του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων (με επικεφαλής τον Λάκη Καρά και τον Γιώργο Παπαλεοντίου) και μας προσκαλούν στον κύκλο του χορού με τα παλιά ζαγορίσια (με την επιμέλεια του Γιάννη Τριφύλλη).

Γίνεται αναφορά στη μουσική και χορευτική παράδοση του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων, ενώ η λαογράφος Ελένη Δούβλη παρουσιάζει τη γαστρονομία της περιοχής.

Ο εξαιρετικός τραγουδιστής Γιάννης Παπακώστας, στενός συνεργάτης του Καψάλη, δίνει τον τόνο με το τραγούδι του ανακαλώντας παλιά δίστιχα – «στιχοπλάκια».

Στην παρέα και οι μουσικοί Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί), Νίκος Κοντός (ντέφι) και Θανάσης Σαμαράς (ντέφι).

Η δύναμη και η γοητεία της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με την εμπειρία του ζαγορίσιου γλεντιού και την υπόσχεση για αντάμωμα στα καλοκαιρινά πανηγύρια της περιοχής!

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου

Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

 

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

 

16:00    ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Ε)  W

 «Το πλοίο μέσα στους αιώνες»

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Επαγγέλματα της θάλασσας» αναδεικνύει τους αιώνιους δεσμούς και τη βαθιά σχέση  του Έλληνα με τη θάλασσα και συμβάλει στη μελέτη και τεκμηρίωση της ναυτικής μας ιστορίας, τη διάσωση και προβολή των ναυτικών μας παραδόσεων και της ναυτικής μας κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Το πλοίο μεέσα στους αιώνες» τονίζει μέσα από μια χρονολογική παρουσίαση των πλοίων, τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν διαχρονικά οι Έλληνες εφοπλιστές, κυρίως της ποντοπόρου ναυτιλίας, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και ανταποκριθούν  στις προκλήσεις που παρουσίαζε ανέκαθεν ο τομέας των πολεμικών και επιβατηγών πλοίων.

 

17:00    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (Ε)     W     

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο   

 «Η άγνωστη Μύκονος»

Ένα ταξίδι στη Μύκονο του χθες, κάνει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες από το διάσημο νησί, που σήμερα ζει στους έντονους ρυθμούς της διασκέδασης και του λαιφστάιλ, αλλά στο παρελθόν ήταν ένας φτωχός τόπος με έντονες παραδόσεις.

Η Μύκονος του χθες είχε ήρωες της επανάστασης, αλλά και ήρωες της καθημερινότητας. Από τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια του νησιού, που σήμερα απολαμβάνουν τη βόλτα τους χιλιάδες τουρίστες, η ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, οργάνωνε τον αγώνα του ΄21. Από τη «Μικρή Βενετία», που σήμερα είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο της Μυκόνου ξεκινούσαν τα πλοία του περίφημου πειρατή Μερμελέχα, που σκορπούσε τον τρόμο στο Αιγαίο και τη χαρά στη στεριά, αφού βοηθούσε οικονομικά τους ντόπιους. Ο «Γιαλός», που στις μέρες μας είναι γεμάτος καφετέριες και εστιατόρια, ήταν κάποτε γεμάτος καΐκια και δίχτυα των ψαράδων του νησιού. Οι παραλίες στις οποίες σήμερα χρειάζεται ακόμα και ειδική κράτηση για τις ξαπλώστρες, ήταν στο παρελθόν καταφύγιο των πρώτων γυμνιστών. Ο «Φάρος Αρμενιστής» που έχει γίνει τόπος συνάντησης των ερωτευμένων, κρύβει μια συναρπαστική πολεμική ιστορία που γέννησε μια φιλία μεταξύ του πρώην δημάρχου και ενός γερμανού στρατιώτη.

Η εκπομπή συναντά ξεχωριστά πρόσωπα, όπως την σύγχρονη καπετάνισσα Κατερίνα, τη γυναίκα που κυβερνούσε καΐκι και εντυπωσίαζε τους άντρες, αλλά και την περίφημη Βαγγελιώ, που εργάστηκε στο θρυλικό μπαρ Πιέρος. Είναι η τολμηρή γυναίκα που ξυλοκόπησε τον διάσημο σχεδιαστή Βαλεντίνο, όταν έκανε μια κακόγουστη πλάκα σε βάρος μιας ηλικιωμένης.

Μέσα από σπάνια φιλμ και φωτογραφίες ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει το παρελθόν του κοσμοπολίτικου νησιού, που αιφνιδιάζει και εκπλήσσει.

Στην εκπομπή μιλούν ο Μαθιός Αποστόλου, πρώην δήμαρχος και πρόεδρος λαογραφικής συλλογής Μυκόνου, η Δήμητρα Νάζου, υπεύθυνη του λαογραφικού μουσείου, οι διπλωματούχοι ξεναγοί, Τζέμα Οικονομοπούλου και Κωνσταντής Περραιβός, η Ανδριανή Θεοχάρη γραμματέας του συλλόγου γυναικών του νησιού, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ζάχος Χατζηφωτίου, η Ιωάννα Ζουγανέλη, υφάντρα, Νίκος Μπένος- Πάλμερ, μελετητής φάρων και πολλοί κάτοικοι του νησιού.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλάμας

Εκτέλεση παραγωγής : Κατερίνα Μπεληγιάννη- Κabel

 

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W 

 

18:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)     

 «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ» { WORLD MEDICINE } – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ  είκοσι (20) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής  Γαλλίας 2013 – 2014.

«Κορέα»  (Korea)

 

19:00    ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ     

«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ»  (ELECTRIC HORSEMAN)

Δραματική ταινία, παραγωγής  ΗΠΑ 1980.

Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Πόλακ

Παίζουν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζέιν Φόντα, Βαλερί Περέν, Γουίλι Νέλσον, Τζον Σάξον, Νίκολας Κόστερ, Άλαν Άρμπους.

Διάρκεια: 116΄

Υπόθεση: Ο Σόνι Στιλ, ένας καου-μπόυ, πέντε φορές πρωταθλητής κόσμου στο ροντέο, τώρα έχει ξεπέσει. Ντυμένος με ένα επιδεικτικό κοστούμι από λαμπάκια που αναβοσβήνουν, περιοδεύει στη χώρα διαφημίζοντας κορν-φλέικς, περνώντας τις ώρες του σε ξένα κρεβάτια, ή μεθυσμένος στο Λας Βέγκας. Μια μέρα βρίσκει το «Ανατέλλον Άστρο», το καθαρόαιμο άλογο που του έχει δώσει η εταιρεία για διαφημιστικούς σκοπούς, μαστουρωμένο με αναβολικά και τον πιάνει τρέλα. Όταν συναντά την παρουσιάστρια ειδήσεων Χάλι Μάρτιν, το μόνο που θέλει αρχικά απ΄ αυτόν είναι μια μικρή συνέντευξη. Ακόμα κι όταν ιππεύει το «Ανατέλλον Άστρο» και καλπάζοντας εξαφανίζεται στην έρημο, οδηγώντας το στην ελευθερία, μακριά από την τρέλα του Λας Βέγκας, το ενδιαφέρον της είναι άκρως επαγγελματικό. Εάν καταφέρει να τον βρει, θα έχει μια ανθρώπινη ιστορία που θα ανεβάσει την ακροαματικότητα της εκπομπής της. Με την βοήθεια λοιπόν φίλων του Σόνι, τελικά τον βρίσκει. Είναι δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτός απλός, ευθύς, συνηθισμένος στη δράση. Εκείνη ευγενική και μορφωμένη. Τελικά, ο Σόνι συμφωνεί ν΄ αντιμετωπίσει την κάμερα και να εξηγήσει γιατί έκλεψε το «Ανατέλλον Άστρο»….

 

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W

22:00    ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ  

00:30    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ    W            

01:00    CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ            

«Μια όμορφη Κυριακή» {GOING AWAY} – (UN BEAU DIMANCHE)  

Δράμα,  παραγωγής  Γαλλίας  2013.

Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσία

Σενάριο: Ζακ Φιεσί & Νικόλ Γκαρσία

Παίζουν:  Πιέρ Ρόσφορτ, Λουίζ Μπουργκουάν, Ντομινίκ Σάντα

Διάρκεια:  90΄

Υπόθεση: Ο Μπατίστ είναι ένα μοναχικός τύπος. Ένας δάσκαλος στη νότια Γαλλία, ο οποίος δεν μένει περισσότερο από τρεις εβδομάδες στην ίδια θέση εργασίας. Μια Παρασκευή, βρίσκεται να είναι υπεύθυνος για έναν από τους μαθητές του, τον Ματίας, αφού κανείς δεν ήρθε να τον πάρει μετά το σχολείο. Ο Μπατίστ πηγαίνει το αγόρι στην μητέρα του, μια όμορφη γυναίκα , η οποία έχοντας ζήσει μια αρκετά ατίθαση και άγρια ζωή, εργάζεται πλέον σε μια παραλία κοντά στο Μονπελιέ. Μέσα σε μια μέρα, οι τρεις τους έχουν δημιουργήσει τέτοια σχέση σαν να επρόκειτο για μια πραγματική οικογένεια. Αλλά η μαγεία δεν διαρκεί. Η Σάντρα οφείλει χρήματα και εάν δεν πληρώσει κάτι φρικτό μπορεί να συμβεί. Πρέπει να φύγει, δραπετεύοντας για άλλη μια φορά. Προκειμένου να την βοηθήσει, ο Μπατίστ κάνει μια αναδρομή στην ζωή του, στις πλέον οδυνηρές και μυστικές πλευρές του εαυτού του.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

02:35      Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας – W

03.30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : «WORLD MEDICINE» (E) ημέρας

04.00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : «SCIENCE OF SUMMER» (E) ημέρας από τις  10:00

05.00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : «THE FORGOTTEN VOICES» (E) ημέρας από τις  11:00

 

ΔΕΥΤΕΡΑ,  29/8/2016

06:00  ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

07:00   ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

Ενημερωτική εκπομπή  με τη  Μαρίνα Δεμερτζιάν και την  Εμμανουέλα Αργείτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

 «ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»   (ISLANDS  ON THE EDGE )

Σειρά  ντοκιμαντέρ τεσσάρων (4) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας  2013.

Μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών για τη φύση  με αφηγητή τον Σκωτσέζο ηθοποιό Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, που προσφέρει μια συναρπαστική  ματιά σε μια από τις πιο απομονωμένες αλλά εντυπωσιακές περιοχές του κόσμου.

Με γυρίσματα που διήρκησαν έναν χρόνο, οι αινιγματικές Εβρίδες νήσοι προσφέρουν απαράμιλλες δραματικές σκηνές που οι δυνάμεις της φύσης δημιουργούν. Από ισχυρές καταιγίδες το χειμώνα, που δέρνουν το ηφαιστειακό πέτρωμα,  μέχρι τις χρυσές καλοκαιρινές βραδιές στις αμμώδεις παραλίες οι ακραίες συνθήκες οδηγούν σε εκπληκτικές ιστορίες επιβίωσης. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί οικογένειες ζώων καταγράφοντας σημαντικές στιγμές του κύκλου ζωής τους. Από γκρίζες φώκιες που προσπαθούν να προστατέψουν τα μικρά τους από τα γιγαντιαία κύματα, μέχρι τους παπαγάλους της θάλασσας και καρχαρίες, αυτή είναι η γνήσια άγρια ζωή.

Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές υποβρύχιες, εναέριες και υπέρυθρες κινηματογραφικές μηχανές , η σειρά μας προσφέρει τον ασυναγώνιστο πλούτο ενός τοπίου που λίγοι από εμάς θα έχουν το προνόμιο να βιώσουν από πρώτο χέρι ποτέ.

             Επεισόδιο 1ο

11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

              «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  – ΚΥΚΛΟΣ Α΄

              (WHERE THE WILD MEN ARE WITH BEN FOGLE) – SERIES 1

Σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων του BBC, παραγωγής 2012.

Ο Μπεν Φόγκελ ταξιδεύει στον πλανήτη και συναντά ανθρώπους που έχουν γυρίσει την πλάτη στις παγίδες της δυτικής κοινωνίας και έχουν δημιουργήσει σπιτικό σε μερικές από τις πιο απομονωμένες περιοχές πάνω στη Γη.

Όλοι κατά καιρούς έχουμε ονειρευτεί ότι αφήνουμε την καθημερινότητά μας και δραπετεύουμε μακριά από τη φασαρία της σύγχρονης ζωής. Όμως μερικοί άνθρωποι κάνουν την επιθυμία τους πράξη φτάνοντας στα άκρα. Ο Μπεν ταξιδεύει στα πέρατα του πλανήτη και συναντά αυτούς που επέλεξαν να ζήσουν εκτός συστήματος.

Στον πρώτο κύκλο η σειρά μας ταξιδεύει στην Αυστραλία, στην Αλάσκα, στη Νέα Ζηλανδία και στο Τέξας.

Επεισόδιο 1ο: «Αυστραλία»

Στην Αυστραλία, ο Μπεν επισκέπτεται έναν πρώην επιχειρηματία, ο οποίος αφού έχασε το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών του στο χρηματιστηριακό κραχ του 1987, μετακόμισε στο Restoration Island, ένα ερημικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας. Παρέα με μερικά από τα πιο επικίνδυνα ζώα στον κόσμο, όπως καρχαρίες, κροκόδειλους κ.ά.

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»  – (HOW THE UNIVERSE WORKS) – Α΄ κύκλος

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ  2010.

Πώς είναι το σύμπαν και πώς αυτό πραγματικά λειτουργεί; Με αφηγητή τον Μάικ Ρόου, η σειρά ντοκιμαντέρ μας αποκαλύπτει τις εσωτερικές διεργασίες του πλανήτη μας, το ηλιακό σύστημα, τους γαλαξίες και το ίδιο το Σύμπαν. Ένα αλφαβητάρι για όποιον έχει κοιτάξει το νυχτερινό ουρανό, τον θαύμασε αλλά και του γεννήθηκαν απορίες για τη δημιουργία του και τη λειτουργία του.

Επεισόδιο 1ο «Η Μεγάλη Έκρηξη» – (The big Bang)

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ: η δημιουργία των πάντων. Το ντοκιμαντέρ διερευνά πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε από το τίποτα, και πως αυξήθηκε από ένα απειροελάχιστο σημείο – μικρότερο από ένα ατομικό μόριο – σε ένα σύμπαν με τεράστιες διαστάσεις που εμείς βλέπουμε σήμερα.

14:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ  (Ε)   W

Οι περιπέτειες μιας ομάδας ιστιοπλόων στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Θρύλοι, μύθοι, ήθη, έθιμα και παραδόσεις από έναν πανάρχαιο πολιτισμό που η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Με μοναδική συντροφιά τον αέρα και τη θάλασσα, ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, επισκέπτεται τα πιο ενδιαφέροντα νησιά του Αιγαίου και εξερευνά τους άγνωστους παράδεισους της ελληνικής φύσης. Το πλήρωμά του, δραπέτες της καθημερινότητας, ρίχνεται σε μία περιπλάνηση στο βασίλειο του Ποσειδώνα μαζεύοντας γνώσεις κι εμπειρίες πρωτόγνωρες. Ένα ταξίδι ανάμεσα στο βαθύ μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού που αντιφεγγίζει τα κύματα. Οι ταξιδιώτες του σκάφους «Πλωτώ» παθιασμένοι αυτοεξόριστοι, ελευθερώνουν στη θάλασσα την καρδιά τους και τη θέλησή τους, χωρίς προγραμματισμένες αφίξεις και αναχωρήσεις. Ταξιδεύουν, ερωτεύονται, ονειροπολούν, μετατρέπουν τον ήχο των κυμάτων σε τραγούδι και ζουν έντονα την κάθε στιγμή.Μέσα  από τα πλάνα της σειράς, ο τηλεθεατής σαγηνεύεται από το διαφορετικό, σπαταλάει ακούραστα το βλέμμα του, ακονίζει τη φαντασία τους και ζει  ελπίζουμε  κι αυτός, το διαρκές παρόν του ταξιδιού. Η σειρά μας φέρνει σε  επαφή με τους ήχους, τα χρώματα, την παράδοση, τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη διασκέδαση αλλά και το σύγχρονο πολιτισμό των ελληνικών νησιών. Στην πορεία τους οι ιστιοπλόοι αντιμετωπίζουν με θάρρος την οργή του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και μέσα από την αέναη πάλη τους με τα κύματα έρχονται να φωτίσουν το παρελθόν και να σκιαγραφήσουν το μέλλον. Η σειρά συνδυάζει την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας με την εξερεύνηση και απευθύνεται σ΄ όλους ανεξαιρέτως τους τηλεθεατές και όχι μόνο στους ιστιοπλόους. Παρουσιάζει ανάγλυφα τις ατέλειωτες ομορφιές του Ελληνικού παράδεισου και παράλληλα δίνει πληροφορίες για τα λιμάνια, τους φάρους αλλά και όλα όσα αφορούν την πλεύση, βοηθώντας συγχρόνως όλους όσους σχεδιάζουν να κάνουν ιστιοπλοΐα στα μαγευτικά νησιά της Ελλάδας.

«Τήνος – Β΄ Μέρος, η Ιστορία»

 14:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει σπουδαίες ιστορικές και πολιτιστικές κοινότητες του παρελθόντος.

Χωριά βγαλμένα από το παρελθόν, ένα κόσμο χθεσινό μα και σημερινό συνάμα. Μέρη με σημαντική ιστορική, φυσική, πνευματική κληρονομιά που ακόμα και σήμερα στέκουν ζωντανά στο πέρασμα των αιώνων.

Κείμενα – παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Σενάριο – σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης

Παραγωγή: ART CTV ΕΠΕ

«Βόϊο Κοζάνης»

Στα χωριά του Βόϊου Κοζάνης η πέτρα ορίζει τον πολιτισμό των ανθρώπων. Οι κάτοικοι ήταν επιδέξιοι μάστοροι της πέτρας και του ξύλου. Διατήρησαν και σήμερα την ικανότητα να πλάθουν την πέτρα και να στολίζουν μ’ αυτην τη φύση.

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

16:00    ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε)  W

Επεισόδιο 6ο : «ΞΑΝΘΗ»

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια πόλη που δεν ήταν αρχαία, μα ήθελε τόσο πολύ να γεννηθεί, που στο τέλος γλίστρησε από το βουνό και έγινε πόλη.Και έχει αδιάψευστους μάρτυρες. Είναι εκεί τα πανώρια σπίτια της, οι καπναποθήκες και οι λιθόστρωτες πλατείες .Είναι εκεί οι κάτοικοί της, η δημοτική αρχή, οι μηχανισμοί και οι τεχνίτες.Είναι εκεί ένας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς στη χώρα μας.

Και τέλος, είναι εκεί ο ξανθιώτης ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος για να αποδείξει για άλλη μια φορά πόσο ζωντανή είναι, όχι μόνο γιατί μιλάει η ίδια, αλλά γιατί βγάζει ακόμη ποιητές.

16:30    ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ  (Ε)   W

Σειρά 13 ημίωρων ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2000.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος

Επιμέλεια – παρουσίαση: Χαρά Φράγκου

Επεισόδιο 6ο : «Το Ιερό Νησί – Δήλος»

Δήλος η ιερή. Μια λωρίδα γης που έπηξε μέσα στο νερό για να σταθεί σαν ένα λίκνο, στη γέννηση του γιου του Δία και της Λητώς.

 17:00    ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ  (Ε)     W

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Επεισόδιο 6ο : «Ξυλογλύπτης» (Δημήτρης Χρηστίδης)

Ο κύριος Δημήτρης Χρηστίδης ζει στο Αηδονοχώρι Κονίτσης, κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Ανάμεσα σε οξιές, βελανιδιές, πουρνάρια, φλαμουριές.

Λουλούδια, ζώα, πουλιά, ανθρώπινες φιγούρες, τα θέματά του. Η φύση τον επηρεάζει, απ’ αυτήν αντλεί τα θέματά του.

Σ’ ένα υγρό χειμωνιάτικο τοπίο – 3 ημέρες συνέχεια έβρεχε – ο κ. Χρηστίδης μιλά για την δουλειά του, ψάλει, περιγράφει τα τέμπλα που σκάλισε, τραγουδάει, μαγειρεύει, ψάχνει ρίζες και κορμούς για να φτιάξει καινούργια έργα.

Έχεις την αίσθηση πως αυτός και η γυναίκα του, η κ. Ρένα, είναι ένα με το τοπίο.

Καθώς η σγρόπια του (το εργαλείο ξυλογλυπτικής) αναδεικνύει φιγούρες μέσα απ’ τα νερά του ξύλου, η κάμερα, αναζητά τις πτυχές της ψυχής του κ. Δημήτρη.

Αρχισυνταξία: Γιώτα Στεφανίδου

Αφήγηση: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου

Δ/νση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης

Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας

Οπερατέρ: Δημήτρης Ζησόπουλος

Επιμέλεια παραγωγής: Τίμος Αναστασόπουλος

Υπεύθυνος παραγωγής: Γιάννης Πετρόπουλος

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:40    20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (Ε)  «NELLYS»

19:00    ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ  GR

            «Ερωτικές ιστορίες»

Σάτιρα, παραγωγής 1959.

Σκηνοθεσία: Σωκράτης Καψάσκης

Παίζουν: Ελένη Ζαφειρίου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκος Κούρκουλος, Ανδρέας Ζησιμάτος, Έφη Μελά, κ.ά.

Διάρκεια: 94΄

Υπόθεση: Η ταινία αποτελείται από τρία αυτόνομα μέρη: . Το Νικουλέλι: από το διήγημα του Θράσου Καστανάκη «Μια μάνα πέρασε». Ένα καλοκαίρι, σε μια επαρχιακή κωμόπολη, η όμορφη Λαμπρινή παραδίνεται στον έρωτα ενός γοητευτικού αθηναίου, με την κάλυψη της γριάς υπηρέτριάς της. Στη συνέχεια, η δεύτερη την εκβιάζει και την οδηγεί στην αγκαλιά του πνευματικά καθυστερημένου γιου της, του Νικουλέλι. 2η. «Ένας κάποιος Βασίλης». Ο Βασίλης είναι ένας ξεπεσμένος αθηναίος μαγαζάτορας, ο οποίος κάποια στιγμή αποφασίζει να δηλητηριάσει την άρρωστη γυναίκα του και να ζήσει με τη νεαρή ερωμένη του. Την τελευταία όμως στιγμή δειλιάζει. Η γυναίκα αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του και η αδύναμη καρδιά της δεν αντέχει το γεγονός. 3η. «Το ραντεβού της Κυριακής». Μια όμορφη νεαρή κομμώτρια, η Μαρίτσα, ακυρώνει το κυριακάτικο ραντεβού της με τον Πέτρο για να βγει με τον πλούσιο Θέμη, ελπίζοντας ότι ο δεύτερος θα της κάνει πρόταση γάμου. Από τη μεριά του, ο ξενοδοχοϋπάλληλος Πέτρος χαίρεται που δεν θα βγει με τη Μαρίτσα, γιατί θέλει να συνοδεύσει μια ελληνο-αμερικανίδα καλλιτέχνιδα. Οι ελπίδες και των δύο διαψεύδονται πλήρως και η απογοήτευση οδηγεί ξανά τον έναν στην αγκαλιά της άλλης.

20:40    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες / ΚΑΙΡΟΣ

22:15    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ»  – ΚΥΚΛΟΣ 7

(AGATHA CHRISTIES POIROT)

 

Δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000 – 2006.

Σκηνοθεσία:  Έντουαρτ  Μπένετ, Ρένι  Σίκαλι, Άντρου Γκίβς, Βρίαν Φάρνχαμ

Παίζουν:  Ντέιβιντ  Σάτσετ,  Χιου Φρέιζερ,   Φίλιπ Τζάκσον

Η βραβευμένη σειρά που προβάλλεται από την ΕΡΤ είναι βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα  και διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι  με τον αγαπημένο   αινιγματικό,  εκκεντρικό και εξαιρετικά ευφυή διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Είναι  από τους πιο διάσημους  ντετέκτιβ  σε όλη τη μυθιστοριογραφία  και  πολύ πιστεύουν πως είναι  και η μεγαλύτερη δημιουργία της  Άγκαθα Κρίστι.  Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916,   πρωταγωνίστησε  σε 33 μυθιστορήματα και  65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε  με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times».

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος  πρώην Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται  σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου.  Συνήθως  συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο  φίλο του τον  Κάπτεν  Χέιστινγκς   και συνεργάζεται  με τον   φιλικό του αντίπαλο, τον Ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή  της Σκότλαν  Γιάρντ,  τον  Τζάπ. Στον Πουαρό  αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού,  απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρώμικα σπίτια και προτιμά  τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα  την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και   το μεγαλύτερο εργαλείο για αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του εγκεφάλου, ιδιαίτερα  για την επίλυση  εγκλήματος.  Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση  ενδείξεων  με μεγεθυντικό φακό ή η λήψη δακτυλικών  αποτυπωμάτων. Πιστεύει ότι κάθε  έγκλημα μπορεί να λυθεί απλά  εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα και σκεφτείς τοποθετώντας τα κομμάτια του πάζλ σωστά.Φυσικά το  μουστάκι του Πουαρό είναι εξίσου γνωστό, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα».  Είναι πολύ περήφανος για το κερωμένο μαύρο μουστάκι του και είναι πάντα σχολαστικά ντυμένος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι παπούτσια του.

Η σειρά έχει βραβευτεί με το   BAFTA TV  Awards, και δυο φορές με το ON LINE FILM and TELEVISION ASSOCIATION.

Επεισόδιο 2ο:   « Στοίχημα με το διάβολο»  (LORD EDGWARE DIES)

Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα στην ήσυχη αγγλική ύπαιθρο, ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει στο Λονδίνο όπου ένα βράδυ σε μια παράσταση γνωρίζει τη διάσημη ηθοποιό Τζέϊν Γουίλκινσον. Ο Πουαρό γοητευμένος από τη νεαρή ηθοποιό δέχεται να την βοηθήσει όταν εκείνη του ζητά να αναλάβει την υπόθεση του διαζυγίου της και να απαλλαγεί από τον βάναυσο και αφόρητο σύζυγός της, λόρδο Έντγκαρ. Ο Πουαρό, προς μεγάλη του έκπληξη όταν επισκέπτεται τον λόρδο Έντγκαρ, μαθαίνει ότι εκείνος ήδη έχει  συναινέσει για το διαζύγιο.Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη του Πουαρό, ο λόρδος Έντγκαρ βρίσκεται δολοφονημένος στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. Όμως, όλοι οι πιθανοί ύποπτοι  έχουν ακλόνητο άλλοθι για το βράδυ της δολοφονίας. Ο Πουαρό θα κληθεί να εξιχνιάσει αυτή τη μυστηριώδη κι εξαιρετικά μπλεγμένη υπόθεση και θα ανακαλύψει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στον λαμπερό κόσμο του θεάτρου και της αριστοκρατίας. Στη διαλεύκανση της υπόθεσης έχει στον πλευρό του τον Αρχιεπιθεωρητή Τζάπ, τον επιστήθιο φίλο του Άρθουρ Χάστιγκς και την ικανότατη γραμματέα του Μις Λέμον.

Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Lord Edgware Dies» (Στοίχημα με τον Διάβολο) γνωστό επίσης και με τον τίτλο «Thirteen at dinner»  (Δεκατρείς σε δείπνο) το οποίο η συγγραφέας ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Ρόδο το 1933.

24:00     ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)      

            «H άλλη πλευρά του Παραδείσου» (PostcardPerfect?)

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Δομινικανή Δημοκρατία, Ταϊτή, Μαυρίκιος: κάποια από τα μέρη των ονείρων μας  με τις υπέροχες παραλίες τους, τις λιμνοθάλασσές τους, τα κρυστάλλινα νερά τους και την πλούσια βλάστησή τους.

Πίσω απ’ αυτά τα ειδυλλιακά τουριστικά καρτ ποστάλ, βρίσκεται μια άλλη πραγματικότητα: πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών, εξαθλίωση και βία.

Αυτή η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ, μας ταξιδεύει στην «άλλη πλευρά του Παραδείσου».

Επείσόδιο 6ο : «Μαυρίκιος» ( Mauritius)

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30     ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε) ημέρας   – W

02:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «HOW THE UNIVERSE WORKS» (Ε) ημέρας 

03:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ (Ε) ημέρας – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 10:05 

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 11:00  

 

ΤΡΙΤΗ, 30/8/2016  

 06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  

 07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

            Ενημερωτική εκπομπή  με τη  Μαρίνα Δεμερτζιάν και την Εμμανουέλα Αργείτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

             «ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»  {ISLANDS  ON THE EDGE}

              Επεισόδιο 2ο

 

11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

             «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  – ΚΥΚΛΟΣ Α΄

             (WHERE THE WILD MEN ARE WITH BEN FOGLE) – SERIES 1

Σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων του BBC, παραγωγής 2012.

            Επεισόδιο 2ο: «Αλάσκα»

Στην Αλάσκα, ο Μπεν μένει με ένα ζευγάρι που περπάτησε 4.000 μίλια από το Σιάτλ για να δημιουργήσει σπίτι στα βουνά. Το ζευγάρι με τα δύο μικρά παιδιά του ζει σε μια αυτοσχέδια παραδοσιακή σκηνή των νομάδων της Μογγολίας και περνάει το μισό χρόνο κάνοντας πεζοπορία στους αγριότοπους.

 12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε       

              «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»  – (HOW THE UNIVERSE WORKS) – Α΄ κύκλος

Επεισόδιο 2ο  «Οι Μαύρες τρύπες» – (Black Holes)

Οι μαύρες τρύπες, οι πιο ισχυροί καταστροφείς στο Σύμπαν, τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα στους ουρανούς. Για χρόνια ήταν μόνο εικασίες, όμως η σύγχρονη αστρονομία αποδεικνύει ότι αυτές όχι μόνο δεν είναι μια τρομακτική πραγματικότητα αλλά ότι ίσως διαμορφώσουν ξανά όλα όσα βλέπουμε.

14:00    ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ  (Ε)   W

Επεισόδιο 6ο:  «Θερμία (ή Κύθνος)»

«Από το χάος, πηγή κάθε ζωής, προήλθε η απέραντη εκείνη δύναμη, η Αγάπη, που τα πάντα ζωογονεί και που τη λένε Έρωτα. Η παντοδύναμη και πλούσια γη, γέννησε τον απέραντο γαλάζιο ουρανό, τα ψηλά βουνά και την πλατειά θάλασσα που δεν σταματά ποτέ ο αχός της».

Έτσι αρχίζει η αφήγηση του επεισοδίου της σειράς «Τα μυστικά του απόλυτου γαλάζιου».

Η μικρή αναφορά  σύμφωνα με τη μυθολογία  στη δημιουργία του κόσμου, μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην αρχή της περιπέτειας και του ονείρου, που θα ζήσουμε.

Η πολυπόθητη στιγμή έχει φτάσει. Μετά από αρκετές μέρες προετοιμασίας, το πλήρωμα του σκάφους «Πλωτώ» βρέθηκε στην αφετηρία των συναισθημάτων του. Λίγες μόνο ώρες μακριά από τον υγιή πόθο της θάλασσας.

Ο Δημήτρης, η Βίκυ, η Ντένη και ο Βασίλης αποφάσισαν ν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του αλμυρού νερού που διώχνει τις σκοτούρες και το άγχος της ζωής και ανοίγει νέους ορίζοντες.

Μέσα στην ίδια τη φύση της ιστιοπλοΐας βρίσκεται και η γοητεία της. Η υπερβολική αστικοποίηση, το σφράγισμα στα κονσερβοκούτια διαμερίσματα τους έσπρωξαν ν αναζητήσουν τη διέξοδο προς τη θάλασσα.Πλωτώ, ήταν μία απ τις 50 θεές της θάλασσας, τις Νηρηίδες, που φρόντισαν τους ναυτικούς και τους έδιναν καλά ταξίδια.

Το «Πλωτώ» λοιπόν, αφήνει πίσω του τη θανατερή βουή της πόλης και ξεκινά την πορεία του στη θάλασσα των Ελλήνων. Ακολουθώντας τον άνεμο θ αρχίσει η περιπλάνηση στα νησιά που αποπνέουν την αύρα του Αιγαίου και ταΐζουν το βλέμμα με εικόνες ανείπωτης ομορφιάς. Η πλώρη θ αυλακώσει το χώρο και το χρόνο αναζητώντας τις μυθικές Ωκεανίδες θεές στη σιωπή του Απόλυτου Γαλάζιου.

Δεκάδες ποιητές έχουν αφιερώσει αμέτρητους στίχους στην πολυτραγουδισμένη θάλασσα, κι εκατοντάδες συγγραφείς έχουν πλάσει ιστορίες μ’ αυτήν ως επίκεντρο. Κανένας όμως δεν κατάφερε να την ξορκίσει. Το βασίλειο του Ποσειδώνα θα συνεχίσει να εμπνέει την αγάπη, θαυμασμό, αλλά και τρόμο πολλές φορές, στους ανθρώπους που το ζουν.

Ανάμεσα σ αυτούς, η μικρή παρέα του Πλωτώ, που ταξιδεύει χρησιμοποιώντας μία άλλη αρχέγονη δύναμη της φύσης, αυτή του ζωοδότη άνεμου. Αρμενίζοντας στο πέλαγος, θα φθάσουν σ’ ερημικές ακρογιαλιές, θα βουτήξουν σε κρυφούς κι απόμερους κολπίσκους, και θα ζήσουν τη μαγεία και τις πρωτόγνωρες συγκινήσεις που προσφέρει αυτό το ταξίδι. Τα μυστικά που κρύβουν ο αέρας και η θάλασσα δεν θα τα μάθουνε χωρίς κόπο, αλλά σίγουρα η περιπέτεια έχει τη δική της ξεχωριστή γοητεία.Πρώτος σταθμός του ταξιδιού είναι η Κύθνος. Το νησί τα παλιά χρόνια λεγόταν και Θερμία λόγω των ζεστών πηγών που αναβλύζουν από παντού. Στο μέρος αυτό οι άνθρωποι φημίζονται για τα γλέντια και τον ξέγνοιαστο χαρακτήρα τους. Μερικοί από αυτούς ασχολούνται ακόμα με την πανάρχαια τέχνη της αγγειοπλαστικής. Στα στενά δρομάκια η λαϊκή τέχνη συναντά την παράδοση. Περνώντας κάτω από τις θολωτές στοές, ήχοι και εικόνες μιας άλλης εποχής εμφανίζονται μπροστά μας.

Η Κύθνος κατοικήθηκε από τη Μεσολιθική εποχή. Στην αρχαία πόλη λέγεται ότι ζούσαν 8.000 άνθρωποι. Σπασμένα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν εκεί, και τώρα εκτίθενται στη Χώρα.

Μετά τη Χώρα, ο δρόμος οδηγεί στα Λουτρά, ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο με πολύ καλή τουριστική υποδομή. Υπάρχουν ακόμα οι μπανιέρες που χρησιμοποιούσαν ο Όθωνας και η Αμαλία όταν έρχονταν στο νησί.

Το «Πλωτώ» αφού βοηθήσει ένα άλλο σκάφος που κινδυνεύει στα ανοιχτά και το μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι, θα συνεχίσει την εξερεύνηση των μικρών και απόμερων κόλπων της Κύθνου.

Το μακρύ ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία έχει μόλις αρχίσει.

 

14:30    ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

 «Κουκούλι»

Το Κουκούλι είναι ένα απο τα 46 χωριά του Ζαγοριου. Εδώ το μάτι μπορεί ακόμα να γεύεται την ομορφιά των ανθρώπινων έργων και της φύσης, κτίσματα παλιά, πέτρινα που παραμένουν αφτιασίδωτα στο χρόνο. Όσοι κάτοικοι απέμειναν, συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους πάνω στην «Πέτρα και στο χρόνο».

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

16:00    ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε)  W

Επεισόδιο 7ο : «Μονεμβασιά»

Σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα έναν οικισμό που διατηρεί τόσο καλά την αρχιτεκτονική παράδοση ως τις μέρες μας,όπως στη Μονεμβασιά.Τα «μυστικά» αυτού του οικισμού αποκαλύπτουν η Χάρις και ο Αλέξανδρος Καλλιγάς που έχουν αφιερώσει σημαντικό μέρος της ζωής τους στη μελέτη του και στην αναπαλαίωση των σπιτιών του. Οι συνθήκες ευνόησαν τη Μονεμβασιά και αναπτύχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές και ναυτικές πόλεις του Βυζαντίου.

Τον 12ο αιώνα, έφτασε στη μεγαλύτερή της ακμή. Μεταγενέστερες περιγραφές αναφέρουν με θαυμασμό για τα κτίσματά της: «Υπάρχουν 500 καλοχτισμένα σπίτια…Καθένα από αυτά είναι τέτοιας ομορφιάς που θ’ άξιζε παγκόσμια αναγνώριση…Άσπρα σαν κύκνοι, όλα τα σπίτια είναι πλούσια και κομψά, άξια για ένα βασιλιά».

16:30    ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ  (Ε)   W

Σειρά 13 ημίωρων ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 7ο : «Ο Θεοφρούρητος Μυζηθράς – Μυστράς»

Ακολουθώντας τα δοξασμένα μονοπάτια, μας φέρνουν στον Μυστρά, που πολύ νωρίς αποτίναξε τον ζυγό των Φράγκων. Και όχι μόνο λευτερώθηκε, αλλά και στάθηκε λίκνο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων που αγωνίστηκαν για την Ελλάδα.

Στις παρυφές του θεϊκού Ταϋγετου ορθώνονται κάστρα και ανάκτορα, εκκλησιές και μοναστήρια, οι θόλοι της πίστης μας, της ορθόδοξης κι ελληνικής.

17:00    ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ  (Ε)     W

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Επεισόδιο 7ο : «Καροποιός»

Ο κ. Κώστας Κόπελης είναι 73 χρονών, ακόμα κατασκευάζει και επιδιορθώνει άμαξες και κάρα. Ζει στην Άσσηρο κοντά στη Θεσσαλονίκη. Εκεί λοιπόν, στο εργαστήριο δίπλα στο σπίτι του, ξεκινά από ένα κορμό δέντρου και φτιάχνει ολόκληρη άμαξα.

Κεφαλάρι, ακτίνες, ρόδα, σασί. Στο τέλος με ένα πινελάκι, ζωγραφίζει λουλούδια και αστέρια.

Μου λεν: «Τι θες και παιδεύεσαι; Εσύ έχεις βγει στη σύνταξη». Τους απαντώ: «Ο άνθρωπος όταν δε δουλεύει, τα χέρια του μαραζώνουν, το μυαλό του μαραζώνει, η ψυχή του μαραζώνει».

Ο Κώστας Κόπελης με τη δουλειά του ομορφαίνει τον κόσμο!

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Πετρόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Τίμος Αναστασόπουλος

Αρχισυνταξία: Γιώτα Στεφανίδου

Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου

Δ/νση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης

Ηχοληψία: Νίκος Μπράνης

Οπερατέρ: Δημήτρης Ζησόπουλος

 

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

 

18:40    20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (Ε)  «Μ. Φωτόπουλος» 

 

19:00   ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ GR

 «Ο νικητής»

Δράμα, παραγωγής 1965.

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μαρία Πλυτά

Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ιλυα Λιβυκού, Λαυρέντης Διανέλλος, Μιράντα Κουνελάκη,  Παντελής Ζερβός, Μέμα Σταθοπούλου κ.α

Διάρκεια: 84΄

Υπόθεση: Δύο νέοι, ο Πέτρος και η Λένα γνωρίζονται από μικρά παιδιά και αγαπιούνται. Η αδερφή της κοπέλας  θέλει να κάνει δικό της τον Πέτρο, αλλά απογοητεύεται και αποφασίζει να παντρευτεί έναν εφοπλιστή. Οι γονείς της Λένας αντιδρούν στη σχέση της με τον Πέτρο και απολύουν τον πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν ως οδηγός τους. Ο Πέτρος θα σπουδάσει, θα καταξιωθεί και τελικά θα κερδίσει τη Λένα με το σπαθί του.

 

 20:40    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

 

 20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ     W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες / ΚΑΙΡΟΣ

 

 22:15    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ»  – ΚΥΚΛΟΣ 8

(AGATHA CHRISTIES POIROT)

Δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000 – 2006.

Σκηνοθεσία:  Έντουαρτ  Μπένετ, Ρένι  Σίκαλι, Άντρου Γκίβς, Βρίαν Φάρνχαμ

Παίζουν:  Ντέιβιντ  Σάτσετ,  Χιου Φρέιζερ,   Φίλιπ Τζάκσον

Η βραβευμένη σειρά που προβάλλεται από την ΕΡΤ είναι βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα  και διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι  με τον αγαπημένο   αινιγματικό,  εκκεντρικό και εξαιρετικά ευφυή διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Είναι  από τους πιο διάσημους  ντετέκτιβ  σε όλη τη μυθιστοριογραφία  και  πολύ πιστεύουν πως είναι  και η μεγαλύτερη δημιουργία της  Άγκαθα Κρίστι.  Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916,   πρωταγωνίστησε  σε 33 μυθιστορήματα και  65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε  με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times».

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος  πρώην Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται  σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου.  Συνήθως  συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο  φίλο του τον  Κάπτεν  Χέιστινγκς   και συνεργάζεται  με τον   φιλικό του αντίπαλο, τον Ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή  της Σκότλαν  Γιάρντ,  τον  Τζάπ. Στον Πουαρό  αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού,  απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρώμικα σπίτια και προτιμά  τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα  την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και   το μεγαλύτερο εργαλείο για αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του εγκεφάλου, ιδιαίτερα  για την επίλυση  εγκλήματος.  Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση  ενδείξεων  με μεγεθυντικό φακό ή η λήψη δακτυλικών  αποτυπωμάτων. Πιστεύει ότι κάθε  έγκλημα μπορεί να λυθεί απλά  εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα και σκεφτείς τοποθετώντας τα κομμάτια του πάζλ σωστά.Φυσικά το  μουστάκι του Πουαρό είναι εξίσου γνωστό, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα».  Είναι πολύ περήφανος για το κερωμένο μαύρο μουστάκι του και είναι πάντα σχολαστικά ντυμένος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι παπούτσια του.

Η σειρά έχει βραβευτεί με το   BAFTA TV  Awards, και δυο φορές με το ON LINE FILM and TELEVISION ASSOCIATION.

Επεισόδιο 1ο : «Evil under the sun»   {Έγκλημα κάτω από τον ήλιο}

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

«H άλλη πλευρά του Παραδείσου» (PostcardPerfect?)

Ντοκιμαντέρ δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

            Επείσόδιο 7ο : «Νέα Καληδονία»  (New Caledonia)

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30    ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε) ημέρας   – W

02:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «HOW THE UNIVERSE» (Ε) ημέρας 

03:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ (Ε) ημέρας   – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας   – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 10:05  

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 11:00  

 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 31/8/2016  

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

            Ενημερωτική εκπομπή  με τη Μαρίνα Δεμερτζιάν κα την Εμμανουέλα Αργείτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

              «ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»  – (ISLANDS  ON THE EDGE)

              Επεισόδιο 3ο

 

11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

              «WHERE THE WILD MEN ARE WITH BEN FOGLE»  – SERIES 1

             (ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ) – ΚΥΚΛΟΣ Α΄

Σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων του BBC , παραγωγής 2012.

Επεισόδιο 3ο: «Νέα Ζηλανδία»

Στη Νέα Ζηλανδία, ο Μπεν συναντά έναν άνδρα, ο οποίος  σε ηλικία μόλις 24 ετών εγκατάλειψε τον αγώνα για επιβίωση και πήγε να ζήσει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Νέας Ζηλανδίας. Ύστερα από 30 χρόνια συνάντησε τη γυναίκα του καθώς αυτή έκανε πεζοπορία μέσα στο δάσος και τώρα έχει αποκτήσει δύο παιδιά που είναι σε εφηβική ηλικία.

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 

13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε       

              «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»  – (HOW THE UNIVERSE WORKS) – Α΄ κύκλος

Επεισόδιο 3ο «Οι γαλαξίες – Galaxies»

Οι γαλαξίες, το σπίτι των αστεριών,  των πλανητών αλλά και δικό μας, εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Μάρτυρες της εξέλιξης των γαλαξιών από τα σύννεφα του ψυχρού αερίου που αιωρείται στα κενά του διαστήματος εδώ και 13 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι τις έξοχες σπείρες που γεμίζουν τον ουράνιο θόλο τη νύχτα.

 

14:00    ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ  (Ε)   W

Επεισόδιο 7ο:  «Εχινούσα (Στην Κίμωλο)»

 

14:30    ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

 «Νερόμυλοι»

Τρεις από τους τελευταίους παραδοσιακούς νερόμυλους, που σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουν ναλειτουργούν ακόμη. Της Φραγκιστας και της Ποταμιάς στην Ευρυτανία και των Δολιανών στα Ιωάννινα. Κάποτε οι νερόμυλοι ήταν αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα αποτελούν μνημεία του λαικού μας πολιτισμού.

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 

16:00    ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε)  W

Επεισόδιο 8ο : «Πρέσπες»

Στα σύνορα, στο ακρότατο σημείο της ελληνικής επικράτειας, βρίσκονται τα χωριάτων Πρεσπών, μέσα σε έαν τοπίο μοναδικής γαλήνης και σε μια φύση εξαιρετικά προικισμένη. Οι οικισμοί έχουν διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφοι, μνημεία της προβιομηχανικής εποχής. Τίμημα της διατήρησης η εγκατάλειψη. Μικρά ή μεγάλα σπίτια είναι σήμερα εγκαταλειμμένα τα περισσότερα.Το ντοκιμαντέρ κάνει μια περιήγηση στο χώρο, εξετάζοντας την ποικιλία και την ιστορία των μορφών, των υλικών που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και πλάι στην αρχιτεκτονική, η μαγεία των λιμών, τα σπάνια είδη πουλιών κι η σχέση της οικολογίας με το δομημένο περιβάλλον.

 

16:30    ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ  (Ε)   W

Σειρά 13 ημίωρων ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 8ο : «Η καστροπολιτεία – Μονεμβασιά»

Ένα τοπίο σκληρό σαν τη σιωπή. Χιλιοκατακτημένος ο απότομος αυτός βράχος, φαντάζει αυστηρός. Δεν επιτρέπει  γραφικότητες. Είναι όμως οικείος γιατί κουβαλάει ολοζώντανη την ιστορία της περιοχής χωρίς να μοιάζει διόλου με μνημείο.

 

17:00    ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ  (Ε)     W

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Επεισόδιο 8ο : «Σαγματοποιός»

Σταύρος Λυσσαβούδης: Επάγγελμα σαγματοποιός, τουτέστιν σαμαράς, κατά το κοινώς… «Γαϊδουρομοδίστρα»!

Τον βρίσκουμε να πλέκει τη στρωματιά ενός σαμαριού. Ο πατέρας και δάσκαλός του, τον βοηθά. Τον βοηθούν ακόμα η γυναίκα του και τα παιδιά τους, όταν δεν έχουν σχολείο.

Μας μιλάει για την ζωή και την τέχνη του. Το βράδυ με μια παρέα φίλων, σ’ ένα ταβερνάκι στην πλατεία των Βασιλικών, 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, τραγουδάει Πρόδρομο Τσαουσάκη.

Στη διάρκεια του γυρίσματος, έρχονται δύο υλοτόμοι να πάρουν το σαμάρι που του έχουν παραγγείλει. Πάμε μαζί τους στο  Χολομώντα Χαλκιδικής. Κόβουν κορμούς, τους φορτώνουν στα μουλάρια και τους μεταφέρουν στην Αρναία.

Ένας άλλος κόσμος, μια άλλη ζωή.

Ο Σταύρος δεν αρνιέται τον τίτλο της «γαϊδουρομοδίστρας», όπως όμως μας λέει: «Εγώ είμαι ο Κωστέτσος στις γαϊδουρομοδίστρες»!

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Πετρόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Τίμος Αναστασόπουλος

Αρχισυνταξία: Γιώτα Στεφανίδου

Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου

Δ/νση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης

Ηχοληψία: Νίκος Μπράνης

Οπερατέρ: Δημήτρης Ζησόπουλος

Η εκπομπή είναι μια παραγωγή της εταιρείας Sports.Comm

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:40     20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (Ε)  «ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ»  – 15’55

19:00     ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ   

                «Τέρμα τα δίφραγκα»

Κωμωδία, παραγωγής 1962

Σκηνοθεσία: Στέλιος Τσολακάκης

Παίζουν: Βασίλης Αυλωνίτης, Πάρη Λεβέντη, Νίκος Ρίζος, Τάκης Μηλιάδης, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Θανάσης Μυλωνάς, Έλσα Ρίζου.

Διάρκεια: 80΄

Υπόθεση: Αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της έξωσης, ο Αγησίλαος  ζητάει δανεικά από φίλους και γνωστούς. Η Ρίτα  τον ακολουθεί, παρακαλώντας τον να τη δεχθεί ως νύφη του γιου του, αλλά εκείνος την αποφεύγει. Τελικά, ο Αγησίλαος πείθεται να συναινέσει στον αρραβώνα του ζευγαριού. Παράλληλα, λύνει και το οικονομικό του πρόβλημα, με τη βοήθεια μιας νεαρής χήρας, την οποία επιθυμούσε σφοδρά ο σπιτονοικοκύρης του.

20:40     Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W 

 

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες / ΚΑΙΡΟΣ

 

22:15     ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)         

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ»  – ΚΥΚΛΟΣ  8

(AGATHA CHRISTIES POIROT)

Δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000.

Σκηνοθεσία:  Έντουαρτ  Μπένετ, Ρένι  Σίκαλι, Άντρου Γκίβς, Βρίαν Φάρνχαμ

Παίζουν:  Ντέϊβιντ Σάτσετ,  Χιούζ Φρέιζερ, Ρον Μπέργκλας, Μπάρμπαρα Μπαρνς, Τζορτζίνα Σόουερμπάϊ

Η βραβευμένη σειρά που προβάλλεται από την ΕΡΤ είναι βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα  και διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι  με τον αγαπημένο   αινιγματικό,  εκκεντρικό και εξαιρετικά ευφυή διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Είναι  από τους πιο διάσημους  ντετέκτιβ  σε όλη τη μυθιστοριογραφία  και  πολύ πιστεύουν πως είναι  και η μεγαλύτερη δημιουργία της  Άγκαθα Κρίστι.  Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916,   πρωταγωνίστησε  σε 33 μυθιστορήματα και  65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε  με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times».

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος  πρώην Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται  σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου.  Συνήθως  συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο  φίλο του τον  Κάπτεν  Χέιστινγκς   και συνεργάζεται  με τον   φιλικό του αντίπαλο, τον Ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή  της Σκότλαν  Γιάρντ,  τον  Τζάπ. Στον Πουαρό  αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού,  απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρώμικα σπίτια και προτιμά  τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα  την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και   το μεγαλύτερο εργαλείο για αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του εγκεφάλου, ιδιαίτερα  για την επίλυση  εγκλήματος.  Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση  ενδείξεων  με μεγεθυντικό φακό ή η λήψη δακτυλικών  αποτυπωμάτων. Πιστεύει ότι κάθε  έγκλημα μπορεί να λυθεί απλά  εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα και σκεφτείς τοποθετώντας τα κομμάτια του πάζλ σωστά.Φυσικά το  μουστάκι του Πουαρό είναι εξίσου γνωστό, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα».  Είναι πολύ περήφανος για το κερωμένο μαύρο μουστάκι του και είναι πάντα σχολαστικά ντυμένος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι παπούτσια του.

Η σειρά έχει βραβευτεί με το   BAFTA TV  Awards, και δυο φορές με το ON LINE FILM and TELEVISION ASSOCIATION.

Επεισόδιο2ο:   «Έγκλημα στη Μεσοποταμία» {Murder in Mesopotamia}

Ο Πουαρό εξαιτίας μας σειράς συμπτώσεων συναντά τον παλιό του φίλο Κάπτεν  Χέιστινγκς στο χώρο των ανασκαφών μιας αρχαιολογικής ανασκαφής στις όχθες του ποταμού  Τίγρη  στη Μεσοποταμία, όπου ένας άραβας εργάτης βρέθηκε στραγγαλισμένος. Όλοι οι εργαζόμενοι στην αποστολή είναι είτε παλιοί συνεργάτες είτε φίλοι του επικεφαλής της αποστολής, του φημισμένου  αμερικανού αρχαιολόγου δρ Λέϊντνερ. Παρόλα αυτά η ομάδα φαίνεται αταίριαστη και επικρατεί αρκετή ένταση ανάμεσα στα μέλη της. Η ένταση επιδεινώνεται καθώς η όμορφη αλλά νευρωτική νεαρή γυναίκα του αρχαιολόγου βρίσκεται  δολοφονημένη στο δωμάτιό της. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ύποπτοι.

Ο ευφυέστατος Πουαρό αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη διπλή δολοφονία και σύντομα διαπιστώνει ότι η ερωτική ζήλεια, ο επαγγελματικός ανταγωνισμός και σκοτεινά προσωπικά μυστικά αφθονούν  στη θερμή ατμόσφαιρα της Μεσοποταμίας.

Το σενάριο είναι βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι Murder in Mesopotamia (Έγκλημα στη Μεσοποταμία), το οποίο έγραψε το 1934  και άντλησε στοιχεία από τη ζωή της με το σύζυγο της, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος στη Μέση Ανατολή.

 

24:00     ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)      

«H άλλη πλευρά του Παραδείσου» (PostcardPerfect?)

Ντοκιμαντέρ δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2015.

Επείσόδιο 8ο : «Άγιος Μαρτίνος » (Saint Martin)

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30     ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε) ημέρας   – W

02:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «HOW THE UNIVERSE WORKS»(Ε) ημέρας 

03:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ (Ε) ημέρας   – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας   – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 10:05 

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 11:00 

 

ΠΕΜΠΤΗ, 1/9/2016  

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

 Ενημερωτική εκπομπή  με την Μαρίνα Δεμερτζιάν και την Εμμανουέλα Αργείτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

10:05     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)       

               «ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ»  {ISLANDS  ON THE EDGE }

               Επεισόδιο 4ο (τελευταίο)

 

11:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)      

               «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

               (WHERE THE WILD MEN ARE WITH BEN FOGLE) –SERIES 1

Σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων του BBC , παραγωγής 2012.

Επεισόδιο 4ο (τελευταίο Α΄ κύκλου): «Τέξας»

Στην έρημο του Τέξας, ο Μπεν συναντά έναν πρώην φωτογράφο από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος άφησε τον τρόπο ζωής του καλλιτέχνη και τώρα ζει μόνος σε μια αυτοσχέδια καλύβα.

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 

13:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε       

               «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»  – (HOW THE UNIVERSE WORKS) – Α΄ κύκλος

Επεισόδιο 4ο : «Οι αστέρες»  – (Stars)

Πώς δημιουργήθηκαν οι αστέρες και πώς λειτουργούν στο Σύμπαν; Η γένεση  περαιτέρω γενιών αστέρων άλλαξε το Σύμπαν, στη συνέχεια τους πλανήτες και τελικά τα δομικά στοιχεία της ζωής.

 

14:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ  (Ε)   W

Επεισόδιο 8ο:  «Ζεφύρια (Στην Μήλο)»

Το ξημέρωμα στον μεγάλο και ασφαλή κόλπο της Μήλου έχει κάτι το εξωπραγματικό. Υγρασία και συννεφιά δημιουργούν ένα αχνό πέπλο, που διαθλά και εξαϋλώνει τα πάντα. Το χαρακτηριστικό λευκό του ασβέστη απλώνεται παντού. Από τους τοίχους των σπιτιών έως τις ιστορικές εκκλησιές που βρίσκονται ανάμεσα στα πέτρινα δρομάκια του.

Ο κόλπος του Αδάμαντα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Στη μέση του συναντάμε το Κλήμα, τον μικρό ιδιόρρυθμο οικισμό με τις αραγμένες βάρκες και τα χαρακτηριστικά σύρματα. Αυτά μοιάζουν με μικρές σπηλιές και είναι χώροι σκαμμένοι στο πέτρωμα και αρχικά προστάτευαν τις βάρκες από τους χειμωνιάτικους βοριάδες. Σιγά-σιγά όμως, περνώντας τα χρόνια, άλλαξε η χρήση τους και τα περισσότερα έγιναν σπίτια των ψαράδων ή των παραθεριστών.

Η πλώρη σημαδεύει το Κλέφτικο το παραδεισένιο τοπίο, που μόνο από τη θάλασσα μπορεί κανείς να πλησιάσει. Οι διαβρωμένοι βράχοι και οι άπειρες μικρές και μεγάλες σπηλιές σχηματίζουν ένα αξεπέραστο σύμπλεγμα που κλείνει μέσα του ιστορίες αιώνων.

Το βράδυ ο Αδάμαντας συγκεντρώνει αρκετό κόσμο στα μαγαζιά που βρίσκονται απλωμένα στην προβλήτα. Πάρα πολλές ταβέρνες με τοπικές σπεσιαλιτέ, μπαρ, καφετέριες, είναι εδώ και φαντάζομαι καλύπτουν τις ανάγκες για διασκέδαση όλων όσων επισκέπτονται το νησί.

Το πρωί η πορεία συνεχίζεται περνώντας από τις Αλυκές, τα Μαύρα Γκρεμνά, και τέλος από την Αχιβαδολίμνη με τη μικρή λιμνούλα η οποία είναι γεμάτη αχιβάδες.

Στο Τσιγκράδο φαίνεται ότι η πρόσβαση στην παραλία κρύβει πολλές εκπλήξεις. Κατεβαίνουμε προσεκτικά τους διαβρωμένους από το νερό και τον αέρα βράχους, ενώ δίπλα το χώμα αρχίζει να κατρακυλά δημιουργώντας μία σχετική ανησυχία. Στην άκρη του βράχου το σχοινί που κρέμεται είναι ο μοναδικός τρόπος για να κατέβει κάποιος στην παραλία.

Επιστροφή στο βόρειο άκρο του νησιού όπου βρίσκονται τα ερείπια της πιο παλιάς πόλης της Μήλου, της Φυλακωτής. Η Μήλος κατοικείτο από τη Νεολιθική εποχή ενώ στην εποχή του χαλκού χτίζονται και οι πρώτες κατοικίες που ανακαλύφθηκαν στη Φυλακωτή. Το νησί αναπτύχθηκε εξ αιτίας του εμπορίου οψιδιανού και έγινε σπουδαίο κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού. Η πόλη είχε επιβλητικά τείχη για να προστατεύεται από τους εχθρούς της και το πάχος τους έφθανε μέχρι και τα 6 μέτρα. Τα περισσότερα ευρήματα φανερώνουν ότι η Μήλος έχει δεχτεί μεγάλη επίδραση από τον Μυκηναϊκό πολιτισμό.

Περνώντας από τα μεσόγεια χωριά της Μήλου, όπως είναι ο Τριοβάσαλος, ο Πέρα Τριοβάσαλος και η Τρυπητή κατευθυνόμαστε στο αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο. Ο δρόμος οδηγεί στην αρχαία πόλη που ήταν χτισμένη πάνω από το Κλήμα.

Εδώ στις 8 Ιουλίου του 1820 ένας γεωργός, ο Γιώργος Κεντρωτάς, ανακάλυψε ένα άγαλμα που θα συγκινούσε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλη τη γη. Η Αφροδίτη της Μήλου βρέθηκε χωμένη στο ταπεινό αυτό σημείο και θεωρείται το έργο που εκφράζε3ι την υψηλότερη έμπνευση της αρχαιότητας.

Το αρχαίο θέατρο στην κατάσταση που σώζεται σήμερα χωράει περίπου 700 άτομα, αλλά σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, το θέατρο δεν αποκλείεται να έφθανε σε χωριτηκότητα τα 7.000 άτομα.

14:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

 «Κορώνη»

Σπίτια, καντούνια, κτισμένα αμφιθεατρικά και πάνω-πάνω κορώνα το κάστρο σαν πλουμιστό παγώνι,

που ταξιδεύει στον ουρανό. Φως παντού, στα ερείπια της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, στις πέτρες

ένα γύρω και στο γυναικείο μοναστήρι στην άκρη του κάστρου βιγλίζει τα πέλαγα.

Κείμενα-Παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Έρευνα: Κατερίνα Κωστάκου

Μουσική: Πλούταρχος Ρεμπούτσικας

Μοντάζ: Ραφαέλ Αλούπης

Δνση φωτογραφίας: Κωστής Νικολόπουλος

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης

 

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 

16:00     ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε)  W

Επεισόδιο 9ο : «Σαμοθράκη»

Για την αρχαία ρωμαϊκή εποχή η Σαμοθράκη υπήρξε πολυσύχναστο κέντρο προσκυνήματος και μύησης στα περίφημα μυστήρια των Καβείρων.Με το χριστιανισμό, το μικρό μεθοριακό νησί έπεσε στην αφάνεια.Η σημερινή εικόνα του συνδυάζει μια πλούσια φύση, τοπίο βγαλμένο απ’ τη φαντασία των ρομαντικών, λείψανα της αρχαίας και της βυζαντινής εποχής και τη λιτή ομορφιά της Χώρας: κρυμμένη ψηλά στην κοιλάδα της, χτισμένη σαν ένα μεγάλο αμφιθέατρο, αποτελεί παράδειγμα αγροτικού οικισμού του προηγούμενου αγώνα. Δίπλα σ’ όλα αυτά οι άνθρωποι του σήμερα: οι ανάγκες και οι αγώνες τους, ο τουρισμός, η μετανάστευση, οι δυνατότητες επιβίωσης των παραδοσιακών οικισμών.

16:30     ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ  (Ε)   W

Σειρά 13 ημίωρων ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 9ο : «Στο Φως του Απόλλωνα – ΔΕΛΦΟΙ»

Στα πανάρχαια χρόνια, οι ιερείς, για να αποφασίσουν που θα έχτιζαν το πιο Ιερό από τα ιερά, άφησαν δυό αετούς, τον ένα κατά τον Λεβάντε, τον άλλο κατά τον Πουνέντε. Αφού οι αετοί έκαναν τον γύρο του κόσμου, συναντήθηκαν ακριβώς πάνω από τους Δελφούς. Αυτό για τους ιερείς ήταν σημάδι ότι εκεί βρισκόταν ο «Ομφαλός του Κόσμου» και ότι εκεί έπρεπε να ιδρυθεί το Ιερό του Απόλλωνα, όπως τελικά και έγινε.

17:00     ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ  (Ε)     W

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

 Επεισόδιο 9ο : «Σιδεράδες»

Πατέρας – Γιός, Κουσίδηδες

Δύο σιδεράδες.

Δύο επαγγέλματα.

Δύο νοοτροπίες. Τόσο κοντινές, τόσο μακρινές.

Τους συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη.

Πόντιοι, σαν τους περισσότερους σιδεράδες στη Βόρειο Ελλάδα.

Οι προ-παππούδες τους φύγαν από τον Πόντο, πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, ήρθαν στην Ελλάδα.

Οικογένειες σφιχτά δεμένες, πατριαρχικές, που όπως όλες οι πατριαρχικές οικογένειες έχουν πίσω μια γυναίκα να τις κρατά και να τις στηρίζει και που διαλέγει να μένει στην αφάνεια. Στήνουν επιχειρήσεις που βασίζονται, που αλλού; …Στην οικογένεια.

Συναντάμε τον κ. Σωτήρη και τον κ. Δημήτρη Κουσίδη στο «Μαγαζί», έτσι λεν το εργοστάσιο τους, που κατασκευάζει σκεπάρνια, τα καλλίτερα ίσως σ’ όλην την Ελλάδα.

-Δεν θα πίστευαμε ποτέ πως ένα σκεπάρνι έχει τόση δουλειά,

τους λέμε κάποια στιγμή, καθώς μας εξηγούν πώς από μια ατσαλένια ράβδο, φτιάχνεται αυτό το σχετικά μικρό εργαλείο που κρατούν τα μαστόρια στις οικοδομές.

Και μαζί με όλα αυτά, πατέρας – γιός μιλούν για τη σκοποβολή, την ποδηλασία, το τζούντο, τον Πυθαγόρα, τη Σοβιετική Ένωση, την ανατροφή των παιδιών… το σκηνοθέτη Αντρέϊ Βάϊντα.

Όσα δεν ξεχνούν και όσα επιθυμούν.

 

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

 

18:40     20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (Ε)  «Λ. Κωνσταντάρας» 

 

18:50     ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ      GR

                «Αγωνία»

Αισθηματικό δράμα, παραγωγής 1969.

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Κωστελέτος.

Σενάριο: Νίκος Αντωνάκος.

Παραγωγός: Νίκος Παπαδόπουλος.

Παίζουν: Τόλης Βοσκόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Δέσποινα Νικολαΐδου, Γιώργος Νέζος, Λαυρέντης Διανέλλος, Βίλμα Κύρου, Θόδωρος Έξαρχος, Νάσος Κεδράκας, Δημήτρης Κούκης, Μπέμπα Διαμαντοπούλου, Μάτα Μιχαλαρέα, Άγγελος Συρογιάννης, Ελπίδα Μπραουδάκη, Γιώργος Μάζης

Διάρκεια: 96΄

Υπόθεση: Δυο πάμπτωχοι νέοι που μεγαλώνουν μαζί, ο Αλέξης και η Άννα, ζουν σε δύο χαμόσπιτα με κοινή αυλή και αγαπιούνται σοβαρά, σκέφτονται μάλιστα να παντρευτούν. Ο Αλέξης, που έχει πολύ καλή φωνή και ταλέντο στο λαϊκό τραγούδι, στέλνει κάποια μέρα μια κασέτα σε γνωστή δισκογραφική εταιρεία. Ξαφνικά όλα αλλάζουν. Απ’ τη μια μέρα στην άλλη γίνεται διάσημος. Φυσικά σαστίζει και ο ίδιος μ’ αυτήν την επιτυχία, αλλάζοντας γούστα και προτιμήσεις. Ελκύεται απ’ τη λάμψη μιας φτασμένης τραγουδίστριας και λησμονεί για χάρη της τη μεγάλη του αγάπη. Όμως τελικά θα ξαναγυρίσει κοντά της και όλα θα πάρουν τον καλό δρόμο.

 

20:40    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες / ΚΑΙΡΟΣ

 

22:15    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ»  – ΚΥΚΛΟΣ 9

(AGATHA CHRISTIES POIROT)

Δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000 – 2006.

Σκηνοθεσία: Πολ Άνγουϊν

Παίζουν: Ντέιβιντ Σάτσετ, Ρέιτσελ Στίρλινγκ ,Τόμπι Στέφενς, Έινταν Γκίλεν, Έιμι Μάλινς

Επεισόδιο 1ο : «Πέντε μικρά γουρουνάκια»   (Five little pigs)

Όλα έμελλαν να αλλάξουν εκείνο το βαρετό χειμωνιάτικο απόγευμα για τον Πουαρό μετά την επίσκεψη μιας όμορφης κοπέλας, της Λούσι, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν τον απασχολούσε κανένα πρόβλημα.

Η Λούσι του ζητάει να ερευνήσει τη δολοφονία του πατέρα της για την οποία είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί σε θάνατο η μητέρα της, δεκατέσσερα χρόνια πριν. Κρατώντας ένα γράμμα που έγραψε η μητέρα της την παραμονή του θανάτου της, η Λούσι είναι πεπεισμένη για την αθωότητα της.

Ο Πουαρό δέχεται να ψάξει  το παρελθόν προειδοποιώντας την ότι ίσως ακούσει  αλήθειες που δεν θα της άρεσαν. Ενημερώνεται για τα στοιχεία της δίκης και διαπιστώνει ότι υπήρχαν πέντε άνθρωποι παρόντες στο σπίτι του ζευγαριού εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι , τους οποίους και επισκέπτεται . Έχοντας ακούσει την ιστορία από πέντε διαφορετικές οπτικές γωνίες, ο Πουαρό ανακαλύπτει σχέσεις έρωτα, ίντριγκας και φθόνου και επανασυνδέει όλα τα γεγονότα για να εντοπίσει τον δολοφόνο.

 

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

 

DOC AFTER

00:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)      

«H άλλη πλευρά του Παραδείσου»   {PostcardPerfect?}

Σειρά δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής  Γαλλίας  2015

Επείσόδιο 9ο : «Ταϊτή» (Tahiti)

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30     ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε) ημέρας   – W

02:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «HOW THE UNIVERSE WORKS» (Ε) ημέρας 

03:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ (Ε) ημέρας   – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε) ημέρας   – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 10:05   

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 11:00 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2/9/2016  

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   

 

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

 Ενημερωτική εκπομπή  με τη Μαρίνα Δεμερτζιάν και την Εμμανουέλα Αργείτη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

10:05     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «Θάλασσες της ερήμου» (DESERT SEAS)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ 2011.

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει δύο εκπληκτικά υποθαλάσσια βασίλεια: τη φανταχτερή άγρια ζωή της Ερυθράς Θάλασσας και σε αντίθεση τον ζεστό λασπώδη Περσικό Κόλπο από την άλλη πλευρά της Αραβίας. Και αποκαλύπτει ασυνήθιστα συμβάντα, άγνωστα μέχρι πρόσφατα στην επιστήμη.

 

11:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

               «EMPEROR  OF THE SEAS»

 

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 

13:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε       

              «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ»  – (HOW THE UNIVERSE WORKS) – Α΄ κύκλος

Επεισόδιο 5ο : «Υπερκαινοφανείς Αστέρες»  – (Supernova)

Οι αστέρες δεν είναι αιώνιοι. Αφανίζονται μέσα από αφάνταστης ευρύτητας εκρήξεις που καλούνται σουπερνόβα (supernova) ή υπερκαινοφανείς αστέρες και οι οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα. Αμέσως μετά η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), αυτές οι εκρήξεις είναι φορείς της δημιουργίας και της καταστροφής. Μόνο τώρα έχουμε αρχίσει να κατανοούμε πως αυτά τα θαύματα λειτουργούν στον ουρανό.

 

14:00     ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ  (Ε)   W

Επεισόδιο 9ο:  «ΜΕΡΟΠΗ»

 

14:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

 «Βλαστή»

 

Σπουδαία ιστορική κοινότητα απ’ όπου κατάγονται ο πατέρας και ο γιος Δούμπας που ήκμασαν στη Βιέννη ως χρηματιστές και σύμβουλοι του Αυτοκράτορα της Αυστρίας. Σπίτια παλιά με εκπληκτικό διάκοσμο φερμένο τον περασμένο αιώνα από την Βιέννη. Εδώ η παράδοση δεν έχει τα στοιχεία της φολκλορικής ελαφρότητας, είναι τρόπος ζωής και ζώσα πραγματικότητα.

Κείμενα  αφήγηση:  Λευτέρης Ελευθεριάδης

Δ/νση φωτογραφίας : Χρήστος Παπαμάρκου

Μοντάζ : Ραφαήλ Αλούπης

Σκηνοθεσία : Ηλίας Ιωσηφίδης

 

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 

16:00     ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ  (Ε)  W

Επεισόδιο 10ο : «Πάτμος»

Πάτμος, ένα πολύ μικρό νησί με αφάνταστη ποικιλία τοπίων.Με ατμόσφαιρα συχνά μυστικιστική. Η Χώρα της Πάτμου αποτλεί σήμερα ένα υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.Η εκπομπή μας παρασύρει στο παρελθόν,το παρόν,αλλά και το μέλλον αυτού του οικισμού.

 

16:30     ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ  (Ε)   W

Σειρά 13 ημίωρων ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2000.

Επεισόδιο 10ο : «Οι θησαυροί της Ρούμελης»

Παρά τις ταραχές που σημάδεψαν την περιοχή, έχουν διασωθεί πολυάριθμα μνημεία, κυρίως εκκλησιαστικά, αλλά και φρούρια και παραδοσιακοί οικισμοί, που αποτελούν το κέντρο της πολιτιστικής κληρονομιάς του περήφανου λαού της.

 

17:00     ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣΤΟΡΟΥΣ  (Ε)     W

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

 Επεισόδιο 10ο : «Ο αμαξάς»

Το  επεισόδιο είναι ένα ταξίδι. Ταξίδι στην Αίγινα.

Συναντάμε εκεί την κ. Ζωή Ρωπαϊτου και τον κ. Στέλιο Γκαρή.

Η πρώτη λαογράφος, ο δεύτερος αμαξάς.

Η πρώτη, ξεκινώντας από την ανακάλυψη του τροχού, μας μιλά για τα πάνω από 7 χιλιάδες χρόνια που χρησιμοποιούνταν τα κάρα και οι άμαξες, για να καταλήξει στο πέρασμα από τη ζωήλατη στη μηχανοκίνητη κίνηση, στα αυτοκίνητα.

Ο κ. Στέλιος δεν είναι επιστήμονας. Αγαπά τα ζώα κι ειδικά τα άλογα. Στο κτήμα του που έχει 14 άλογα, μαζί με κατσίκες, κότες και κόκκορες, τον παρακολουθούμε ένα πρωϊ που τα ποτίζει, τα ταϊζει, τους μιλά και τα χαϊδεύει.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένας άλλος κόσμος, μας λέει η κ. Ρωπαϊτου, ένας άλλος πολιτισμός, παράλληλος με τον δικό μας, που όμως ίσως δεν μας είναι εύκολο να τον καταλάβουμε».

Το ταξίδι μας, μια ανοιξιάτικη μέρα του Απρίλη, σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί, περνώντας μέσα από το κόκκινο της παπαρούνας, το κίτρινο της μαργαρίτας, το γαλάζιο, μέσα από μουσικές και φως, όχι τόσο να καταλάβουμε, μα να αισθανθούμε τη χαμένη μας αθωότητα.

 

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

 

18:40     20ος ΑΙΩΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (Ε) 

 

19:00     ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ   

 

20:40     Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

 

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες / ΚΑΙΡΟΣ

22:15     ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ»   –  ΚΥΚΛΟΣ  9

{AGATHA CHRISTIE’S POIROT}

Δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000 – 2006.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μουρ

Παίζουν: Ντέιβιντ Σάτσετ, Ελίζαμπεθ Ντέρμοντ-Γαλς, Ρούπερτ Πένρι-Τζονς, Κέλι Ρέιλι

Επεισόδιο 2ο : «Το θλιμμένο κυπαρίσσι»   (Sad cypress)

H Έλινορ Καρλάιλ, μια όμορφη νεαρή κοσμική γυναίκα,  καταδικάζεται σε θάνατο κατηγορούμενη για διπλή ανθρωποκτονία εκ προμελέτης. Η Έλινορ καταδικάστηκε για το φόνο της βαθύπλουτης θείας της και της γυναίκας που της έκλεψε τον αρραβωνιαστικό.

Ο Πουαρό αναλαμβάνει να τη σώσει, αλλά δυστυχώς όλες οι αποδείξεις εναντίον της είναι συντριπτικές. Εάν η Έλινορ έχει πέσει θύμα σκευωρίας, κάποιος είναι σατανικά έξυπνος. Ο Πουαρό περνά άγρυπνες νύχτες προσπαθώντας να ενώσει τα κομμάτια από την έρευνά του και να συνειδητοποιήσει τι δεν πάει καλά. Έχει μόνο πέντε μέρες πριν από την εκτέλεση της ποινής για να σώσει τη ζωή της Έλινορ.

 

24:00     ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

«H άλλη πλευρά του Παραδείσου»   { PostcardPerfect? }

Σειρά δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής, Γαλλίας 2015.

Επείσόδιο 10ο : «Νήσος Ρεϋνιόν»  (Reunion Island)

 

01:30     ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ      

«EDUT (TEMOIGNAGE)/ TESTIMONY»

Δράμα,  παραγωγής  Ισραήλ 2011.

Σκηνοθεσία:  Shlomi Elkabetz

Σενάριο:  Shlomi Elkabetz, Ofer Ein Gal

Παίζουν:  Dekel Adin, Reymonde Amsallem, Roy Assaf

Διάρκεια:  81΄

Υπόθεση:  Ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Παλαιστινιακές μαρτυρίες, που έχουν συλλεγεί μετά τη δεύτερη ιντιφάντα, αποκαλύπτουν την σκληρή καθημερινότητα που για τους Ισραηλινούς, ανήκε πάντα στους «άλλους» – τους Παλαιστίνιους – και ως εκ τούτου δεν τις αποδέχονταν. Λίγα χρόνια αργότερα, παραβιάζοντας ότι ήταν ταμπού μέχρι τότε, Ισραηλινοί αξιωματούχοι οι οποίοι υπηρετούσαν στη διάρκεια της Ιντιφάντα αφηγούνται τις αναμνήσεις τους. Μνήμες βίας, δυστυχίας και ταπείνωσης. Με φόντο εκκενωμένες περιοχές, ένας Ισραηλινός  αξιωματούχος και ένας Παλαιστίνιος πολίτης θυμούνται…

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

03:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «HOW THE UNIVERSE WORKS»(Ε) ημέρας  

04:00      ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ (Ε) ημέρας –W

04:30      ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας –W

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 10:05  

06:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε) ημέρας  από ώρα 11:00