Τρίτο Πρόγραμμα – Παγκόσμια Ημέρα Φάρων – «Το βλέμμα μας θα είναι...

Τρίτο Πρόγραμμα – Παγκόσμια Ημέρα Φάρων – «Το βλέμμα μας θα είναι πάντα γαλάζιο» 21.08.2016

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Κάθε τρίτη Κυριακή του Αυγούστου

«Το βλέμμα μας θα είναι πάντα γαλάζιο»

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, στις 17:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων (γιορτάζεται κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου), το Τρίτο Πρόγραμμα, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 στις 5 το απόγευμα, μεταδίδει μια ραδιοφωνική παραγωγή που αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο διεθνή διαγωνισμό «Karl Sczuka Price 2016 Works of Radio Art», ως παραγωγή και εκπροσώπηση της ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό έργο για τη συνύπαρξη, τη συνομιλία του Φάρου και της Θάλασσας. Στο επταήμερο ημερολόγιο του Φάρου και στις ιστορίες που του αφηγείται η Θάλασσα, παρεμβάλλονται ειδήσεις από το ραδιόφωνο και το σήμα του ασύρματου.

Συνυπάρχουν. Εκείνος στέκει αγέρωχος. Εκείνη κινείται διαρκώς.

Ο Φάρος γράφει το αέναο, συμπαντικό ημερολόγιό του, ημέρες επτά. Τα νέα της στεριάς από το ραδιόφωνο και των πολυταξιδεμένων σκαριών από τον ασύρματο είναι τα μόνα που γνωρίζει. Τα βράδια, προσμένει τη Θάλασσα τις ιστορίες της να του πει, στη μελωδία της να μαγευτεί και τον κόσμο να αφουγκραστεί.

Η Θάλασσα, η μόνη φίλη του, κοσμογυρνάει, ιστορίες μαζεύει και τα βράδια σέρνεται κοντά του, λούζεται στο φως του και στα πέτρινα πόδια του αφήνει τα λόγια της. Ιστορίες ζωής και χαράς, θανάτου και οδύνης. Ιστορίες που οι άνθρωποι παθαίνουν και φουσκώνουν τα θαλασσινά νερά της. Και μια ιστορία για τον κύκλο ζωής-θανάτου και τη σκοτεινή πλευρά που πρέπει να αντικρίσουμε με αγάπη και φροντίδα.

Για να συνυπάρχουμε… Την Έβδομη Ημέρα, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι σώζονται στον βράχο του. Ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια του. Οι επόμενοι φαροφύλακες ίσως;  Ο Φάρος στέκει αγέρωχος και ατενίζει έναν κόσμο…

 

Συντελεστές:

Έρευνα-σενάριο-παρουσίαση-παραγωγή: Αφροδίτη Κοσμά

Σχεδιασμός ήχου-mastering-παρουσίαση-παραγωγή: Άγης Γυφτόπουλος

Αφηγήσεις: Όλγα Παππά – Λάζαρος Δημητριάδης

Σολίστ τσέλου (αυτοσχεδιασμοί και ερμηνεία στα αποσπάσματα μουσικής των Ιάννη Ξενάκη, J.S.Bach, Pablo Casals): Βασίλης Λύκος

Σολίστ άρπας (αυτοσχεδιασμοί και εφέ): Μαρία Μπιλντέα

Ηχογράφηση-editing: Γιάννης Γιαλίνης

 

Αμέσως μετά, στις 17:35, από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος θα μεταδοθεί το διήγημα «Αστρούλα» από το «Γαλάζιο Βιβλίο» του Στράτη Μυριβήλη, από τη σειρά εκπομπών «Ένα διήγημα, μία ανάσα…».

Επιμέλεια-παραγωγή-αφήγηση: Ολύνα Ξενοπούλου

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

 

Info:

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, 17:00

Εκπομπή: «Το βλέμμα μας θα είναι πάντα γαλάζιο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma