ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Αφιέρωμα στο σαντούρι» 08.03.2020

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Αφιέρωμα στο σαντούρι» 08.03.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Αφιέρωμα στο σαντούρι»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στις 13:00

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια γνωριμία με το «ελληνικό λαϊκό πιάνο»: το σαντούρι και το τσίμπαλο.

Όργανα πολύχορδα, γεφυρώνουν Ανατολή και Δύση και διατρέχουν τα Βαλκάνια, αναπτύσσοντας μια εντυπωσιακή δεξιοτεχνία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παίζουν όχι μόνο τις μελωδίες και -ταυτόχρονα- την αρμονική και ρυθμική τους συνοδεία.

Η εκπομπή παρουσιάζει τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες και την παράδοση του σαντουριού και του τσίμπαλου στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού: Μικρά Ασία, Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα, αλλά και στη στεριανή Ελλάδα (ως μέλος της παραδοσιακής «κομπανίας»).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους τρεις κορυφαίους μουσικούς και δασκάλους: Τάσο Διακογιώργη, Αριστείδη Μόσχο και Νίκο Καρατάσο.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα «καφέ-σαντούρ» και στα «σαντουρόβιολα» της σμυρναίικης σχολής του ρεμπέτικου, καθώς και στο ρόλο του σαντουριού στο νεότερο λαϊκό και έντεχο-λαϊκό τραγούδι.

Συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Εκατόχορδο» με τους μουσικούς: Κλέαρχο Κορκόβελο (τσίμπαλο), Ελένη Φίλιππα (σαντούρι-τραγούδι), Γιάννη Νιάρχο (κιθάρα-τραγούδι), Γλαύκο Σμαριανάκη (βιολί-τραγούδι), Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν-τραγούδι), Τάσο Διακογιώργη, Αριστείδη Μόσχο και Νίκος Δήμητρα Χατζοπούλου-Ντουραλή (τραγούδι), Γιάννη Στάμου (κλαρίνο), Κλεάνθη Γληνό (κιθάρα) και Λουκά Μεταξά (κοντραμπάσο).

Χορεύουν μέλη  της ομάδας «Χοροβάτες»  (υπεύθυνος: Δημήτρης Ζέρβας).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS A.E.