Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ – Μια πανδαισία...

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ – Μια πανδαισία ήχων και μουσικής στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ
Μια πανδαισία ήχων και μουσικής στα τηλεοπτικά
και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ μάς προσκαλούν να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα και τη Νέα Χρονιά, με εννέα νέες παραγωγές και μία αρχειακή, σε μια πανδαισία ήχων και μουσικής στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ.

Συναυλίες, κάλαντα, ύμνοι, κονσέρτα, μιούζικαλ, νέα έργα, μαέστροι, σολίστ και μουσικοί σε απολαυστικά εορταστικά και επετειακά προγράμματα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, τη Ρωμαϊκή Αγορά, καθώς και από τη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.

Συντονιστείτε και ανακαλύψτε τη μουσική:
ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos, Η Φωνή της Ελλάδας, 9,58 FM της ΕΡΤ3, Περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ΕΡΤ: Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Καβάλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Βόλου, Βορείου Αιγαίου, Χανίων.   

Παραδοσιακά Κάλαντα

Η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζει παραδοσιακά κάλαντα, σε πρωτότυπες εναρμονίσεις και διασκευές, νέες αναθέσεις των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ σε σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Έπειτα από τη σπουδαία μετάδοση σε πολλές Ραδιοφωνίες μέσω EBU, τα κάλαντα θα ακούγονται κατά την εορταστική περίοδο εμβόλιμα στα Ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ.

Πρώτο Πρόγραμμα | Δεύτερο Πρόγραμμα | Τρίτο Πρόγραμμα | 9,58 FM | Περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ΕΡΤ: Ορεστιάδας | Κομοτηνής | Καβάλας | Φλώρινας | Κοζάνης | Ιωαννίνων | Βόλου | Βορείου Αιγαίου | Χανίων

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας
και Χορωδίας της ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, ερμηνεύουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημοφιλή έργα, ύμνους και κάλαντα στην καθιερωμένη και αγαπημένη εορταστική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σολίστ: Βάσια Αλάτη, σοπράνο 

Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 24/12/2021, στις 18:00

9,58 FM, 26/12/2021, στις 15:00

Over the rainbow – Τα μιούζικαλ μάς ταξιδεύουν   

Η Ορχήστρα  Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζει μελωδίες και τραγούδια από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών.

Ταξιδεύουμε νοερά στο West End του Λονδίνου και στο Broadway της Νέας Υόρκης, μέσα από τις πασίγνωστες μελωδίες και τα τραγούδια των West Side Story, Cats, Lion King, Ο Μάγος του Οζ, Το φάντασμα της Όπερας, Τζέκιλ και Χάιντ, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Μέρι Πόπινς και άλλα πολλά δημοφιλή μιούζικαλ που άφησαν εποχή. Μια παραγωγή των Μουσικών Συνόλων, για το εορταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ2, σε πρώτη μετάδοση.

Ερμηνεύουν:
Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο
Νίκος Καραγκιαούρης, βαρύτονος
Γιάννης Φίλιας, τενόρος
Ενορχήστρωση: Σάμυ  Ελγκαζάρ   

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 24/12/2021, στις 00:45

9,58 FM, 25/12/2021, στις 17:00
Kosmos, 31/12/2021, στις 17:00
Τρίτο Πρόγραμμα 01/01/2022 στις 22:00

Ο Πέτρος και ο λύκος στο Καρναβάλι των ζώων 

Mια μαγνητοσκοπημένη συναυλία με αγαπημένα έργα για όλη την οικογένεια, Greensleeves του Ρ. Β. Ουίλιαμς, Το Καρναβάλι των ζώων του Καμίγ Σεν Σανς και Ο Πέτρος και ο λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθερίου
Σολίστ: Νεφέλη Μούσουρα, Γιώργος Πέτρου (πιάνο)

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
ΕΡΤ2, 26/12/2021, στις 10:30

 «Ελευθερία» του Μάριου Ιωάννου Ηλία

Ξεχωριστή θέση στον επετειακό προγραμματισμό των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, κατέχει η παρουσίαση του νέου έργου «Ελευθερία» του διεθνώς καταξιωμένου  Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ. 

Το έργο είναι ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, κινηματογραφήθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά για να μεταδοθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα από την ΕΡΤ2. Ένα πολυδιάστατο και σύνθετο συμφωνικό έργο, γεμάτο μελωδίες και ποίηση, με πίστη και ελπίδα στην Ελευθερία.

Συντελεστές:
Βιολέττα Λούστα, σοπράνο
Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος
Βερόνικα Δαβάκη, τραγούδι – αφήγηση
Δημήτρης Μαγγίνας, αφηγητής

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία – Διεύθυνση Xορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 29/12/2021, στις 18:00

Η πολιορκία της Κορίνθου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την αριστουργηματική όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου» (Le Siège de Corinthe) του Gioachino Rossini, στην αρχική γαλλική εκδοχή της. Η συναυλία, στην οποία συμμετείχε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Mahomet II: Nahuel Di Pierro
Cléomène: John Irvin
Pamyra: Χριστίνα Πουλίτση
Néoclès: Sergey Romanovsky
Hiéros: Χριστόφορος Σταμπόγλης
Adraste: Χρήστος Κεχρής
Omar: Νίκος Κοτενίδης
Ismène: Μαίρη-Έλεν Νέζη

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σύλληψη & Δραματουργική επεξεργασία: Ροδούλα Γαϊτάνου
Επιλογή εικαστικών καλλιτεχνών και συνεπιμέλεια δομής καλλιτεχνικού προγραμματισμού: Κατερίνα Κοσκινά
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας
Βοηθός δραματουργικής επεξεργασίας: Κωνσταντίνα Στράνη

Εικαστικοί: Λυδία Βενιέρη, Κλειώ Γκιζελή, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Χρήστος Αθανασιάδης, Χαρά Πιπερίδου, Μανταλίνα Ψωμά

Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων 

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 30/12/2021, στις 18:00

Τραγουδώντας την Επανάσταση με 21 τραγούδια

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύει 21 ιστορικά τραγούδια, ανώνυμα και επώνυμα, εμπνευσμένα από το 1821, για ορχήστρα, ανδρική και γυναικεία φωνή.

Σολίστ: Νένα Βενετσάνου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Ενορχήστρωση: Αχιλλέας Γουάστωρ
Επιμέλεια προγράμματος: Ρενάτα Δαλιανούδη

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 31/12/2021, στις 18:00

Η Εύθυμη Χήρα

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει πασίγνωστες μελωδίες από τη διάσημη οπερέτα  «Η Εύθυμη Χήρα» του Αυστροούγγρου συνθέτη Φραντς Λέχαρ (1870-1948), σε μία μοναδική μαγνητοσκόπηση από το ιστορικό θέατρο, ειδικά για το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, σε πρώτη μετάδοση από την ΕΡΤ2.

Το έργο, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Ευάγγελο Μπέζο, ανέβηκε σε συναυλιακή μορφή, «κοντσερτάντε», με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας τα σημαντικότερα μουσικά μέρη, άριες και ντουέτα της δημοφιλούς οπερέτας.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Χάνα Γκλάβαρι: Μαρία Κόκκα, σοπράνο
Βαλεντίνη: Κάτια Πάσχου, σοπράνο
Κόμης Ντανίλο Ντανίλοβιτς: Γιάννης Καλύβας, τενόρος
Καμίγ ντε Ροσιγιόν: Νίκος Στεφάνου, τενόρος

Ενορχήστρωση: Francis Griffin

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 31/12/2021, στις 22:00

 Βιεννέζικα Βαλς

Μια ξεχωριστή Πρωτοχρονιάτικη συναυλία από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, με τις υπέροχες μουσικές της αυτοκρατορικής Βιέννης. Τα δημοφιλή έργα του Johann Strauss υιού, πολυαγαπημένες μελωδίες από βαλς και πόλκες στροβιλίζονται μ’ έναν μεθυστικό τρόπο, προκαλώντας τη φαντασία και τις αισθήσεις σ’ ένα απόλυτα γιορτινό κλίμα.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα
Μουσική Διεύθυνση: Γώργος Πέτρου

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ2, 01/01/2022, στις 00:15
Τρίτο Πρόγραμμα, 01/01/2022, στις 23:00

Ανάσες  Φωνών

Η ΕΡΤ3 και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Αγγελικής Πλόκα, παρουσιάζουν σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση τη χορωδιακή συναυλία Ανάσες Φωνών, από το επιβλητικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από χορωδιακά έργα, Ελλήνων και ξένων συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, βασισμένα σε ποιήματα των Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Πολ Μπουρζέ, Ναζίμ Χικμέτ, Γκέοργκ Φρίντριχ Ντάουμερ, Οκτάβιο Πας και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,  ενώνονται οι ανάσες των φωνών και δημιουργούνται μικρές φωτεινές σκέψεις.

Σολίστ: Γιάννης Γιαγουρτάς, κιθάρα
Συνοδεύει στο πιάνο ο Αλέξανδρος Μακρής
Κρουστά: Αλέξανδρος Ιωάννου, Μπρούνο Σεμανιάκου, Αναστασία Σοφία Αναστασοπούλου

Χορωδία  ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Αγγελική Πλόκα

Σε πρώτη μετάδοση
ΕΡΤ3, 06/01/2022, στις 20:00

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου, Λευτέρης Σαμοθράκης, Tatiana Khodova, Κώστας Μπλουγουράς, Studio Kominis.