ΕΡΤ2 – ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ «Από το δημοτικό τραγούδι στους μεγάλους συνθέτες» 11.03.2019

ΕΡΤ2 – ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ «Από το δημοτικό τραγούδι στους μεγάλους συνθέτες» 11.03.2019

     ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  

    «Γραφή καθαρή»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, στις 16:30

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων με θέμα τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το μυθιστόρημα – διήγημα και τη ζωγραφική.

Επιστημονική επιμέλεια-παρουσίαση: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Νίκος Φωτόπουλος (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Χαραλάμπους.

Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ

Μια «ανοικτή» διεπιστημονική ματιά πάνω στη σύγχρονη ελληνική πολιτισμική παραγωγή, μέσα από τα πεδία της μουσικής, του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος – διηγήματος,  του θεάτρου και της ζωγραφικής.

Μια διαθεματική διερεύνηση γύρω από το πώς η γραφή μετουσιώνεται σε πολιτισμικές πρακτικές μέσα από τον λόγο των δημιουργών, των μελετητών και γενικότερα Ελλήνων που ενεργούν δημιουργικά στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εν λόγω σειράς, αναζητήθηκε ο ρυθμός της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής παραγωγής, ενώ προσεγγίστηκαν με επιστημονικό τρόπο όψεις και εκφάνσεις της διαδρομής της στο ιστορικό συνεχές.

Σε σχέση πάντα με τον γραπτό λόγο αναδεικνύονται μια σειρά πολιτισμικών πρακτικών, για την προσέγγιση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα βασικά μεθοδολογικά «εργαλεία» ανάλυσης και ερμηνείας επιστημονικών «πειθαρχιών», όπως η Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, η Δημιουργική Γραφή, οι Πολιτισμικές Σπουδές κ.ά. Με τον τρόπο αυτό συνδιαμορφώνεται ο «λόγος» των δημιουργών / ερμηνευτών με τον «λόγο» των μελετητών και επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο πλούτος της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής και να διανοίξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία.

Λίνα Νικολακοπούλου

Το περιεχόμενο της σειράς έχει ως επίκεντρο τον γραπτό λόγο, ο οποίος διαχέεται σε κάθε έκφανση και εκδοχή της κουλτούρας και ειδικότερα σε «εφαρμοσμένες περιοχές» του νεοελληνικού πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ανιχνεύονται οι μετασχηματισμοί του γραπτού λόγου σε πρακτικό πολιτισμικό γεγονός με βασικό κριτήριο τη μετουσίωσή του  σε ένα τραγούδι, μια θεατρική πράξη, μια ταινία, ένα εικαστικό δρώμενο κ.τ.λ. Με αφορμή δηλαδή ένα γραπτό κείμενο, αναδεικνύεται η παραγωγή πρακτικών του εφαρμοσμένου πολιτισμού, θίγοντας τα ενδιάμεσα δημιουργικά στάδια προς την υλοποίηση,  τους κανόνες λειτουργίας, τη δυναμική ενός έργου Τέχνης κ.ο.κ. Ειδικότερα, διερευνάται πώς μεταπηδούμε από ένα ποίημα στη δημιουργία ενός τραγουδιού, από ένα σενάριο στη δημιουργία μιας ταινίας, από μία τραγωδία στην παράστασή της, από ένα θεατρικό κείμενο στο θεατρικό «σανίδι» και πιο περίτεχνα από ένα δοκίμιο σε κάποιον πίνακα ή εικαστικό γεγονός.

Ακόμη, στα επεισόδια της νέας σειράς, θα περιηγηθούμε στην ιστορία και στις δημιουργικές τεχνικές του μυθιστορήματος, του διηγήματος, των σύγχρονων καλλιτεχνικών και ιδεολογικών τάσεων και ρευμάτων στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Υπό την έννοια αυτή η εν λόγω σειρά φιλοδοξεί να διαμορφώσει τους όρους μιας εναλλακτικής και ενδελεχούς προσέγγισης της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής στη χώρα μας, ενισχύοντας σθεναρά το επίπεδο της παιδείας, καθώς και των διαδικασιών πρόσληψης των πολιτισμικών αγαθών στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στη σειρά αυτή θα εμφανιστεί πλήθος επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, ποιητών, καθηγητών και προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.

Την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της σειράς έχουν οι πανεπιστημιακοί: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (ποιητής-πεζογράφος, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής των μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου), Νίκος Φωτόπουλος (ποιητής και επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Οι παρουσιαστές της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος (αριστερά) και Νίκος Φωτόπουλος με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο
Γενικός τίτλος των πρώτων τεσσάρων επεισοδίων:
«Από τον στίχο στο τραγούδι»

Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια της σειράς, έχουν θέμα τους το ελληνικό τραγούδι. Συγκροτούν, και τα τέσσερα, μία ενότητα με κοινό παρονομαστή και αλληλένδετους άξονες, οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν στοχευόμενες διαδρομές. Ανάμεσα σ’ αυτές διαρκώς επικοινωνούν και συμπλέκονται κοινά μοτίβα, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και συνιστούν τελικά ένα αδιαχώριστο σύνολο. Σύνολο που προσπαθεί να φωτίσει το μυστήριο που κρύβεται κάτω από την έκφραση: «ελληνικό τραγούδι».

Σ’ αυτά τα τέσσερα επεισόδια ακούγονται αποσπάσματα πλήθους ελληνικών τραγουδιών και εμφανίζονται, καταθέτοντας τις απόψεις τους, καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, στις εκπομπές αυτές έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Λίνα Νικολακοπούλου, Τίτο Πατρίκιο, Θανάση Βαλτινό, Μιχάλη Γκανά, Οδυσσέα Ιωάννου, Παντελή Μπουκάλα, Στρατή Πασχάλη, Κώστα Κρεμμύδα, Στέφανο Κορκολή, Θανάση Τριαρίδη, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Γιώργο Μονεμβασίτη, Ξενοφών Ραράκο, Γιώργο Ανδρέου, Φοίβο Δεληβοριά, Κώστα Χαριτάτο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, στις 16:30
Επεισόδιο 2ο: «Από το δημοτικό τραγούδι στους μεγάλους συνθέτες»
Ο Γιώργος Νταλάρας με τον σκηνοθέτη της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, Κώστα Χαραλάμπους

Στο δεύτερο επεισόδιο, με υπότιτλο «Από το δημοτικό τραγούδι στους μεγάλους συνθέτες», επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή της ιστορικής πορείας του ελληνικού τραγουδιού από το παραδοσιακό δημοτικό μας τραγούδι στο ρεμπέτικο έως στους μεγάλους μεταπολεμικούς συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο κ.ά. Επιπροσθέτως, επιχειρείται  η ανάδειξη της αδιόρατης γραμμής, η οποία ενώνει διαφορετικές εποχές και διαφορετικά μουσικά μοτίβα κάτω από μια κοινή ελληνική ταυτότητα.