ΕΡΤ2 – «Φωτεινά Μονοπάτια»: «Παναγία Σουμελά, το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού» (Αλλαγή...

ΕΡΤ2 – «Φωτεινά Μονοπάτια»: «Παναγία Σουμελά, το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού» (Αλλαγή θέματος της εκπομπής) | Κυριακή 23.10.2022

ΕΡΤ2 – «Φωτεινά μονοπάτια»: Αλλαγή θέματος της εκπομπής 
Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 23/10/2022, στις 10:30 από την εκπομπή «Φωτεινά Μονοπάτια», θα μεταδοθεί σε επανάληψη το επεισόδιο με τίτλο: «Παναγία Σουμελά, το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού» (Δ’ κύκλος).
 
Στην Ελληνική Μυθολογία ο Πόντος εμφανίζεται ως γιος της Μάνας Γης και πατέρας του Νηρέα.
Οι Έλληνες αποίκησαν στις περιοχές του από τον 8ο αιώνα π.Χ., μεταφέροντας πολιτισμό αιώνων.
Παναγία Σουμελά, δύο λέξεις που συμβολίζουν και σηματοδοτούν τη μαρτυρική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πήρε το όνομά της από το Όρος Μελά, όπου βρέθηκε θαυματουργικώς το εικόνισμά της. Στα ποντιακά, Σου-Μελά, σημαίνει στο Όρος Μελά.
Από τον Αύγουστο του 1952, η εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται στον ναό της που χτίστηκε στο Όρος Βέρμιο, στη Βέροια.
Δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά βρίσκονται δύο ακόμη πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται με μεγάλη ευλάβεια για αιώνες.
Το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και ο Σταυρός, που δώρισε στην παλαιά Μονή στην Τραπεζούντα το 1390, ο γιος του αυτοκράτορα Αλεξίου, ο Μανουήλ Γ΄.
Η εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, πραγματοποιήθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1914, με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μέχρι και το 1923, με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατέφυγε στην Ελλάδα, ενώ σημαντικός αριθμός των Ποντίων βρέθηκαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία.
Το εικόνισμα της «Πρόσφυγος Παναγίας», της Παναγίας Σουμελά, γίνεται το σύμβολο και η ελπίδα των Ελληνοποντίων.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, την Kυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στις 10:30, ταξιδεύουν στη Βέροια και αναδεικνύουν την ιστορία που συνοδεύει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Επισκέπτονται το Κειμηλιοφυλάκειο της νέας Μονής στο Βέρμιο, εκεί όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων του Πόντου αλλά και κειμήλια, που μαρτυρούν τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες εκεί για 3.000 χιλιάδες χρόνια.

Στην Ελένη Μπιλιάλη μιλούν και ξεδιπλώνουν την ιστορία της Παναγίας Σουμελά -με σειρά εμφάνισης- οι: Αθανάσιος Καραθανάσης (ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), Γιώργος Τανιμανίδης (πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά»), αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας (ηγούμενος της Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά), Αντώνης Δάλλας (διευθυντής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά).

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Ανδρέας Οικονομόπουλος
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Γιάννης Μανούσος, Πέτρος Βήττας
Ηχολήπτης: Γιώργος Χρόνης
Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Νίκος Μπουργάνης

Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά – Βέροια
Εικόνισμα Παναγίας Σουμελά – Βέροια
Ιερά κειμήλια Παναγίας Σουμελά – Βέροια
«Φωτεινά Μονοπάτια» – Ελένη Μπιλιάλη