ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Αφιέρωμα | Κυριακή...

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Αφιέρωμα | Κυριακή 13.02.2022

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Αφιέρωμα 

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ2, την Κυριακή 13/2/2022, διαμορφώνεται ως εξής:
ΚΥΡΙΑΚΗ 13/2/2022

—————————-

19:00 Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (Ε) 

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

21:00 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ) (Ε)  K8  W
Ντοκιμαντέρ του Κώστα Μαζάνη, που παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού Ραδιοφώνου μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων, οι οποίοι πρώτοι ασχολήθηκαν με το μέσο αυτό στην Ελλάδα, και παρακολουθεί τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μέχρι τη δεκαετία του 1960.
Γίνεται λόγος για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (1928), την ίδρυση της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών το 1936 (ΥΡΕ) και την πρώτη Ελληνική Βιομηχανία Ραδιοφώνου. Επίσης, γίνεται αναφορά στον ρόλο του ραδιοφώνου την περίοδο της Κατοχής.
Άνθρωποι που δούλεψαν για το ραδιόφωνο την περίοδο αυτή (Βασίλης Κροντηράς, Γιάννης Σιάσκας, Βαγγέλης Γκούφας, Φραγκίσκη Καρόρη, Μίμης Πλέσσας κ.ά.) μιλούν για τα πρώτα προγράμματα του ΕΙΡ, τις πρώτες παιδικές ραδιοφωνικές εκπομπές και τα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ίδρυση του Β΄ Προγράμματος του ΕΙΡ (1952) και στη λειτουργία του.
Σκηνοθεσία: Κώστας Μαζάνης
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 40΄

21:45 ΕΔΩ ΑΘΗΝΑ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ) (Ε) Κ8 W
Nτοκιμαντέρ του Ρούσσου Κούνδουρου με θέμα τη λειτουργία και την προσφορά του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), το οποίο παρήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αποτελεί μοναδικής σημασίας τεκμήριο για την ιστορία του Ραδιοφώνου και την αποτύπωση της κοινωνικής ζωής και του πολιτιστικού κλίματος της εποχής.
Στο ντοκιμαντέρ έχουν καταγραφεί οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Ζαππείου, ο τρόπος παραγωγής των εκπομπών και της ροής του ραδιοφωνικού προγράμματος, ο τεχνικός εξοπλισμός των Κέντρων Εκπομπής των Λιοσίων και του Μπογιατίου, η δράση του εξωτερικού συνεργείου μεταδόσεων με το αυτοκίνητο του ΕΙΡ, την περίφημη «Μαρμάρω», για τις συναυλίες στο Ηρώδειο και τις μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων.
Περιλαμβάνει, ακόμα, πλάνα από ζωντανές ηχογραφήσεις εκπομπών με ορχήστρες, καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού, όπως ο Μίμης Πλέσσας και η Νάνα Μούσχουρη, ηχογραφήσεις θεατρικών παραστάσεων με τον Δημήτρη Χορν, την Αντιγόνη Βαλάκου, τη Δέσπω Διαμαντίδου κ.ά.
Σκηνοθεσία: Ρούσσος Κούνδουρος
Διάρκεια: 15΄

22:00 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: «Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ»

—————————————————–