ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ
CLOSE UP
Νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.
Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.
Τα γυρίσματα αυτής της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.
Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.
Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.
Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00
«Λύκειο Επιδαύρου: Ένα θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα»
Με αφορμή την εξαιρετική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στον τόπο που γέννησε το αρχαίο δράμα μέσα από έναν νέο θεσμό, το Λύκειο Επιδαύρου, ο φακός της σειράς κάνει close up στο πρώτο αυτό θερινό σχολείο μελέτης του αρχαίου δράματος.
Εκατόν είκοσι σπουδαστές και απόφοιτοι Ακαδημιών Θεάτρου και Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο και είκοσι Έλληνες και ξένοι διδάσκοντες, συναντώνται σε δεκαοκτώ θεατρικά εργαστήρια στην περιοχή της αρχαίας Επιδαύρου, ερευνώντας βιωματικά και θεωρητικά το θέμα της Έλευσης του Ξένου που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του πρώτου Λυκείου Επιδαύρου.
Η Έλευση του Ξένου από το περιεχόμενο των αρχαίων θεατρικών κειμένων σχετίζεται με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη υπό το πρίσμα της σύγχρονης παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.
Στο φυσικό κάλλος του τοπίου της Επιδαύρου και στις μαρμάρινες κερκίδες των αρχαίων θεάτρων, νέοι ηθοποιοί, δραματουργοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί, εθνολόγοι και θεωρητικοί του θεάτρου επαναπροσεγγίζουν το αρχαίο δράμα σε μία υπέροχη, δημιουργική συνάντηση ανάμεσα στην παράδοση και την πρωτοπορία, τον αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό, το σώμα και το συναίσθημα, πατώντας σε δύο πυλώνες: τον ηθοποιό και το αρχαίο δράμα.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ευφημία Καρακάντζα, Phillip Zarrilli, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Rosalba Torres Guerrero, Ρηνιώ Κυριαζή, Enrico Bonavera, Σίμος Κακάλας, Σωτήρης Καραμεσίνης, Μιράντα Τερζοπούλου, Λίντα Καπετανέα & Josef Frucek (Rootless Root), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος.
Ιδέα-σενάριο-έρευνα: Μαρία Π. Κουφοπούλου.
Σκηνοθεσία: Αθηνά Καζολέα.
Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου.
Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παντζόγλου.