ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «Η εποχή των εικόνων» 03.12.2016

ΕΡΤ2 – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ «Η εποχή των εικόνων» 03.12.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 

«Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ»

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στις 16:30

ΈναρξηΕκπομπή 1η: «A World Not Ours»

Κ. Γρέγου-Κ. Ζαχαροπούλου

Ο νέος κύκλος της εκπομπής «Η εποχή των εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, ανοίγει στην ΕΡΤ2, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 16:30.

Η πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου παρουσιάζει την έκθεση «A World Not Ours» (Ένας Κόσμος Όχι Δικός μας) -που έκανε μεγάλη αίσθηση το καλοκαίρι στη Σάμο, μια και το περιεχόμενό της εστιάζει στη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνάντησε και συνομίλησε με την επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Γρέγου στη Σάμο, στο Art Space Pyhtagorion του ιδρύματος Schwarz, έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο Τέχνης στο νησί. Εδώ και 4 χρόνια παρουσιάζει σημαντικούς καλλιτέχνες κάθε καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πόλου ενδιαφέροντος για τους μόνιμους κατοίκους του  νησιού, για τα σχολεία αλλά και τη διεθνή κοινότητα, όπως φάνηκε από τα δημοσιεύματα γύρω από την έκθεση στον διεθνή Τύπο.

Ιδιαίτερη σημασία απέκτησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης, του οποίου τον σχεδιασμό και την επιμέλεια έκανε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, αποκτώντας προσωπική εμπειρία με τα παιδιά του Camp της Σάμου, αλλά και με τα παιδιά του νησιού που βιώνουν το πρόβλημα στην καθημερινότητά τους.

Η εκπομπή παρουσιάζει όλη την ατμόσφαιρα από την έκθεση και μερικούς από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ακτιβιστές, φωτορεπόρτερ, που ασχολήθηκαν με το προσφυγικό μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραμέτρους και αφηγήσεις, όπως τον φωτογράφο  Γιώργο  Μουτάφη, που απαθανάτισε σκηνές της προσφυγικής κρίσης,  βάζοντας ποίηση στο δράμα και δίνοντας μία άλλη αίσθηση του προβλήματος, τη Μαρίνα Γιώτη, που αναφέρεται στη συνθήκη ξεριζωμού των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία το 1922 και τις μνήμες τους, την ακτιβίστρια Sallie Latch, που έφυγε από την Αμερική για να εγκατασταθεί στη Σάμο προσφέροντας εθελοντικά ανακούφιση στους πρόσφυγες, μέσα από αφηγήσεις τους τις οποίες κατέγραψε και διέσωσε, την Tanja Boukal, που ασχολήθηκε με τους πρόσφυγες στη βόρεια ακτή της Αφρικής αλλά και με συνθήκες άφιξης μεταναστών στη  Σάμο, τη Ninar Esber και το σχόλιό της για τις χαμένες ελπίδες των μεταναστών.

Η εκπομπή παρουσιάζει  το σύνολο των έργων  της έκθεσης, που εντυπωσιάζουν με το εύρος της δύναμής τους και τους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο  φωτίζουν τις μετακινήσεις των λαών, την ανάγκη των ανθρώπων για συμπάθεια και  αλληλεγγύη.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.