ΕΡΤ2: ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΤΗΤΑ «the AfroGreeks live ΙΙ» – Η ΖΩΗ ΜΟΥ…...

ΕΡΤ2: ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΤΗΤΑ «the AfroGreeks live ΙΙ» – Η ΖΩΗ ΜΟΥ… | Κυριακή 15.05.2022

Α′ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΤΗΤΑ
«the AfroGreeks live II
»
Η ΖΩΗ ΜΟΥ

Live εκδήλωση του έργου «the AfroGreeks»
αφιερωμένη στους Αφρικανούς της Κρήτης
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στις 16:15

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στις 16:15, η ΕΡΤ2 μεταδίδει την εκδήλωση του έργου «the AfroGreeks live II», αφιερωμένη στους Αφρικανούς της Κρήτης.

Κάθε 15 Μαΐου οι Χαλικούτες, οι Αφρικανοί της Κρήτης, έστηναν ολοήμερες μαγιάτικες πομπές στις πόλεις με τραγούδια, χορούς και θυσίες ζώων.

Οι Αφροέλληνες, ήρωες του έργου «the AfroGreeks», ανακαλύπτουν τους Χαλικούτες, τους Αφρικανούς που έζησαν στην Κρήτη για 4 αιώνες και «συνομιλούν» μουσικά μαζί τους, στήνοντας μια συναυλία που εντοπίζει τα ίχνη τους και την επιβίωσή τους μέχρι σήμερα σαν τις μαγιάτικες γιορτές που έστηναν κάθε χρόνο στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.

Οι καλλιτέχνες Jerome Kaluta, Adalou, Ubuntu Drum and Dance, Idra Kayne, The Royal Accord Singers, Αfrokalipsi και Adédèjì, σ’ ένα επινοητικό μουσικό μωσαϊκό, αποδεικνύουν πως η Κρήτη είναι διαχρονικά (και τεκτονικά) ένας δυναμικός ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Το συλλογικό έργο σε εξέλιξη, «the AfroGreeks», έχει πρωταγωνιστές 200 Αφροέλληνες (έως τώρα) σε εγκατάσταση βίντεο, ζωντανές εκδηλώσεις & αρχείο-εργαστήριο της Αφρικανικής Διασποράς στην Ελλάδα και ετοιμάζεται από τους ίδιους τους ήρωές του, την ομάδα Døcumatism και τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη.

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης