ΕΡΤ2 – «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες» με τον Γιώργο Μουχταρίδη | Κυριακή...

ΕΡΤ2 – «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες» με τον Γιώργο Μουχταρίδη | Κυριακή 06.02.2022

ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες»
στην ΕΡΤ2

Με τον Γιώργο Μουχταρίδη

Μπορεί μια εκπομπή για το βιβλίο να είναι ταυτόχρονα και talk show με επίκαιρη θεματολογία;
Η απάντηση είναι «ναι» αν πρόκειται για την τηλεοπτική παραγωγή «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες», σε κάθε επεισόδιο της οποίας τρεις καλεσμένοι συνομιλούν με τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Μουχταρίδη.
Η αφορμή για τη συζήτηση δίνεται από τις σελίδες βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης, που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα στην Ελλάδα.

Η εκλαϊκευμένη επιστήμη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη (ούτε τόσο cool)!

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 20:00
Eπεισόδιο 12ο (τελευταίο): «Έθνη σε αναταραχή» του Τζάρεντ Ντάιαμοντ

Στο δωδέκατο επεισόδιο της εκπομπής «Μικρά βιβλία, μεγάλες ιδέες», που μεταδίδεται την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στις 20:00, από την ΕΡΤ2, η Βίβιαν Στεργίου, συγγραφέας και νομικός, και οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Γιάννης Πανταζόπουλος και Δημήτρης Δουλγερίδης αναλύουν τις ιδέες που παρουσιάζει στη μελέτη «Έθνη σε αναταραχή» ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ.

Βίβιαν Στεργίου

Στο πόνημά του ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ εξετάζει επτά χώρες που κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν από κρίσεις που απείλησαν την ύπαρξή τους, αλλά και να αναπτυχθούν απαντώντας στα παρακάτω καίρια ερωτήματα: Ποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των χωρών αυτών συνέβαλαν στην έξοδό τους από την κρίση; Υπάρχουν ομοιότητες στη διαχείριση των προσωπικών και των εθνικών αναταραχών; Ποιους μηχανισμούς διαχείρισης μπορούμε να δανειστούμε από την ψυχοθεραπεία για να ερμηνεύσουμε την άνοδο και την πτώση κάποιων κρατών;

Γιάννης Πανταζόπουλος

Ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ είναι καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, είναι κάτοχος του αμερικανικού National Medal of Science και του Βραβείου Πούλιτζερ στην κατηγορία General Nonfiction, και εκλεγμένος στην Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Δημήτρης Δουλγερίδης

Τα βιβλία του «Όπλα, μικρόβια και ατσάλι» και «Κατάρρευση» θεωρούνται από τα πιο επιδραστικά των τελευταίων δεκαετιών και έχουν γίνει best sellers. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει πει πως «Το βιβλίο “Έθνη σε αναταραχή”  είναι πραγματική αποκάλυψη».

Γιώργος Μουχταρίδης

Ιδέα-παρουσίαση: Γιώργος Μουχταρίδης
Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής
Executive producers: Νικόλας Αλαβάνος, Πάθη Κατσούφη
Παραγωγός: Δημήτρης Λογιάδης
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Βαγενάς
Αρχισυνταξία: Γιώργος Μουχταρίδης, Γιώργος Νάστος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Τηνιακός
Σκηνογραφία: Βασίλης Μπάλτσας
Εκτέλεση παραγωγής: Filmiki Productions
Έτος παραγωγής: 2021

Δείτε το trailer της εκπομπής