ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος: Αφιέρωμα στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου | Δευτέρα...

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος: Αφιέρωμα στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου | Δευτέρα 30.05.2022

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος:
Αφιέρωμα στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ2 μεταβάλλεται ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5/2022

—————————-

19:00 ΜΑΜΑ-ΔΕΣ (Ε)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤH MNHMH TOY ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

20:00 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)  Κ8  W

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τη σειρά ενημερωτικών εκπομπών για θέματα πολιτισμού, «Έκτακτη Έκδοση» της δημοσιογράφου Δήμητρας Γκουντούνα.

Πρόκειται για επεισόδιο με σπάνια και αποκλειστική συνέντευξη του διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικού, Βαγγέλη Παπαθανασίου, στη Δήμητρα Γκουντούνα, το οποίο μεταδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1990 από την ΕΤ1, μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996 από την Αθήνα.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης αποκαλύπτει τους δικούς του δρόμους της μουσικής, μιλάει για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη μουσική. Τα γυρίσματα έγιναν στο Sound Studio, στη Λεωφόρο Μεσογείων στον Χολαργό και στο σπίτι του, στην οδό Μελεάγρου στο Κολωνάκι. Ο Β. Παπαθανασίου είχε αδυναμία στις παραδοσιακές μουσικές της Ηπείρου και για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση είχε καλέσει μερικές από τις σημαντικότερες φωνές του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού της εποχής.

Η Δήμητρα Γκουντούνα μιλάει για τον Β. Παπαθανασίου και αναφέρεται στον σεμνό του χαρακτήρα, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει από μικρό παιδί τη μουσική, ενώ παρουσιάζει με συντομία το τεράστιο μουσικό του έργο.

Παρακολουθούμε πλάνα από την ηχογράφηση στο στούντιο, όπου ο Β. Παπαθανασίου δίνει οδηγίες στη χορωδία παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής, η οποία ηχογραφείται.

Ο Β. Παπαθανασίου μπροστά στην κάμερα συνθέτει και εκτελεί σε ζωντανή ηχογράφηση. Παρεμβάλλονται πλάνα από τον θάλαμο ηχοληψίας, όπου τεχνικοί παρακολουθούν και ο ηχολήπτης Νίκος Δεσποτίδης επιβλέπει τη διαδικασία.

Ο Δεσποτίδης εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση του Β. Παπαθανασίου με την τεχνολογία και επισημαίνει ότι στο στούντιο ο Βαγγέλης συλλαμβάνει, εκτελεί και ενορχηστρώνει σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα την ίδια στιγμή. Παρεμβάλλονται πλάνα από τοπία από όλη την Ελλάδα, από αρχαιολογικούς χώρους, από την προετοιμασία της εκδήλωσης στο Καλλιμάρμαρο και από την ίδια την εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούμε μέρη της συνέντευξης του Παπαθανασίου, ο οποίος εξηγεί πως δίνει σπάνια συνεντεύξεις μια και όλοι μιλούν και όλοι τα γνωρίζουν όλα, ενώ προσθέτει ότι δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, απλώς δεν ασχολείται μ’ αυτήν.

Αναφέρεται στην ολότητα της μουσικής και στον ρόλο της τεχνολογίας στην ανθρώπινη δημιουργία, στη σημασία των βιωμάτων του, το προνόμιο να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και τη σχέση του με τη μουσική ως κάτι πέραν της αγάπης: «Αγαπάς κάτι άλλο από εσένα. Η μουσική για εμένα δεν είναι κάτι άλλο».

Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις του, όπως το Όσκαρ για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς», ο Παπαθανασίου σημειώνει ότι το οποιοδήποτε βραβείο και διάκριση είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία και ότι σε εκείνον το συγκεκριμένο βραβείο έδωσε πρακτικές λύσεις, καμία όμως ουσιαστική.

Για τη συνδρομή του στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 από την Αθήνα, λέει χαρακτηριστικά: «Το να προσφέρεις στη χώρα και στον συνάνθρωπο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, δεν είναι γεγονός».

Αναφορικά με τη μουσική δημιουργία υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας, ότι προσπαθεί να είναι έτοιμος για την έμπνευση και τη σύνθεση χωρίς σκέψη και λογική και αντλώντας από τις προσωπικές του εμπειρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ως ενδεικτική της σεμνότητας και της συστολής του απέναντι στη δημοσιότητα, η μόνη στιγμή που ο Β. Παπαθανασίου μιλάει μπροστά στην κάμερα, είναι στο τέλος της ηχογράφησης, όταν ρωτάει με αγωνία τον ηχολήπτη αν έχει καταγράψει τη σύνθεση και ικανοποιημένος από τη θετική απάντηση, καλεί τη Δ. Γκουντούνα να αποχωρήσουν από το στούντιο.

20:30 ALPHA MISSION – ΔELOS & «ΟΙ [ΑΒΕΒΑΙΕΣ] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ»
Μια πανευρωπαϊκή συναυλία για τον Πλανήτη, σε απευθείας μετάδοση από το εμβληματικό νησί της Δήλου
Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Delos © Dilan Duszguner

Τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), που θα πραγματοποιηθεί στη Δήλο τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, για την προστασία του Πλανήτη και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, θα μεταδώσει απευθείας η ΕΡΤ2 και το ERTFLIX, στις 20:30. Την ίδια ώρα, η συναυλία θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στις 30 Μαΐου, το εμβληματικό νησί της Δήλου –κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα, και σήμερα πια ανοιχτό μουσείο– ξαναζωντανεύει! Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του ALPHA MISSION – ΔELOS. Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία που συνδυάζει τις δυνάμεις της Μυθολογίας, της Τέχνης, του Διαστήματος και της Τεχνολογίας για να ευαισθητοποιήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας.

EUYO concert in Hamburg © Daniel Dittus

Για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος υποδέχεται μια ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς, και σολίστες την ουκρανικής καταγωγής, ανερχόμενο αστέρι, Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), συμμετέχουν στη συναυλία με τίτλο «Οι (αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές» που σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα.

Diana Tishchenko, photo by Anastasia Vodchenko

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά (20:30 EEST) στο ARTE, στην ΕΡΤ2 και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο site και στα social media του Μεγάρου και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου, στις 17:25 (CET) στη Γερμανία και στις 18:25 (CET) στη Γαλλία. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την 30ή επέτειο του ARTE, του σημαντικού ευρωπαϊκού πολιτιστικού καναλιού, σύμβολο της γαλλογερμανικής φιλίας.

Sokratis Sinopoulos photo by Sevi Tsoni

Η συναυλία ALPHA MISSION – ΔELOS είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος στήριξε το World Human Forum από την ίδρυσή του. Αποτελεί συμπαραγωγή του World Human Forum & του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.

22:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

——————————-

ΣΗΜ: Η εκπομπή «ΜΙΚΡΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ» δεν θα μεταδοθεί.