ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 29-31.08.2018

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 29-31.08.2018

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 

Σας ενημερώνουμε ότι τα ξένα ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθούν στη ζώνη των 14:00 από την Τετάρτη 29/8/2018 έχουν ως εξής:

 14:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E) 

«GRAND TOURS OF SCOTLAND» (Α΄ ΚΥΚΛΟΣ)

Ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2010.

Με έναν βικτωριανό οδηγό ανά χείρας, ο ιστορικός Πολ Μέρτον ταξιδεύει στη χώρα και καταγράφει τις αλλαγές που έγιναν από τότε που γεννήθηκε ο τουρισμός στη Σκοτία, πριν από 200 χρόνια.

Επί αιώνες, «βορείως του συνόρου» ήταν το μέρος προς αποφυγήν και οι ταξιδιώτες παραπονιόντουσαν για την αγριάδα του τόπου και την παραξενιά των κατοίκων.

Τι άλλαξε και τώρα η Σκοτία θεωρείται τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής παγκοσμίως; Ο Πολ, με τον «Γραφικό Οδηγό του Μπλακ για τη Σκοτία» ανά χείρας, ξαναζωντανεύει έξι ταξίδια, έξι διαδρομές στα βήματα των πρώτων τουριστών που έφτασαν εδώ.

Τετάρτη 29/8/2018 – Επεισόδιο 1ο: «Το ρομαντικό ιδεώδες» (The Romantic Ideal)

Ο ιστορικός Πολ Μέρτον ξεκινά την αναζήτηση του «Ρομαντικού ιδεώδους» και ανακαλύπτει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο διάσημος συγγραφέας Σερ Ουόλτερ Σκοτ σ’ αυτό! Έπεισε τους αναγνώστες του ότι τα άγρια τοπία ήταν πανέμορφα και όχι δυσοίωνα, οι ντόπιοι ευγενείς και όχι άγριοι και ο καιρός ρομαντικός και όχι καταθλιπτικός. Από τα Τρόσακς μέχρι το μυθικό νησί Στάφα, ο Πολ μας δείχνει πώς τα μαγικά αυτά μέρη ενέπνευσαν συγγραφείς, καλλιτέχνες και τους πρώτους τουρίστες.

Πέμπτη 30/8/2018 – Επεισόδιο 2ο: «Η αθλητική ζωή» (The Sporting Life)

Στο πνεύμα της βικτωριανής αρρενωπότητας, ο Πολ Μέρτον συνεχίζει το ταξίδι του μ’ ένα αυθεντικό τρίκυκλο του 1870 και καταλαβαίνει πώς τα βουνά και τα λαγκάδια έγιναν η «παιδική χαρά» των πλουσίων, που ήθελαν να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις της φύσης.

Παρασκευή 31/8/2018 Επεισόδιο 3ο: «Ψάχνοντας την αληθινή Σκοτία» (In Search of the Real Scotland)

Το τρένο άλλαξε τα πάντα, μετέφερε τον κόσμο στη δυτική και βόρεια ακτή της Σκοτίας που ήταν άλλοτε εντελώς αποκομμένη. Οι τουρίστες αναζητούν την «αληθινή» Σκοτία και έτσι ο Πολ μας οδηγεί στο μαγευτικό Νησί Σκάι με το τρένο της εποχής.